Офіційний веб-сайт

Цикл живописних картин «Мальовничий Седнів»

Автор(-и): Анатолій Зорко / Розділ: Образотворче мистецтво

Цикл живописних картин «Мальовничий Седнів»; автор: Анатолій Зорко; період оприлюднення: 2009-2013 р.р.

Висунуто Національною спілкою художників України.

 

Цикл живописних картин «Мальовничий Седнів» художника Анатолія Зорка

 

Зорко Анатолій Єгорович народився 4 лютого 1956 року у невеликому селі Андронику на Чернігівщині. Навчався в Київському державному художньому інституті у відомих художників-педагогів О.Лопухова, С.Григор’єва, В.Забашти, В.Гуріна та вдосконалював свою майстерність живописця в аспірантурі Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Уже його дипломний твір «Велике хрещення» означив нові шляхи потрактування історичної теми в київській школі живопису, насамперед незвичністю колористики та узагальненістю форм.

Анатолій Зорко плідно працює у жанрах портрету, натюрморту, тематичної картини і, особливо, пейзажу. Його творчість була рано помічена мистецькою громадськістю та художньою критикою. Відтоді щороку з’являються нові полотна та цілі серії творів, серед яких особливо помітними були полотна: «Замело» (1990), «Остання дорога. Чумаки» (1991), «Тиха долина» (1991), «Пам’яті Івана Ґонти» (1995), «Дівчина в блакитному» (1998).

У творах художника завжди присутні традиції реалістичної класичної школи, але активне використання творчих засад імпресіонізму та природна експресивність живописної манери роблять його живопис сучасним та глибоко індивідуальним. Майстер постійно перебуває в процесі творчого пошуку, відкривається до глядача щораз новими гранями неординарного таланту, дає підстави для очікування від нього нових, цікавих несподіваних знахідок, вагомих мистецьких здобутків.

Живопис Анатолія Зорка темпераментний, наскрізно сучасний, мажорний, але крізь бадьорість сьогодення проглядають і сумні нотки прощання зі старим українським селом, яке було, за словами Тараса Шевченка, «неначе писанка». У картинах мистця світяться до нас теплом романтики старенькі хатки, що допомогли зберегти здоров’я нації, її моральну чистоту і духовність, мову і народну культуру. Художник сам почав свою дорогу у великий світ мистецтва з порога подібної хати, багатої народним мистецтвом і розміщеними мамою в саморобних рамках репродукціями з творів класичного живопису.

Не випадково відчувається певний зв’язок між циклом «Мальовнича Україна» та «Живописною Україною» великого Тараса Шевченка, котрий свого часу робив замальовки у Седневі та на його околицях. Цикл картин Зорка актуальний у зв’язку з необхідністю відродження уваги і любові до рідної землі і українського села, а також є виявом шани до геніального сина України Тараса Шевченка з нагоди 200-річчя від дня його народження.

Як картини циклу «Мальовничий Седнів», так і переважна більшість попередніх ‑ правдиві за простотою мотиву, несподіваною композицією і напруженою колористикою, щирістю і відвертістю почуттів. Цим та непоказною майстерністю виконання вони захоплюють людей різних мистецьких уподобань, соціальних станів, національностей, тому з незмінним успіхом експонуються в Україні та в інших країнах світу, демонструючи там високий рівень сучасного реалістичного українського живопису, пропагуючи культуру і духовність нашого народу.

Твори Анатолія Зорка 2009-2013 років стали свідченням стрімкого зростання художньої майстерності їх автора, а для сучасного українського образотворчого мистецтва ‑ одним із його вершинних явищ. Демонстрацією невичерпних творчих можливостей автора є його представлені роботи, для яких характерна розмаїта колористика, оригінальне художньо-технічне вирішення. Кожна робота випромінює потужну оптимістичну енергетику.

Художник постійно бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставках і пленерах, що сприяють творчому обміну між художниками різних мистецьких поколінь, популяризують українське мистецтво у світі.

Сьогодні ім’я цього талановитого українського художника широко знане як в Україні, так і поза нею, його полотна прикрашають десятки експозицій вітчизняних та закордонних музеїв, мистецькі збірки.

За творчий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтваі Анатолію Зорку присвоєно почесне звання заслуженого художника України, його творчі успіхи відзначено премією імені Сергія Шишка.

 

Відгуки про творчість художника

Чепелик В.А.,голова Національної спілки художників України, народний художник України, академік Академії мистецтв України, професор, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка:

«Анатолій Зорко займає особливе місце у вітчизняному образотворчому мистецтві і відіграє в ньому важливу роль. В останні роки його творчість поповнилася талановитими мистецькими творами, зокрема, циклом живописних картин про відоме село Седнев на Чернігівщині, яке відвідав під час подорожі Україною Тарас Шевченко».

Федорук О.К.,доктор мистецтвознавства, академік АМУ, професор НАОМА:

«Анатолій Зорко є визначним майстром вітчизняного пейзажного живопису, у мистецькому середовищі він визнаний авторитет. Художник плідно розвиває традиції українського і світового пленеризму, має особливу живописну манеру і творчий темперамент майстра».

Гурін В.І.,народний художник України, академік АМУ, професор, завідувач кафедри живопису НАОМА:

«Анатолій Зорко є продовжувачем традицій унікальної у світі української реалістичної школи та творчості видатних майстрів світового мистецтва пейзажного живопису. Його цикл пейзажних полотен останніх років, присвячених незвичайному українському селу, з яким пов’язана доля багатьох діячів української культури, зокрема Тараса Шевченка. Творчість цього неординарного мистця несе глядачеві оптимістичний настрій, позначена умінням цілісного бачення форми та тонкого відчуття кольору».

Зінченко В.Д., народний художник України:

«Живописна творчість Анатолія Зорка відзначається високим професійним рівнем виконання. Митець володіє вмінням бачити красу світу і відтворювати її в живописних полотнах, що несуть для інших заряд бадьорості, породжують у душі глядача почуття любові до краси природи рідної землі і трудівників села. Анатолій Зорко виявляє принциповість художника у відстоюванні права на власне мистецьке бачення, йому належить вагомий внесок художника-живописця в оновлення образотворчих засобів художньої виразності».

Кіщук М. М.,заслужений діяч мистецтв України:

«Анатолій Зорко створив унікальні, стилістично оригінальні мистецькі твори. Він відзначається фантастичною працьовитість, постійно демонструє невичерпний творчий потенціал. У мистецьких роботах, представлених у циклі «Мальовничий Седнів», відчувається любов художника до навколишньої природи, уміння передати багатство кольорів і фактуру натури, що має ознаки неповторності».

Волощук І.М.,заслужений діяч мистецтв України:

«Митець в останні роки веде напружену мистецьку, виставкову та педагогічну діяльність. Анатолій Зорко ніколи не зациклювався на досягнутому, а постійно перебуває в пошуку нових тем і мотивів, оновлює свою творчу палітру, часто їздить по різних місцях України та поза її межами, шукаючи цікаві краєвиди. Художник вправно пише і портрети, і сюжетні полотна, і натюрморти, та найбільше любить пейзажі, особливо рідної йому Чернігівщини».

Перевальський В.Є.,народний художник України, академік АМУ, завідувач кафедри графічних мистецтв НАОМА:

«Анатолій Зорко ‑ талановитий художник-живописець, скромна, чуйна людина, сенсом життя якої є справжнє служіння мистецтву живопису». 

Заслужений художник України, лауреат премії ім.С.Шишка Анатолій Зорко
Заслужений художник України, лауреат премії ім.С.Шишка Анатолій Зорко
Образотворче видання "Анатолій Зорко. Живопис" (2011 р.)
Образотворче видання "Анатолій Зорко. Живопис" (2011 р.)
Березневе сонце. 2009. 75х90
Березневе сонце. 2009. 75х90
У зелені літа. 2013. 70х100
У зелені літа. 2013. 70х100
Зимовий сон. 2010. 80х100
Зимовий сон. 2010. 80х100
Над Сновом. 2013. 79х100
Над Сновом. 2013. 79х100
Коментарі