Офіційний веб-сайт

Ігровий міні-серіал «Чорнобиль»

Автор(-и): К.Мейзен, Й.Ренк, Я.Іре, Л.Холл, Д.Харріс / Розділ:

Ігровий міні-серіал «Чорнобиль», творчий колектив: Крейг Мейзен (автора сценарію), Йохан Ренк (режисер-постановник), Якоб Іре (оператор-постановник), Люк Холл (художник-постановник), Джаред Харріс (виконавець головної ролі); рік оприлюднення: 2019.

 

Ігровий міні-серіал «Чорнобиль» Крейга Мейзена, Йохана Ренка, Якоба Іре, Люка Холла, Джареда Харріса

 

Національна спілка кінематографістів України представляє на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка творчу групу ігрового міні-серіалу «Чорнобиль»у складі: автора сценарію Крейга Мейзена, режисера-постановника Йохана Ренка, оператора-постановника Якоба Іре, художника-постановника Люка Холла, виконавця головної ролі Джареда Харріса (виробництво телеканалу НЕЮ (США) та телекомпанії 8ку (Великобританія), 2019 р.).

П’ятисерійний міні-серіал «Чорнобиль» створено у жанрі історичної драми та присвячено аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, ліквідації наслідків аварії та розслідуванню її причин. Перед тим, як написати сценарій, Крейг Мейзін на протязі двох років збирав архівні матеріали. Він хотів розповісти широкій аудиторії про чорнобильську катастрофу і освітити такі актуальні проблеми, як брехня і пропаганда. Окрім документальних джерел, автор сценарію надихався і літературними творами, серед яких «Чорнобильська молитва» Світлани Алексієвич. У фільмі поруч із реальними історичними героями діють і вигадані персонажі. Зйомки йшли 16 тижнів, у Литві і в Україні.

Серіал «Чорнобиль» одержав широке визнання у критиків і глядачів. За місяць він піднявся на верхню сходинку в рейтингу кращих серіалів всіх часів за версією ШГОЬ. «Чорнобиль» зібрав вже понад 10 нагород, серед яких престижні премії «Еммі»: за найкращий міні-серіал року, за найкращу режисуру, найкращу операторську роботу і найкращий сценарій серед міні-серіалів.

МЕЙЗІН КРЕЙГ ‑ автор сценарію. Відомий як сценарист, режисер, продюсер, актор. Народився 8 квітня 1971 р. в Брукліні (Нью-Йорк, США). Закінчив Прінстонський університет. Крейг Мейзін відомий як автор (та співавтор) кінокомедій та кінопародій: «Дуже страшне кіно-3», «Дуже страшне кіно-4», «Без почуттів», «Людина-ракета», «Супергеройське кіно», «Спіймай товстуху, якщо зможеш», а також фентезі-бойовика «Білосніжка та мисливець-2».

РЕНК ЙОХАН ‑ режисер-постановник. Кінорежисер, кліпмейкер, музикант. На сцені виступає під сценічними іменами StakkaВ і PtakkaВо. Ренк народився 5 грудня 1966 р. в Уппсала, Швеція. Має ступінь з економіки Стокгольмської школи економіки. Иохан Ренк ‑ володар премії «Греммі» у номінації «Кращий новий виконавець». Як режисер знімав відеокліпи для таких зірок, як Мадонна, Кайлі Міноуг, Роббі Уїльямс, Девід Боуї та інших. У 2008 році на кінофестивалі «Санденс» відбулася прем'єра першого повнометражного фільму режисера «Скачуючи Ненсі». Після цього став працювати як телевізійний режисер, знявши такі стрічки, як: «У всі тяжкі» (3 серії), «Ходячі мерці» (4-а серія 1 сезону), «Вікінги» (З серії), «Родовід» (2 серії).

ІРЕ ЯКОБ ‑ оператор-постановник. Народився 3 грудня 1975 р. у Ґетеборзі, Швеція. Як оператор зняв фільми: «Ліверпульська діва» (Великобританія), «Одеса...Одеса!» (Франція, Ізраїль), «Тут» (Індія), «Реприза» (Норвегія), «Велике скандинавське пограбування» (Норвегія), «Осло, 31 серпня» (Норвегія), «Давай, до побачення!» (США), «Кінець туру» (США), «Ледарі» (США), «Голосніше, ніж бомби» (Норвегія, Франція, Данія, США), «Відьма» (Норвегія, Франція, Данія, Швеція). Якоб Іре став лауреатом премії «Еммі» за найкращу операторську роботу в міні-серіалі (за фільм «Чорнобиль»).

ХАРРІС ДЖАРЕД ‑ актор, виконавець головної ролі академіка Валерія Легасова. Народився 24 серпня 1961 р. в Лондоні в акторській родині. Закінчив незалежні школи «Ladycross» та «Downside», а також університет Дьюка у 1984 р. Зіграв більше, ніж 50 ролей у фільмах та телесеріалах. Джаред Харріс відомий за фільмами: «Я стріляла в Енді Уорхола», «Щастя», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», «Шерлок Холмс: гра тіней», а також серіалами «Божевільні», «Корона», «Чорнобиль». Актор є номінантом на престижні премії «Еммі» та ВАРТА.

ЛЮК ХОЛЛ ‑ художник-постановник.

Національна спілка кінематографістів України представляє на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року творчу групу ігрового міні-серіалу «Чорнобиль»у складі: автора сценарію Крейга Мейзена, режисера-постановника Йохана Ренка, оператора-постановника Якоба Іре, художника-постановника Люка Холла, виконавця головної ролі Джареда Харріса (виробництво телеканалу НВО (США) та телекомпанії Sky(Великобританія), 2019 р.).

 

З подання Національної спілки кінематографістів України

Звільнений з російського полону український політв'язень, режисер Олег Сенцов

поділився враженнями від перегляду серіалу «Чорнобиль»

 

Про це колишній політв'язень написав на своїй сторінці у РасеЬоок «Вчора виділив вечір і подивився, нарешті, серіал «Чорнобиль». Як і очікувалося, фільм дуже хороший і називати його серіалом якось не повертається язик, швидше багатосерійним фільмом», — написав Сенцов. Його вразила реалістичність історичної та художньої реконструкції радянського побуту. Український кінорежисер зазначив, що обличчя акторів також відповідають радянському часу. Крім того, Сенцов зазначив, що манера зйомки «більше притаманна авторському кіно, яке нібито мало хто дивиться». Водночас, він погодився з тим, що серіал «Чорнобиль» дивляться і розуміють у всьому світі. «Недоліки та неточності звичайно є, але це дрібниці, які не заважають головному — впливу на тебе цього фільму, який знятий правдиво і ретельно. І навіть не дивлячись на головну невідповідність як для мене: сцену суду в останній серії, що більше нагадує американське, а не совкове правосуддя, кіно мені дуже сподобалося», — написав Сенцов. Раніше повідомлялось, що у Києві запустять тематичну екскурсію за мотивами серіалу «Чорнобиль» від телеканалу НВО, її учасникам розповідатимуть про перші дні аварії на атомній електростанції. Нагадаємо, 10 липня президент Володимир Зеленський підписав указ про розвиток Чорнобильської зони як туристичного об'єкта. У липні 2017 року телеканал НВО оголосив, що збирається зняти п'ятисерійний фільм, в основі сюжетом якого будуть події Чорнобильської катастрофи у 1986 році. У липні 2018 року у центрі Києві відбулись зйомки одного з епізодів серіалу. 6 травня 2019-го відбулась прем'єра серіалу «Чорнобиль», він став найпопулярнішим у світі за версію ІМБЬ

У Чорнобилі після успіху серіалу НВО очікують близько 100 тисяч відвідувачів до кінця 2019 року.

Коментарі