Офіційний веб-сайт

Художній альбом «Київ живописний»

Автор(-и): Юрій Осламовський, Тетяна Литвиненко, Олександр Заїка / Розділ: Літературознавство та мистецтвознавство

Художній альбом «Київ живописний», видавництво: «Новий друк», рік видання: 2013, м. Київ, автори: Юрій Осламовський, Тетяна Литвиненко, Олександр Заїка.

Висунуто Національною спілкою краєзнавців України.

 

Художній альбом «Київ живописний» Юрія Осламовського, Тетяни Литвиненко, Олександра Заїки

 

Художній альбом «Київ живописний» є результатом багаторічної роботи громадської організації «Мистецький курінь».

Ідея проекту пленерного живопису Києва силами художників усієї країни знайшла підтримку з боку відомого краєзнавця Дмитра Малакова, мистецтвознавця, професора Олександра Федорука, лауреата Національної премії Т.Шевченка Миколи Стороженка, які стали його науковими консультантами.

У результаті проекту була зібрана чи не найбільша колекція творів про Київ, до альбому ввійшли більш як 300 найкращих полотен написаних представниками української живописної школи з усіх куточків країни числом більш як 100 осіб.

Метою проекту було не тільки вшанування пам’яті Тараса Шевченка, збір колекції картин, присвячених Києву, сучасних митців, а й ствердження престижу української живописної школи, що утримує традиції класичного мистецтва. У виданні представлені львівська, закарпатська, одеська, харківська, кримська, київська живописні школи. Цей альбом демонструє, як на відомі в Києві об’єкти можна подивитися іншими очима, оскільки нове покоління бачить їх по-своєму. Живописний альбом дає змогу мандрувати Києвом, сторінка за сторінкою опиняючись у різних його мальовничих місцинах, поруч із культурно-історичними пам’ятками, пробуджує цікавість та стимулює допитливість до пізнання історії, архітектури та старовини красеня Києва.

Альбом виконано двома мовами: українською та англійською, складається з семи розділів. Перші шість ‑ за кількістю національних живописних шкіл України, останній ‑ виняток. Цей розділ багатогранний: до нього ввійшли роботи митців, кожен із яких репрезентує дві і навіть три школи, а також випускників зарубіжних академій і творчість зовсім юних художників.

 

Коротко про авторів:

Осламовський Юрій Анатолійович

Творчу діяльність розпочав 2007 р. зі створення Творчого Об’єднання «Юрковиця», був автором і ідейним натхненником усіх проектів та заходів цього об'єднання, серед яких і міжнародний пленер живопису «Максим» (2007 і 2008 pp. по два пленери на рік) в смт. Славське Львівської області. Співпраця зі Львівською академією мистецтв, Львівською організацією Національної спілки художників України, арт-салону «Бонтон». Було видано декілька каталогів живопису.

Литвиненко Тетяна Юріївна

2008-2013 pp. ‑ художня галерея «Мистецький курінь», робота з художниками, написання творчих концепцій, підготовка та проведення виставок, презентацій, майстер-класів.

2010-2013 pp.‑проект «Київ живописний». Концепція проекту, відбір художників до пленерів у Києві з усіх регіонів України, проведення і презентація масштабних виставок (в Музеї книги та друкарства на території Києво-Печерської Лаври, в музеї Російського мистецтва, в Музеї історії міста Києва (в Українському Домі). Робота над альбомом «Київ живописний»: концепція, принцип побудови, відбір полотен до альбому, участь у дизайні альбому.

Заїка Олександр Євгенович

Творчу діяльність розпочав у 1998 році із створення громадської організації «Мистецький курінь», був обраний головою ради та автором і ідейним натхненником усіх проектів та заходів цього об’єднання.

ГО «Мистецький Курінь» протягом 16-ти років проводить виставкову діяльність, тісно співпрацює з Шевченківською у м. Києві державно адміністрацією та бере участь в усіх культурно-мистецьких заходах Шевченківського району столиці. За цей час створено багато творчих проектів. 

Коментарі