Офіційний веб-сайт

Серії творів: «Мої Карпати, рідна Верховина, славна Україна», «Космогонія людства, Україна», «Видатні діячі історії, науки і культури Закарпаття і України»

Автор(-и): Магдалина Пуглик-Белень, Михайло Белень / Розділ: Образотворче мистецтво

Серії творів: «Мої Карпати, рідна Верховина, славна Україна», «Космогонія людства, Україна», «Видатні діячі історії, науки і культури Закарпаття і України», автори: Магдалина Пуглик-Белень, Михайло Белень.

Висунуто Львівським регіональним відділенням Спілки дизайнерів України.

 

Серії творів: «Мої Карпати, рідна Верховина, славна Україна», «Космогонія людства, Україна», «Видатні діячі історії, науки і культури Закарпаття і України» Магдалини Пуглик-Белень і Михайла Беленя

 

Магдалина Іванівна Пуглик-Белень ‑ керамік, живописець, графік, педагог, художник декоративно-прикладного мистецтва, дизайнер,заслужений художник України.

Створила унікальну серію в кераміці і скульптурі малих форм. У творах втілено ідеї вселюдської філософії буття: «Космогонія людства» від символічних знаків раннього неоліту і до початку XX століття.

Виконувала державні замовлення з оформлення інтер’єрів їдалень, кафе-ресторанів, будинків культури, театрів, спорткомплексів (Київ), спортивних баз, санаторіїв, ресторанів, готелів. Зокрема у містах Ужгороді, Рахові, Сваляві, Тернополі, Червонограді та Києві. Також отримувала замовлення з художнього оформлення книг у республіканському видавництві «Карпати» (м. Ужгород). Оформила п’ятнадцятьвидань.

Учасниця обласних, республіканських, всесоюзних,міжнародних мистецьких і всесвітніх виставок.

Твори Магдалини Пуглик-Белень експонувалися у Національному художньому музеї України, Національному музеї Тараса Шевченка, музеї Івана Гончара та музеї сучасного мистецтва України (м. Київ), музеї Росії, Грузії, Канади (м. Торонто), музеї українського мистецтва (СІЛА, м. Нью-Йорк), музеї українського мистецтва (Аргентина, м. Буенос-Айрес), Свидницькому музеї українського мистецтва (м. Свидник, Словаччина), Всесвітньому музеї сучасного мистецтва кераміки, Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая, меморіальному музеї Ф. Манайла та Закарпатському краєзнавчому музеї.

Член Національної спілки художників України та член Національної спілки дизайнерів України. Лауреат обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі.

Михайло Олексійович Белень ‑ академічний скульптор-монументаліст, художник, педагог, доктор мистецтвознавства, професор, заслужений художник України. Академік Української Міжнародної академії оригінальних ідей.

Як і його дружина Магдалина Іванівна Пуглик-Белень, Михайло Белень закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, а також Київський державний художній інститут.

Михайло Белень є автором понад п’яти сотеньмедалей, більшість з яких присвячені видатним діячам історії, науки та світової культури. Вперше на Закарпатті проілюстрував життєвий шлях Т.Г.Шевченка та Будителя-просвітника О.Духновича у графіці.

Ним виконано і встановлено понад п’ятдесятмеморіальних дошок і гербів у містах і селах Закарпаття, зокрема, Г.Сковороді, А.Волошину, Ф.Лісту, І.Добо, Н.Плотені та ін.

Він є автором сімнадцяти пам’ятників, зокрема, Олександру Духновичу (2007 р., м. Мукачево), воїнам-афганцям (2008 р., м. Мукачево), Шандору Петефі (2008 р., м. Мукачево, замок «Паланок») та ін.

Мистецькі твори Михайла Беленя експонувалися наобласних, республіканських (всесоюзних), міжнародних і всесвітніх художніх виставках.

Член Національних спілок України: художників, журналістів, дизайнерів.

  

Заслужений художник України Магдалина Пуглик-Белень
Заслужений художник України Магдалина Пуглик-Белень
Заслужений художник України Михайло Белень
Заслужений художник України Михайло Белень
Мистецькі твори Магдалини Пуглик-Белень
Мистецькі твори Магдалини Пуглик-Белень
Мистецькі твори Михайла Беленя
Мистецькі твори Михайла Беленя
Коментарі