Офіційний веб-сайт

Цикл художніх творів «Перевірене часом. Нерозвіяне простором»

Автор(-и): Олександр Бородай / Розділ:

Цикл художніх творів «Перевірене часом. Нерозвіяне простором»; автор: Олександр Бородай.

Висунуто Національною Спілкою художників України.

 

Цикл художніх творів «Перевірене часом. Нерозвіяне простором» Олександра Бородая

 

Національна спілка художників України представляє на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року за напрямом «Візуальні мистецтва» члена Національної спілки художників України, визначного монументаліста, художника-емальєра, заслуженого художника України Бородая Олександра Андрійовича за створення ним циклу актуальних художніх творів у техніці гарячої емалі «Перевірене часом. Нерозвіяне простором». Цикл є одним із вершинних явищ у сучасному українському образотворчому мистецтві. Твори циклу створені упродовж 1914-2018 рр. і успішно експонувалися на художніх виставках.

Олександр Бородай закінчив Київський державний художній інститут 1972 р. З 1969 року ‑ він активний учасник вітчизняних і міжнародних художніх виставок, симпозіумів з емалі, керівник багатьох творчих груп, невтомний ентузіаст, експериментатор і пропагандист національного і світового емальєрного мистецтва, співзасновник творчого об'єднання київських монументалістів «Погляд». Його художні розписи прикрашають Державний театр опери і балету (1974 р.) та Музично-драматичний театр (1976 р.) у м. Дніпрі, Михайлівський Золотоверхий собор (1999-2000 рр.) і Свято-Покровську (Козацьку) церкву (2002 р.) у Києві; автор перших в Україні монументальних творів у техніці гарячої емалі, засновник національної школи художнього емальєрства та музею художньої емалі у м. Дніпрі. Художник-новатор і педагог виховав нове покоління художників-емальєрів, творчість яких знана в Україні і світі.

О.А.Бородай відродив перервану традицію художнього емальєрства у нашій країні, досяг вершин професійної майстерності у гуманістичному циклі «Перевірене часом. Нерозвіяне простором».

Олександр Бородай закінчив Київський державний художній інститут (1972 р.), де навчався з фахових дисциплін у Т.Яблонської, В.Забашти, Л.Вітковського. Учасник численних всеукраїнських, колишніх всесоюзних і міжнародних художніх виставок від 1969 року.

Олександр Бородай ‑ надзвичайно різнобічна, авторитетна в українському мистецькому просторі особистість: автор багатьох станкових і монументальних творів живопису, графіки, автор перших в українському мистецтві другої поливини XX ст. творів у техніці гарячої емалі, керівник творчих груп художників-монументалістів у Будинку творчості «Седнів», співорганізатор і учасник Міжнародних Фестивалів емалі в Україні, створив першу в українських навчальних закладах майстерню емальєрного мистецтва (на кафедрі образотворчого мистецтва Київського університету імені Б.Грінченка), впродовж десятиліть віддає свої знання художникам-емальєрам молодшого покоління, чим створює передумови розквіту культури і духовності рідного народу. Імена його учнів (Ю.Бородай, Т. і С.Колечки, Т.Турдиєва, У.Федько, Т.Ільїна, А.Рябчук та інші) уже відомі своїми творчими емалями в Україні і поза її межами. Творча і педагогічна діяльність художника-новатора Олександра Бородая пронизана любов'ю до свого народу, відзначається шановним ставленням до його мови, культури, моральних цінностей, національних мистецьких традицій і, водночас, йому близькі культурно-мистецькі здобутки і гуманістичні ідеали інших народів світу. Його метафоричні, експресивні, новаторські за формою, пристрасні, мудрі людяні художні емалі стали потужним внеском до української мистецької скарбниці. Його неординарні емалеві твори з ентузіазмом захоплення сприймалися на виставках 1990-2000 років у Швеції, Угорщині, Румунії, Німеччині, США, Канаді й інших країнах.

Творчості О.А.Бородая властиве поетично-романтичне, метафоричне, асоціативне, філософське сприйняття світу та прагнення відкривати у творах емалі його красу і таїну адекватними сучасності новаторськими, несподіваними формотворчими засобами. Магією творчості чарують глядача високохудожні новаторські емалі останніх років із циклу «Перевірене часом. Нерозвіяне простором».Ці роботи, у яких художник Олександр Бородай досяг професійних вершин художньої образності і майстерності володіння технологією мистецтва гарячої емалі з великим успіхом експонувалися у виставкових залах Центрального будинка художника Національної спілки художників України з 20 квітня по 3 травня 2016 року (виконані в техніці гарячої емалі на міді):

МУЗИКА, 100x60, 2013 р.;

ОСТАННЯ МЕЛОДІЯ, 72x62, 2014 р.;

ЕНЕРГІЇ ВСЕСВІТУ, 75x75, 2015 р.;

ВІДНОСНІСТЬ ЧАСУ І - VII, (серія із семи частин), 74x74, 2014 р.;

НОВА ЕЙДЕТИКА І і II, 74x74, 2914 р.;

НЕПЕРЕДБАЧЕНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ І і II, 75x62, 2014 р.;

КАРТЯР (із серії «Шукав козак волю...»), 220x50, 2014 р.;

РЕКРУТ (із серії «Шукав козак волю...), 220x50, 2014 р.;

БОРІТЕСЯ - ПОБОРЕТЕ І і II, 94x74, 2014.

Вважаємо, що плідний творчий доробок останніх років, зокрема створення актуального художньо довершеного і технічно досконалого новаторського циклу творів у техніці гарячої емалі «Перевірене часом. Нерозвіяне простором» дає Олександрові Бородаю підстави претендувати на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

З подання Національної Спілки художників України

Заслужений художник України Олександр Бородай
Заслужений художник України Олександр Бородай
"Танок", сталь, емаль, 80х45.
"Танок", сталь, емаль, 80х45.
"Картяр", мідь, емаль, дерево, 220х50.
"Картяр", мідь, емаль, дерево, 220х50.
Коментарі