Офіційний веб-сайт

Цикл концертів Польського оркестру «Sinfonia Juventus», цикл симфонічних концертів з творів українських і польських композиторів, цикл з 10 симфонічних концертів з нагоди 100-річчя з дня народження Вітольда Лютославського

Автор(-и): Роман Ревакович / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

Цикл концертів Польського оркестру «Sinfonia Juventus», цикл симфонічних концертів з творів українських і польських композиторів, цикл з 10 симфонічних концертів з нагоди 100-річчя з дня народження Вітольда Лютославського, автор: Роман Ревакович, період оприлюднення: 2009-2013 рр.

Висунуто Національною спілкою композиторів України.

 

Цикл концертів Польського оркестру «Sinfonia Juventus», цикл симфонічних концертів з творів українських і польських композиторів, цикл з 10 симфонічних концертів з нагоди 100-річчя з дня народження Вітольда Лютославського під диригуванням Романа Реваковича

 

Роман Ревакович відомий як невтомний пропагандист української музики в Польщі та польської в Україні. За роки 2009-2013 він зреалізував як диригент низку вагомих музичних подій як в Польщі, так і в Україні.

У 2009 році з ініціативи Романа Реваковича та за йогу участю як диригента було здійснено «Цикл концертів Польського оркестру «Sinfonia Inventus» у Варшаві, Любліні, Львові, Вінниці, Одесі та Києві з програмою творів молодих українських композиторів на вірші польських поетів». На цих концертах мали місце прем’єрні виконання творів молодих українських композиторів –ЗолтанаАлмаші, Любави Сидоренко, Світлани Азарової та Марії Олійник, а також чергові виконання творів Богдани Фроляк, Богдана Сегіна, Олександра Шимка та Михайла Шведа. Прем’єри творів останніх чотирьох композиторів Роман Ревакович репрезентував на Фестивалі «Прем’єри сезону» в 2008 році за участю Національного оркестру «Київська камерата». Концретне турне 2009 року проходило під гаслом «молоді польські музиканти грають музику молодих українських композиторів». Воно знайшло дуже схвальний відгук у слухачів та преси.

У 2010 році Роман Ревакович диригував українськими оркестрами у Києві, Львові, Чернігові, Дніпропетровську та Донецьку ‑ у т.ч. Національним симфонічним оркестром України ‑ за участю польського піаніста Яна Кшиштофа Брої, української піаністки Олександри Зайцевої з нагоди 200-річчя з дня народження Фридерика Шопена. У названих вище містах прозвучали 2 концерти Шопена у виконанні згаданих піаністів у супроводі українських оркестрів під диригуванням Романа Реваковича.

Рік 2011 проходив під знаком 20-ліття Незалежності України. Роман Ревакович провів як диригент «Цикл концертів з творів українських та польських композиторів в Польщі та Україні до 20-річчя Незалежності України»:симфонічний концерт у Любліні (Польща) за участю Симфонічного орекстру Люблінської філармонії, на якому було виконано твори 4 українських композиторів, у т.ч. прем’єрне виконання твору Ігоря Щербакова «Піснь про пісню або «WARUM» без відповіді» присвяченого саме Роману Реваковичу. На цьому концерті виконано було також «Карпатський концерт» Мирослава Скорика, Фортепіанний концерт №2 Левка Ревуцького та «Сюїту українських танців» Левка Колодуба. На концерті були присутні представники влади міста Любліна та Люблінського воєводства, а також польський консул зі Львова. Концерт мав великий успіх. Публіка відкрила у багатьох випадках невідому для себе українську музику. У цьому ж році Роман Ревакович диригував Симфонічним оркестром Львівської філармонії у Концертному залі Національної філармонії Польщі у Варшаві. Концерт цей відбувся на запрошення Національної філармонії Польщі і був включений в сезонний план концертів першої музичної установи Польщі. В концерті прозвучали твори Мирослава Скорика «Карпатський концерт», Фортепіанний концерт №2 Левка Ревуцького за участю українського піаніста Йожефа Єрміня та Симфонія №4 Петра Чайковського. Повний зал Варшавської філармонії нагородив виконавців стоячою овацією. В продовженні популяризації польської музики в Україні наприкінці 2011 року Роман Ревакович продиригував концерт за участю Національного симфонічного оркестру України в Києві з програмою творів Кароля Шимановського, народженого в Україні у 1882 році на Черкащині. У концерті взяла участь Національна хорова капела України «ДУМКА» та польський піаніст Ян Кшиштоф Броя. В 2012 році Симфонічний оркестр Люблінської філармонії під диригуванням Романа Реваковича виконав твори українських та польських композиторів у рамках Фестивалю «Форум музики Вітольда Лютославського» у Любліні. Прозвучали твори Богдани Фроляк «Фортепіанний концерт» (прем’єрне виконання) за участю українського піаніста Йожефа Єрміня, Ігоря Щербакова «Піснь про пісню або «WARUM» без відповіді», а також «Варіації на тему Паганіні» Вітольда Лютославського та «Кшесани» для оркестру Войцєха Кіляра. Ця програма за участю цих самих виконавців під диригуванням Реваковича була наступно повторена у Львові на Фестивалю «Віртуози». Рік 2012 проходив в Польщі під знаком святкувань 80-ліття з дня народження визначного польського композитора Войцєха Кіляра. Кіляр народився у Львові у 1932 році. Цей факт заінспірував Романа Реваковича для реалізації кількох концертів у Західній Україні, включаючи рідне місто Кіляра ‑ Львів. Концерти відбулися також в Івано-Франківську та Ужгороді. Взяли в них участь оркестри місцевих філармонії, а також хори «Кантус» в Ужгороді, «Глорія» та «Галицький» у Львові, та українські і польські солісти.

Весь музичний світ святкував у 2013 році ювілей 100-річчя з дня народження видатного польського композитора Вітольда Лютославського. Без його музики важко собі уявити стан музичного сьогодення. Він творець своєрідних музичних прийомів, названих «контрольованим алеаторизмом». Його твори звучали і звучать у найголовніших світових залах, а серед перших їх виконавців були такі велетні виконавської справи як Мстислав Ростропович, Ан-Софі Муттер чи Кристіан Цімерман. Роман Ревакович подарував Україні «Цикл з 10 симфонічних концертів, присвячених 100-річчю від дня народження Вітольда Лютославського в Одесі, Чернігові, Києві Донецьку, Дніпропетровську, Ужгороді, Чернівцях, Хмельницькому та Харкові»за участю місцевих оркестрів, у т.ч. Національного симфонічного оркестру України і Національного Одеського філармонічного оркестру та польських і українських солістів. Цей проект без перебільшення можна назвати музичною подією року. Роман Ревакович показав себе як диригент, унікально трактує музику Лютославського та прекрасно інспірує оркестри для виконання цих складних музичних полотен. В них поєднуються глибокі інтелектуальні якості та сенсуальна привабливість подана радше в аполлінському, ніж діонізийському плані. Ці виміри музики Лютославського прекрасно резонують з творчою особистістю Романа Реваковича, а він, в свою чергу, надзвичайно переконливо передає їх слухачеві.

Останнім досягненням Романа Реваковича як диригента є концерт польської хорової музики, що прозвучав у Києві на Фестивалі «Київ Музик Фест» за участю Національної хорової капели «ДУМКА». Концерт представив панораму польського хорового мистецтва ХХ-ХХІ ст. здебільшого невідомого в Україні. Особливе враження справили твори Генрика Міколая Турецького та Кшиштофа Пендерецького. Концерт був однією з найбільш яскравих подій останнього фестивалю «Київ Музик Фест».

Представлені виконання української та польської музики під орудою Романа Реваковича показують його як дуже витонченого музиканта з унікальною музичною інтуїцією. Він вміє будувати інтерпретації творів, які ще не набули широкого виконавського втілення, з переконливим баченням як їх формоутворюючої цілісності, так і всіх тонких деталей оркестрового колориту. Завдяки особливостям його мистецького прочитання у слухача виникає постійне відчуття музичного «тут і тепер», яскравого чергування напруг та затишшя, втілення буяння життя у творчі задуми композиторів. 

Роман Ревакович
Роман Ревакович
Коментарі