Офіційний веб-сайт

Твори у галузі скульптури «Моя Україна» та пам’ятник гетьману Пилипу Орлику

Автор(-и): Анатолій Кущ / Розділ: Візуальні мистецтва

 

Твори у галузі скульптури «Моя Україна» та пам’ятник гетьману Пилипу Орлику, створені упродовж 2012-2016 років, автор Анатолій Кущ.

Висунуто Національною спілкою художників України.

 

Твори у галузі скульптури «Моя Україна» та пам’ятник гетьману Пилипу Орлику Анатолія Куща

 

Творчість талановитого скульптора Анатолія Куща є вагомим внеском у розвиток української образотворчості і культури, вона працює на утвердження державності, пробуджує почуття гордості за важку, але сповнену звитяжних подвигів, величну історію українського народу. Його творчість останніх років, особливо цикл скульптурних композицій «МОЯ УКРАЇНА» є одним із актуальних вершинних явищ сучасного українського образотворчого мистецтва. У завершеному вигляді з великим успіхом майже впродовж трьох місяців твори циклу експонувалися у виставковій залі Національної академії мистецтв України.

Головною причиною мистецького успіху Анатолія Куща, зокрема оптимістичного гармонійного циклу «МОЯ УКРАЇНА», є те, що його талановита творчість глибоко закорінена у незнищенні духовні, культурні і мистецькі традиції рідного народу, котрий крізь віки тяжких випробувань проніс прагнення до свободи, життєствердну любов до краси та непохитну віру у своє велике майбуття.

Анатолія Куща вже віддавна добре знають і поважають в нашій державі і світі як творця символічного монумента в центрі стольного Києва «Оранта-Україна», що вже став уособленням волелюбності і духовної величі нашого древнього народу. Його ж авторству належать і скульптурна композиція «Засновники Київської Русі-України» та скульптури «Архістратиг Михаїл» на Майдані Незалежності. Ним багато зроблено для утвердження світової величі великого сина нашого народу Тараса Шевченка. Це добре знані роботи з серії «Тарасові шляхи», встановлені над дорогами малої батьківщини поета і художника ‑у селах Шевченковому, Моринцях, Будищах, Звенигородці, де він ходив «малими босими ногами» в літа сирітства. Заслужено набув широкого розголосу створений 2002 року у м. Варшаві (Республіка Польща) пам’ятник Тарасові Шевченку, що сприяє налагодженню всебічних добросусідських стосунків між двома древніми слов’янськими народами, зміцненню дружніх культурно-мистецьких зв’язків.

З-поміж тематичного багатства монументальних скульптур і творів малої пластики різних років, які прикрашають міста, села, музейні експозиції художньою виразністю привертають увагу мистецтвознавців, колег, шанувальників мистецтва також скульптури: «Любов земна», «Материнство», «Міфи», »Біблійні мотиви», «Сад пристрастей», «Державотворці» інші.

 

З подання Національної спілки художників України

Пам'ятник гетьману Пилипу Орлику
Пам'ятник гетьману Пилипу Орлику
Народний художник України, академік НАМ України
Народний художник України, академік НАМ України
Коментарі