Офіційний веб-сайт

Цикл живописних творів «Мій срібний край»

Автор(-и): Тарас Данилич / Розділ: Образотворче мистецтво

Цикл живописних творів «Мій срібний край», автор: Тарас Данилич.

Висунуто Національною Спілкою художників України.

 

Цикл живописних творів «Мій срібний край» Тараса Данилича

 

Над циклом полотен «Мій срібний край» заслужений художник України Тарас Данилич працює віддавна, опоетизовуючи засобами образотворчості величну красу рідної природи і чистих помислами й ділами людей. У рідне Закарпаття він закоханий змалку, бо там народився і, в селі Дубриничі, живе і творить. Він знає многотрудне життя земляків, народні звичаї, обряди, вірування, пісні і легенди, знає і думки та почуття сучасної трудової людини. Звідси аура світла і добра, мудрості і чистоти, що випромінюють його панорамні полотна. «Молитва за Країну» (2014), «Стужицький дуб» (2014), «Ужгородська ярмарка» (2013), диптих «Під Варваркою та Стримбою» (2014), «Танок молодої» (2014), «Туринські коляди» (2012), «Поливанки під Гострою» (2013), «Спогади старого мельника» (2014), «Свадьбовий Когут» (2013), «Сільська студня» (2010) ‑ ці та інші твори вражають глядача охватом багатогранності життя, народнопісенною стихією, невичерпністю фантазії автора, виразністю і красою живописної поверхні картинної площини. Смереки, архітектура, люди, все інше ‑ органічно вписуються у казкової краси ритми гір і пагорбів. У кращих творах він сягає вершинних явищ сучасної української і світової сюжетно-тематичної картини, передумов для розвитку якої тривожне сьогодення, нажаль, не створює. Маючи великий досвід він багато допомагає розвитку молодих талантів.

 

Про автора

Данилич Тарас Федорович народився в Закарпатті (с.Тур’я Поляна) і там же живе та працює, у рідному селянському середовищі (с. Дубриничі). У 1964 році закінчив відділення художньої обробки дерева Ужгородського училища, але переміг потяг до живопису. Роки наполегливої праці дали наслідки. З 1975 року Тарас Данилич розпочав активну виставкову діяльність, став учасником регіональних і престижних міжнародних пленерів. Прийшло визнання його непересічного таланту художньо відтворювати красу гірського краю і, сповнене радощів, горя, віри і надії, життя працьовитих земляків. У 1975 та 1995 роках у м.Ужгороді, у 2004 році у м.Києві, у 2005 р. у м.Ужгороді та м.Мукачеві успішно пройшли його персональні виставки. Виконані в техніках олійного і темперного живопису тематичні картини славлять природу рідного краю і звеличують людину-трудівника, яка невтомною, нелегкою працею примножує багатства рідного народу, плекає красу, творить, як у всі віки, нові пісні, танки, легенди. Вся його творчість сприймається як натхненна пісня земній красі і народній духовності. Дослідники унікальної творчості відомого в Україні і поза нею мистця слушно підкреслюють, що в особі Тараса Данилича ми маємо оригінального художника з власною концепцією творчого мислення і неповторним творчим обличчям, мистця надзвичайної працездатності і високої самобутньої мистецької культури. Його творчий потенціал з роками стає все потужнішим, а усвідомлення свого покликання як художника істинно народного надає його творчості ще більшої цілеспрямованості.

Творчість Данилича зросла, опираючись на знану в Україні і світі Закарпатську школу живопису, яку плекали уславлені художники кількох поколінь. А в природі самого Тараса Данилича, як зауважив доктор мистецтвознавства О.К.Федорук, є «глибока порядність, шляхетність, через це палітра мистця незмінно виявляє свою малярську чистоту і образну ясність». 

"Ужгородська ярмарка", полотно, тампера, 135х145 см, 2013 р.
"Ужгородська ярмарка", полотно, тампера, 135х145 см, 2013 р.
"Спогади старого мельника", полотно, тампера, 130х140 см, 2014 р.
"Спогади старого мельника", полотно, тампера, 130х140 см, 2014 р.
Коментарі