Офіційний веб-сайт

Цикл творів «Повернення»

Автор(-и): Рустем Емінов / Розділ: Образотворче мистецтво

 

Цикл творів «Повернення», роки оприлюднення: 2011-2015, автор: Рустем Емінов.

Висунуто Національною спілкою художників України.

 

Цикл творів «Повернення» Рустема Емінова

 

Рустем Емінов народився 1950 року в сім’ї художників, депортованих з Криму. Його батько, Кязім Емінов, заслужений діяч мистецтв Узбекистану, став йому першим учителем з малювання. 1973 року Рустем Емінов закінчив графічний факультет Ташкентського педагогічного інституту. Того ж року він вперше відвідав Крим ‑ історичну батьківщину кримських татар. Там молодий художник глибше усвідомив свою мистецьку місію ‑ служити своєму скривдженому народові, пробуджувати історичну пам’ять, вселяти в людину віру і надію на перемогу добра.

 

1975 року вперше взяв участь у молодіжній художній виставці, що стало початком його подальшої активної виставкової діяльності. А 1988 року, маючи вже 20 республіканських і всесоюзних виставок, вступив до Спілки художників СРСР. Член Національної спілки художників України з 2005 року.

 

Поступово він відкриває для себе трагедію спланованого нищення кримськотатарського народу, починає працювати над створенням засобами живопису історії його поневірянь. Однією з перших його відомих робіт став портрет Ісмаїла Гаспринського, видатного просвітителя й гуманіста. Він прагне повернути пам’ять про безвинно репресованих, вигнаних із рідного краю чесних трудівників, учених, письменників, дітей.

У циклі живописних творів «ПОВЕРНЕННЯ» художник-реаліст промовляє про суворі істини життя, попереджає про загрозу розвитку нового тоталітаризму, нових депортацій, нищення людської свободи. Основна тема його творчості ‑ національна і, водночас, загальнолюдська. 2010 року художника відзначено почесним званням ‑ заслужений художник Автономної Республіки Крим (2010). Він є лауреатом премії Верховної Ради Криму (2007). Лауреат Міжнародної премії ім.Бекіра Чобанзаде (2010). Твори мистця зберігаються в музеях та приватних колекціях різних країн.

 

Художник мріє створити музей народної пам’яті, експонатами якого стали б і його твори. Цикл творів останніх років «ПОВЕРНЕННЯ» є унікальним явищем в царині образотворчого мистецтва і актуальністю та художньою виразністю, життєвою переконливістю й майстерністю.

 

З подання Національної спілки художників України

Рустем Емінов
Рустем Емінов
"Темний світанок"
"Темний світанок"
"Кримські татари"
"Кримські татари"
Коментарі