Офіційний веб-сайт

Цикл живописних творів «В єдиному просторі»

Автор(-и): Михайло Гуйда / Розділ: Образотворче мистецтво

 

Цикл живописних творів «В єдиному просторі», роки оприлюднення: 2011-2015, автор: художник Михайло Гуйда.

Висунуто Національною спілкою художників України, Національною академією мистецтв України.

 

Цикл живописних творів «В єдиному просторі» Михайла Гуйди

 

Вже на початку своєї творчої діяльності (закінчив Київський державний художній інститут 1982 р., майстерня станкового живопису В.Шаталіна та асистентуру-стажування Ленінградського інституту живопису, скульптури та архітектури ім.І.Ю.Рєпіна під керівництвом В.Орєшникова) активно і впевнено творчо працює в галузі живопису і графіки. Цьому сприяли своєрідність мистецького обдарування, відданість улюбленій справі,дивовижні наполегливість і працьовитість, чудова фахова підготовка. У роботах художника щораз сильніше проявлялися риси самобутнього таланту з прагненням до виразної живописної мови з граничним узагальненням заради композиційної цілісності, емоційної напруги. Це особливо повною мірою проявилося в циклі «В єдиному просторі».

 

Цикл живописних полотен автора останніх років актуальний зверненням до теми свободи народу, краси людини, сутності її життя на землі, піднесення її гідності, що сьогодні потребують особливої уваги нашого суспільства. Особливою красою і поезією віє від створених митцем численних жіночих образів, що стали вершинним явищем українського мистецтва, прославили на цілий світ українську художню школу ХХ-ХХІ століть.

 

Твори циклу стали виявом вищої майстерності талановитого київського живописця і вершинним явищем української образотворчості в царині пейзажного живопису, вагомим внеском до скарбниці української культури і духовності. В живописних полотнах плідно поєдналися сміливе новаторство і кращі традиції реалістичного живопису.

 

Гуйда М.Є. ‑ народний художник України (2001), дійсний член Національної академії мистецтв України (2001), лауреат премії ім.І.Огієнка, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (з 1995), керівник навчально-творчої майстерні станкового живопису Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (з 1993). Викладав живопис у Чже-Дзянському педагогічному Університеті і Університеті науки та технології Академії мистецтв Ханджоу (Китай, 2000, 2001) та є почесним професором цих навчальних закладів. У 1989-1992 роках ‑ голова правління Київської організації Спілки художників України.

 

З подання Національної спілки художників України

"Чумацький шлях"
"Чумацький шлях"
"Початок"
"Початок"
Коментарі