Офіційний веб-сайт

Фільми «Гамер» та «Носоріг»

Автор(-и): Олег Сенцов / Розділ: Кінематографія

 

Фільми «Гамер» та «Носоріг», виробництво: компанія «Край Кінема», роки оприлюднення: 2011 та 2013, автор: Олег Сенцов.

Висунуто Національною спілкою журналістів України.

 

Фільми «Гамер» та «Носоріг» Олега Сенцова

 

У 2008 році Сенцов Олег Геннадійович заснував компанію Край Кінема.Того ж року знімає навчальний короткометражний фільм «Добре ловиться рибка-бананка», а в наступному ‑«Рік Бика».

У 2012 дебютував з своїм першим повнометражним фільмом «Гамер» на міжнародному фестивалі в Ротердамі. «Гамер» ‑це фільм про хлопців-геймерів. Бюджет фільму склав 20 000 доларів і ролі в ньому грали справжні геймери. В тому ж 2012 картина отримала премію Гільдії кінознавців та кінокритиків на фестивалі «Дух вогню» в Ханти-Мансійську.

В 2013 на кінофестивалі в Одесі Олег Сенцов презентував свій новий проект ‑«Носоріг» (не закінчений). Основні події ігрового фільму відбуваються на початку 90-тих в бандитському середовищі.

11 травня 2014 року співробітники російських окупаційних силових структур затримали Олега Сенцова в Сімферополі. Йому було пред’явлено звинувачення у підготовці терористичного акту. Багато відомих українських, російських та іноземних діячів кіно та театру виступають за звільнення Олега Сенцова і вважають його затримання незаконним. Під зверненням підписалися європейські режисери, продюсери, актори Педро Альмодовар, Акі Каурісмякі, Даніель Ольбрихський, Фолькер Шльондорф, Бела Тарр, Бертран Таверньє, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі та інші.

25 серпня 2015 р. у Ростові-на-Дону Олега Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Вважаємо, що Олег Сенцов заслуговує нагородження Національною премією, яка є відзнакою за діяльність, спрямовану на розвиток і надбання Українського народу, утвердження високих гуманістичних ідеалів, збагачення історичної пам'яті народу, його національної свідомості і самобутності, спрямовану на державотворення і демократизацію українського суспільства.

 

З листа-подання

Національної спілки журналістів України

Коментарі