Офіційний веб-сайт

Інсталяція «Крила»

Автор(-и): Тіберій Сільваші / Розділ:

Інсталяція «Крила», автор: Тіберій Сільваші, рік оприлюднення: 2019. Висунуто Музеєм сучасного мистецтва.

 

Інсталяція «Крила» Тіберія Сільваші

 

Художник, філософ і теоретик мистецтва Тіберій Сільваші є автором теорії двох матриць візуальности українського мистецтва: абстрактної, що продовжує візантійську традицію, та наративної, що спирається на барокову мову.

Тіберій Сільваші у своїй практиці послідовно розвиває пластичну мову живопису. Відштовхуючись від візантійської монументальної традиції, Сільваші виводить осмислення живопису за межі часопростору, характерного для сучасної людини. Художник перетворює живописну поверхню на самодостатній об'єкт, що впливає на простір, змінює сприйняття, у якому він з'являється. Тіберій Сільваші оприявнює суть роботи художника, який здатен стати провідником метафізичного досвіду.

Вперше Сільваші звертається до ідеї "Крил" у 2008 році. Тоді живописні просторові об'єкти були розміщені в Я Галереї, а згодом були фрагментовані художником і перформативним жестом перетворені ним на художній товар. Так метафізична сутність твору була принесена художником у жертву її матеріальному аватару.

"Крила", що з'явились в просторі музею Погана Пінзеля у Львові в рамках кураторського проекту Павла Гудімова "Пінзель. Сільваші. Луньов" -були створені спеціально для цього храмового простору, в якому знаходиться музей. Монументальні живописні об'єкти, завдяки мерехтливости та світловіддачі золотої фарби стали центральним елементом експозиційного простору.

Крила - сакральний символ, що метафорично позначають рух, але рух прихований, духовний. Внутрішнє переживання, що є джерелом будь-якої творчої енергії. Крила Сільваші втілені в масивних громіздких об'єктах, які завдяки золоту та світлу розчиняються у просторі, стають легкими, ефірними, безтілесність - ідея духовного. Позачасова музика Святослава Луньова максимально посилювала переживання присутності в сакральному просторі.

Пінзель - навпаки рухається від сакрального до тілесного, його барокові образи маніфестують матеріальність мистецтва. Перетікання матеріального та духовного, тілесного та ефірного стають доступними для споглядання, стають ідеальною практикою теорії Тіберія Сільваші. Обидві матриці з теорії Сільваші втілені в проекті. Тілесність духовного Пінзеля перетинається/зустрічається із абстрактним сакральним Сільваші, об'єднані музикою Святослава Луньова.

 

З подання ГО "Музей сучасного мистецтва"

Проєкт «Крила»Тіберія Сільваші

Публічні відгуки у пресі на представлений твір чи роботу, книжки та відеоматеріали

Євген Гулевич. Пінзель. Сільваші. Луньов Євген Гулевич  10.07.2019 

Режим доступу: https://zbruc.eu/node/90675

Борис Філоненко. «Хронореалізм»: естетична програма Тіберія Сільваші. 07.12.2017

Режим доступу: https://artukraine.com.ua/a/khronorealizm-estetichna-programa-tiberiya-silvashi/#.YX-r5y1SVQI

Сліпченко Катерина. Ангельський Google,26 вересня 2019

Режим доступу: https://zaxid.net/angelskiy_google_n1489827

 

Коментарі

Додати коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
CAPTCHA