Офіційний веб-сайт

Цикл програм (одинадцять концертів)

Автор(-и): Муніципальний камерний хор «Київ» / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

Цикл програм (одинадцять концертів) Муніципального камерного хору «Київ». Висунуто Національною Спілкою композиторів України.

 

Цикл програм Муніципального камерного хору «Київ»

 

До 200-річчя від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка хор «Київ» підготував унікальний цикл програм (одинадцять концертів), що був репрезентований не лише в Україні (на фестивалях «Київ музик фест», «Музичні прем’єри сезону», «Пасхальна асамблея», Першому хоровому фестивалі В.Іконника у столиці; на фестивалі «Контрасти» у Львові та на Міжнародному дні музики в Івано-Франківську), а також за кордоном ‑ у Данії та Швеції.

Цикл готувався три роки і складався з кількох етапів.

Перший етап включав ініціювання створення провідними українськими композиторами різних генерацій нових творів на тексти Кобзаря. Таким чином завдяки ініціативі хору «Київ» українська музична шевченкіана збагатилася новими творами Валентина Сильвестрова, Євгена Станковича, Лесі Дичко, Віктора Степурка. І цей процес, імпульс якому даний творчим колективом, триває. Нові композиції на Шевченкові тексти та в орієнтації на виконавські можливості «Києва» пишуть Юрій Ланюк та Вікторія Польова.

Другий етап‑підготовка концертних програм, до яких, крім новостворених композицій, увійшли кращі твори класичної української шевченкіани: Віктора Косенка, Ісидора Воробкевича, Станіслава Людкевича, Левка Ревуцького, Бориса Лятошинського, Мирослава Скорика.

Третій етап ‑концертні виступи в Україні та за кордоном; запис компакт-диску («Псалми Шевченка» Валентина Сильвестрова).

Муніципальний камерний хор «Київ» ‑ унікальне явище в сучасній українській культурі, що є загальновизнаним законодавцем високих творчих стандартів; він органічно та динамічно розвиває національну хорову традицію, гідно репрезентуючи українське мистецтво на міжнародній сцені та невтомно працюючи для вітчизняного слухача.

Муніципальний камерний хор «Київ» ‑ один із лідерів хорового мистецтва України. За майже чверть століття свого існування колектив здійснив унікальний внесок у різні сфери української хорової культури.

Його унікальність зумовлена, по-перше, активною виконавською та гастрольно-концертною діяльністю в Україні. Гастрольні маршрути колективу охоплюють всю країну, ‑ від Ужгорода і Львова — до Донецька та Маріуполя. Концерти «Києва» (а їх за роки існування відбулося більше, ніж півтори тисячі) завжди аншлагові ‑ і у Колонному залі Національної філармонії України, і в київських храмах, і в залах навчальних закладів периферійних міст. Виступи хору «Київ» завжди є окрасою вітчизняних мистецьких фестивалів ‑ «Київ музик фест», «Музичні прем’єри сезону», «Контрасти», «Золотоверхий Київ» тощо.

По-друге, унікальність колективу зумовлена високохудожньою презентацією національного хорового мистецтва на міжнародній сцені. Хор «Київ» успішно виступав на сценах двадцяти країн світу: США, Канади, Ірландії, Шотландії, Італії, Англії, Франції, Голландії, Бельгії, Німеччини, Австрії, Італії, Данії, Швеції, Норвегії, Швейцарії, Польщі, Угорщини, Білорусі, Росії. Виступи «Києва» відбулись у найпрестижніших світових концертних залах: Карнегі Хол (Нью-Йорк), Вашингтонському Національному соборі, Концертному залі Університету Дж. Мейсона (Вашингтон); Рой Томпсон Холі, Вестон Речитал Холі та Корні Холі (Торонто); Концертному залі BBC (Лондон); Костелі св. Христа (Варшава); у філармоніях Утрехта, Роттердама, Амстердама (Concertgebouw), Берліна, Мінська, Москви.

Також непересічність творчої діяльності характеризується неосяжним репертуарним діапазоном, що включає практично всю європейську професійну хорову музику ‑ від середньовічної монодії ‑ до найсучасніших авангардних композицій; від партесних концертів ‑ до шедеврів музичного романтизму, від обробок народних пісень ‑ до мотетів, мадригалів, мес та магніфікатів. Європейська хорова традиція представлена в репертуарі хору «Київ» максимально широко і включає музику Середньовіччя, Ренесансу, Бароко, Класицизму, Романтизму та сучасності.

Виконавська майстерність колективу одержала широке світове визнання: він є лауреатом найвищих нагород найпрестижніших хорових конкурсів: Золотого диплому на І конкурсі хорів ім.Р.Шумана, Цвікау (Німеччина, 1992); Першої премії на XII конкурсі музики церковної, Хайнувка (Польща, 1993); Гран Прі на VI Міжнародному хоровому конкурсі, Слайго (Ірландія, 1993); Гран Прі на XX конкурсі серед лауреатів попередніх років, Хайнувка (Польща, 2001). Про унікальність хору «Київ» із захопленням писали газети «The New York Times», «The Washington Post», «The Glasgow News», «Normandie», «Der Tages Spiegel Berlin», «Miinchener Merkur», «Copenhagen Post».

Надзвичайно важливою стороною діяльності камерного хору «Київ» є аудіозаписи та видавнича справа. За двадцять п’ять років колектив записав сорок чотири компакт-диски вітчизняної (практично все ‑ записано вперше!) та європейської музики, що стали еталонною аудіотекою виконавської майстерності. Заснована колективом «Бібліотека хору «Київ» забезпечує необхідним нотним матеріалом хормейстерів усієї України. 

Муніципальний камерний хор "Київ". Художній керівник Микола Гобдич.
Муніципальний камерний хор "Київ". Художній керівник Микола Гобдич.
Коментарі