Офіційний веб-сайт

Скульптурна композиція «Привітання життя»

Автор(-и): Володимир Одрехівський / Розділ:

Скульптурна композиція «Привітання життя»; автор: Володимир Одрехівський; рік оприлюднення: 2016.

Висунуто Національним музеєм у Львові імені Андрея Шептицького.

 

Скульптурна композиція «Привітання життя» Володимира Одрехівського

 

Композиція «Привітання життя»інспірована модерністичною поезієюБ.-І.Антонича (1909-1937 рр.). Твір є пластичним парафразом-метафорою на першу однойменну віршовану збірку, що побачила світ у Львові (1931р.). Він ретранслює образ юного поета-філософа, співця вічної молодості та невпинного усталеного колообігу життя. Життєствердна за своїм ідейним покликом поезія Б.-І.Антонича побудована на самобутній смислово-асоціативній парадигмі образів і символів, у яких закодовано програму внутрішнього розвитку на майбутнє, а його ліричний герой перебуває у незборимому єднанні із природою й оточуючим світом. Сповнений високих поривань і сміливих устремлінь, він прагне осягнути велич буття у всіх його складових.

Струнка, спрямована у височінь пластична постать юнака із музою-сарною, віртуозно закомпонована у видовжений ореол-мандорлу, утворений із плетива гілля та птахів у леті, артикулює символічне єднання трьох світів: людини, фауни і флори й звучить як апофеоз єдності та безмежжя матерії. (Матеріал пам'ятника: скульптура ‑ бронза (В.Одрехівський), п'єдестал ‑ граніт (художньо-просторове вирішення ‑ архітектори: Денис Балюх, Олександра Лібич, Олександр Матушков)).

Творча постава Б.-І.Антонича духовно суголосна скульпторові Володимирові Одрехівському. Батьки художника, як і поет, вихідці із теренів Лемківщини. Володимир Одрехівський у своїй творчості неодноразово звертався до цього образу: виконав у бронзі «Портрет Б.І.Антонича» (2009 р.) (належить збірці НМЛ ім.Андрея Шептицького) й створив дві меморіальні таблиці: встановлену на родинній садибі поета у с.Бортятин Мостиського району, що на Львівщині, та у с.Новиця (тепер ‑ Республіка Польща), де він народився. Захоплення творчістю Б.І.Антонича надихнуло В.Одрехівського також на створення низки композицій за мотивами його поезій. Вони з успіхом експонувались в Україні та у Франції. А твори «Марія», «Сирена» (1999 р.) та «Сім'я» (2007 р.) були реалізовані у великому розмірі та встановлені в м.Віллен-сюр-Сен, що поблизу Парижа.

Твір «Привітання життя»(2016 р.) ретранслює прикмети високої естетичної та художньої вартості. Його образно-формальну канву характеризує глибина осмислення пластичної форми, знаковість поетико-філософського світосприйняття, висока культура художнього реалізування. Автор володіє винятково проникливим відчуттям ліризму, високою майстерністю передачі пластики форм й інтерпретування метафоричних асоціацій-рефлексій. Композиція належить до скарбниці найяскравіших надбань сучасного українського образотворчого мистецтва й слугує утвердженню вершинних культурних здобутків нації. Вона становить непересічну естетичну вартість і є творчим віддзеркаленням духовно-національної ідентичності українців.

У 2010 році В.Одрехівський отримав Першу премію Міжнародного конкурсу на кращий проект пам'ятника Б.-І.Антоничу у Львові (авторський колектив: скульптур Володимир Одрехівський, архітектори Денис Балюх, Олександра Лібич, Олександр Матушков). 20 листопада 2016 року монумент«Привітання життя», присвячений Богданові-Ігорю Антоничу, було відкрито у Львові.

Композиція «Привітання життя» як одне із найяскравіших явищ сучасного українського образотворення складає істотний внесок у скарбницю вітчизняної та світової культури, а отже, заслуговує на відзначення Національною премією України імені Тараса Шевченка.

 

З подання Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

Скульптурна композиція «Привітання життя» Володимира Одрехівського
Скульптурна композиція «Привітання життя» Володимира Одрехівського
Коментарі