Офіційний веб-сайт

Цикл творів «Барви рідного краю» (2007-2012 рр.)

Автор(-и): Володимир Гарбуз / Розділ: Образотворче мистецтво

Цикл творів «Барви рідного краю» (2007-2012 рр.) Володимира Гарбуза висунуто Національною спілкою краєзнавців України

 

Цикл творів «Барви рідного краю» (2007-2012 рр.) Володимира Гарбуза

 

Творчий доробок художника Володимира Гарбуза є помітним явищем сучасного українського образотворчого мистецтва, про що засвідчили його яскраво самобутні роботи, зокрема і в жанрі пейзажу та низка персональних виставок останніх років, які мали великий загальнонаціональний резонанс.

За останні десятиліття Володимир Гарбуз створив неповторний живописний цикл творів, присвячений українській природі. Художник трактує пейзаж як космогонічний вияв духовного начала людини, його безсмертного середовища. Тому кожний пейзаж наповнений відчуттям безмежної вічності і краси природи, вражає експресією, правічністю світла, руху і життя. Краса України стала домінантою художнього світогляду митця, котрий цікаво і своєрідно продовжує прекрасні традиції української школи пейзажу, досягнувши в цьому значних творчих здобутків. Він є яскравим майстром жанру, про що засвідчила низка прекрасних і неповторних виставок його циклу «Барви рідного краю», в якому постала природа Київської, Сумської, Вінницької, Черкаської, Чернігівської та інших областей України, а це сотні творів, які увіковічили українську землю, її історію і духовне багатство. Ці роботи експонувались у багатьох містах України і художніх залах Українського дому, Національного музею літератури України, Національному музеї Тараса Шевченка, галереях Національної спілки художників України, викликали схвальну оцінку публіки.

Володимир Гарбуз має різнобічне образотворче обдарування: книжкова і станкова графіка, станковий і пейзажний живопис, монументальне і скульптурне мистецтво.

Твори майстра вирізняються яскравою індивідуальністю, стилем, символікою і вселенською космогонічною знаковістю.

Графіка Володимира Гарбуза уже стала класикою українського графічного мистецтва. Його графічні твори зберігаються у понад 20 музеях України і світу. Художник здійснив ілюстрування понад 30 книжкових видань.

Його ретроспективні творчі звіти, починаючи з 2000 року, показали не лише широкий творчий і професійний діапазон художника, але й той напрямок, який може збагатити національні живописні традиції у координатах часу і простору. Серії Шевченкіани «Стежками до світил», «Шевченко і вічність», ілюстрації до «Кобзаря». Виставка «Видатні українці сучасності» із перших портретних виставок в Україні (Національний музей ім. Тараса Шевченка) ‑ неповний перелік творчих проектів художника.

На виставці книжкової графіки, яка експонувалась 2005 року у Національному музеї літератури, де були представлені ілюстрації до «Давидових псалмів» Т.Шевченка, «До християнських вірувань» (видавництво «Дім, сад, город») М. Головацького та М. Бурошева (видавництво «Довіра»).

«Кобзар» Т.Шевченка (видавництво «Просвіта», виконані в техніці офорт-акватинта).

Серія станкових картин під назвою «Українська ніч», де експонувались і картини із циклу «Марія».

Рішучість, відвертість і безкомпромісність у мистецтві допомагали художнику правдиво і символічно створити станкові картини, які промовляють до глядача поєднанням минулого, сьогодення і майбуття.

Художник, експресивним і сонцесяйним мазком у кожному живописному полотні із циклу «Барви рідного краю», ніби поспішає встигнути донести чарівну українську ландшафтно-етнографічну історичність до майбутніх поколінь. 

Самітнє обійстя
Самітнє обійстя
Коментарі