Офіційний веб-сайт

Цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності

Автор(-и): Володимир Тихий, Ярослава Пілунського, Юрій Гризунов, Сергій Стеценко / Розділ: Кінематографія

Цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності, автор Володимир Тихий, виробництво ТО «Вавілон’13», роки оприлюднення: 2014-2017.

Висунуто Національним центром Олександра Довженка.

 

Цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності Володимира Тихого

 

Після кривавого розгону мирної громадянської маніфестації, спрямованої проти антинародної політики режиму Януковича, в Києві вночі на 30 листопада 2013 року, українські кінематографісти середнього й молодшого покоління зорганізувалися у «Вавилон'13», що став громадянською ініціативою й територією документального кіно, ‑ задля документування перебігу подій Української революції. Протягом трьох найгарячіших місяців революційних подій ‑ і до сьогодні ‑ через війну за Незалежність і щоденну боротьбу за новітню Україну, «Вавилон'13» кіномистецькими засобами осмислює новітній український час.

Володимир Тихий був фундатором «Вавилону'13» і послідовно став його продюсером, художнім керівником та режисером. Результатом творчої й організаційної діяльності Володимира Тихого є понад 200 коротких документальних фільмів про революцію та війну, що мали кілька десятків мільйонів переглядів в Інтернеті та понад півтисячі громадських і фестивальних показів та обговорень. Також у його доробку як режисера-постановника низка повнометражних документальних проектів та фільмів 2014-2017 років, які в сукупності й висуваються на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка. Тихий є знаковою людиною, творцем і громадянином, за яким постав цілий новочасний кінематографічний рух, заанґажований революційними процесами й будівництвом нової України, і який об'єднав у творчій співпраці понад 100 кінематографістів середнього й молодшого поколінь.

Першим із повнометражних режисерських фільмів Тихого у цьому списку є стрічка «Сильніше, ніж зброя», яка побачила світ до річниці Революції Гідності у грудні 2014 року й акумулювала тримісячну революційну польову кінороботу «Вавилону' 13» з тривожним поглядом у загрожене українське майбутнє. У цьому фільмі, що стилістично й жанрово гойдається на мозаїчних вагах і створює драматичне й героїчне, разом із тим ‑ барвисте, полотно революції, показано народження й перші рішучі кроки українського громадянського суспільства, в осерді якого ‑ самоорганізація, солідарність і відстоювання природних людських прав та українських культурних надбань.

Послідовним продовженням аналізу революційних подій та їхнього людського виміру, що є принциповим для кінодокументалістики як мистецтва, став цикл телевізійних фільмів, створених «Вавилоном'13» у співпраці з Телеканалом «1+1», де вони й демонструвалися 2015 року. Володимир Тихий виступив художнім керівником, продюсером і режисером проекту, в якому через належну телевізійну стилістику йшлося про дух революції, віддавалися екранові образи громадянського спротиву, горталися сторінки героїчних подій, які промовисто зафіксовані у назвах фільмів циклу: «Перша смерть», «Пожежа в Будинку проспілок», «Самооборона», «Автомайдан», «Небесна сотня» тощо.

У повнометражній режисерській стрічці «Бранці» Володимир Тихий досліджує трагічні події протистояння на Майдані Незалежності в Києві 19-20 лютого 2014 року. Це своєрідний фільм-подорож у часі, подорож по обидва боки барикад, спроба встановити реальний плин революційних подій без певних міфологічних нашарувань, що викликало живий дискусійний відгук у суспільстві.

Найостанніша за часом режисерська робота Володимира Тихого, що вона входить до висунутого на Премію документального циклу й демонструвалася 19 лютого 2017 року на телеканалі «ПА: Перший», ‑ «Небо падає, або Три місяці з життя Устима Голоднюка», лишає нам екранну пам'ять про молодого хлопця у блакитній касці миротворця, який загинув під час Євромайдану від пострілу снайпера на вулиці Інститутській. Йдеться знову про людський вимір революції, про людський вимір історії, що є надзвичайно важливим завданням мистецтва, яке, окрім іншого, покликане наближати нас до людини у повсякденні й у надзвичайних обставинах, аби зрозуміти сутність вчинків та речей, сутність ідей та сутність часу.

Цим останнім, зрештою, й характеризуються висунуті на Премію фільми й загалом творчість Володимира Тихого.

 

З подання Національного центру Олександра Довженка.

Володимир Тихий - фундатор ТО «Вавилон'13»
Володимир Тихий - фундатор ТО «Вавилон'13»
Коментарі