Офіційний веб-сайт

Цикл пісень на вірші М.Вінграновського «Я вірю в неї – в Україну!»

Автор(-и): Павло Тютюнник / Розділ: Музичне мистецтво

 

Цикл пісень на вірші М.Вінграновського «Я вірю в неї – в Україну!», автор Павло Тютюнник.

Висунуто Сектором культури та туризму Васильківської районної державної адміністрації.

 

Цикл пісень на вірші М.Вінграновського «Я вірю в неї – в Україну!» Павла Тютюнника

 

До представленого циклу увійшли 22 різножанрових твори, а саме: ліричні, дитячі, козацькі пісні.

Ліричні пісні ‑«Встав я, ранній птах», «Вас так ніхто не любить», «Вже. сказано «Ні», «Не говори, не говори...», «Встав я, ранній птах», «У синьому небі», «Сеньйоріто акаціє», «Люблю тебе», «Це свято печалі», «Очерети», «Я б тебе заховав», «Не спитаю цей світ...», «Ой, маю я, маю...» ‑зачаровують і переконують витонченим мелодизмом і зворушливими інтонаціями, глибоким злиттям мелодії з поетичним словом, яскравою й багатогранною образністю. Кожна пісня ‑справжній спектакль: в ній присутнє глибоке театральне дійство. Живі, насичені барвами самого життя музичні образи не залишають байдужим слухача, а глибокий психологізм цих творів і особливе проникнення в текст ‑те, що є ознакою справжнього романсу. Тож можна стверджувати, що Павло Тютюнник у сучасному музичному світі України продовжує традицію класичного романсу.

Пісні для дітей ‑«Ластівко нашої хати», «Іде кіт через лід», «Неквапи», «Що таке?», «У Старостинцях», «До нас прийшов лелека» ‑ несуть світло самого дитинства. Коли слухаєш їх, переносишся думкою у яскравий і добрий, людяний світ. І в цих піснях спостерігаємо глибоке психологічне злиття мелодії з поетичним словом, його ритмом і духом.

Дві козацькі пісні ‑«Марш Івана Богуна» та «Марш Северина Наливайка» своїм характером, духом, ритмом, яскравою героїчною інтонацією красномовно стверджують приналежність до жанру маршу. До речі, фраза із «Маршу Івана Богуна» («Я вірю в неї ‑в Україну!..») стала назвою всього циклу пісень.

На сьогодні низка пісень Павла Тютюнника знаходиться в ротації Українського радіо, вони звучали в програмах «Пісня буде поміж нас», «Музична абетка», «Вставай, співай!», «Вранішні мелодії» та інших. У грудні 2015 року на радіо «Культура» в передачі Олесі Білаш «У чарах музики», присвяченій пісенній творчості співака і композитора Павла Тютюнника, прозвучали також і пісні на вірші Миколи Вінграновського. А у березні 2016 року на першому каналі Українського радіо в програмі «Обрії» прозвучала передача з Павлом Тютюнником, присвячена творчості Миколи Вінграновського, в якій звучали його пісні на вірші поета.

7 листопада 2016 року у день 80-річчя поета Павло Тютюнник з великим успіхом проспівав ряд творів на вірші Миколи Вінграновського у Львівській філармонії.

Знані українські композитори високо оцінюють творчість Павла Тютюнника. Так, Ігор Поклад зазначає, що романси композитора яскраво представляють класичний стиль в сучасній українській музиці. Анатолій Авдієвський, слухаючи пісні, сказав: «Багато хто пише пісні на українську тематику, але там немає України, а у Павла Тютюнника що не пісня, то Україна». Мирослав Скорик відзначив переконливий мелодизм творів, а Євген Станкович наголосив на духовній домінанті пісень маестро.

 

З подання Сектора культури та туризму Васильківської районної державної адміністрації

 

Коментарі