Офіційний веб-сайт

Чотири книги серії «Митці на прицілі»: 1.Володимир Сосюра, 2.Григорій Косинка, 3.Остап Вишня, 4.Михайло Драй-Хмара

Автор(-и): Сергій Гальченко / Розділ:

Чотири книги серії «Митці на прицілі»: 1.Володимир Сосюра, 2.Григорій Косинка, 3.Остап Вишня, 4.Михайло Драй-Хмара; автор: Сергій Гальченко.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Чотири книги серії «Митці на прицілі»: В.Сосюра, Г.Косинка, О.Вишня, М.Драй-Хмара Сергія Гальченка

 

Центральне правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка висуває письменника і вченого Гальченка Сергія Анастасійовича на здобуття Національного премії України в номінації література за чотири книги серії «Митці на прицілі» (видавництво «Фоліо», 2018 р.): Володимир Сосюра, Григорій Косинка, Остап Вишня, Михайло Драй-Хмара.

Відомий вчений-літературознавець, текстолог і архівіст С.А.Гальченко ‑ автор багатьох наукових праць і публікацій української класичної спадщини, зокрема творів Т.Шевченка, В.Винниченка, П.Тичини, О.Гончара та інших письменників.

С.А.Гальченко підготував і опублікував у видавництві «Фоліо» в серії «Митці на прицілі» чотири книги, успішна презентація яких відбулася на міжнародному книжковому форумі 19 вересня 2018 р. (модератор академік НАН України Жулинський М.Г.).

У кожній книжці ‑ наукові дослідження про спадщину письменника, нові факти до його біографії, тексти деяких художніх творів (переважно заборонених радянських владою), архівно-слідчі справи (Остапа Вишні і М.Драй-Хмари), перші публікації архівних документів із справ-формулярів на переслідуваних письменників (Г.Косинка, Остап Вишня), листи із сталінських концтаборів (Остапа Вишні і М.Драй-Хмари), розсекречені матеріали із архівів КДБ, рідкісна іконографія. До всіх матеріалів подаються наукові коментарі вченого.

Наукове дослідження «Захалявна» творчість Володимира Сосюри» ‑ це вичерпна характеристика його архівних матеріалів, розповідь про першу незнайдену досі збірку «Пісні крови» (Проскурів, 1918 р.) козака з Гайдамацького полку В.Сосюри, матеріали архівно-слідчої справи дружини Марії Гаврилівни Сосюри, яку репресували в 1949 р. Вперше друкуються варіанти поеми «Мазепи» із архівів КДБ.

Книги про Остапа Вишню і Г.Косинку представляють перші публікації архівних документів із справ-формулярів (донесення численних агентів), конфісковане каральними органами листування В.Винниченка, С.Васильченка. Б.Антонечка-Давидовича та ін. Переважна більшість матеріалів книги носить ексклюзивний характер.

У книзі «Михайло Драй-Хмара», крім наукового дослідження «Неокласик ‑ сталінський золотовидобувач», опубліковано поетичну спадщину письменника, маловідому працю «Українці» (1920р.), листи до родини із заслання (1936-1938), а також матеріали архівно-слідчої справи (1935-1938роки), а також спогади дружини Ніни Петрівни Драй-Хмари, привезені С.А.Гальченком із США як дарунок Інституту літератури від доньки Оксани Ашер (Драй-Хмари).

Центральне правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка представляє на здобуття Національній премії України імені Тараса Шевченка чотири книги серії «Митці на прицілі» наукових розвідок, публікацій невідомих текстів творів, документів архівно-слідчих справ та справ-формулярів донесень на письменників ‑ «Володимир Сосюра», «Григорій Косинка», «Остап Вишня», «М.Драй-Хмара» ‑ Гальченка Сергія Анастасійовича за номінацією «Література».

 

З подання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Коментарі