Офіційний веб-сайт

Серія скульптурних творів «Видатні діячі історії, науки і культури»

Автор(-и): Михайло Белень / Розділ: Образотворче мистецтво

Серію скульптурних творів «Видатні діячі історії, науки і культури» Михайла Беленя висунуто Національною спілкою журналістів України.

 

Серія скульптурних творів «Видатні діячі історії, науки і культури»

Михайла Беленя

 

За період останніх років Незалежності України відомим на Закарпатті і в Україні скульптором-монументалістом Михайлом Беленем створено низку скульптурних творів. Зокрема, виготовлено і відлито у бронзі та штучному камені складні по композиції фігуральні, орнаментально-геральдичні меморіальні дошки, об’ємно-просторові скульптури (фігури, портрети) та класичні твори медаль’єрного мистецтва.

Михайло Белень є автором понад п’яти сотеньмедалей, більшість з яких присвячені видатним діячам історії, науки та світової культури. Одним з перших на Закарпатті він проілюстрував життєвий шлях Т.Г.Шевченка та Будителя-просвітника О.Духновича у графіці. Ним створено понад п’ятдесят меморіальних дошок і гербів у містах і селах краю. З них художникам: И.Бокшаю, Ф.Корятовичу, А.Ерделі, Г.Глюку, Ф.Манайлу, З.Шолтесу, єпископам: А.Бачинському, Т.Ромжі, актору М.Садовському, Г.Сковороді, А.Волошину, А.Штефану, І.Орлаю, П.Лодію, О.Духновичу, І.Дулішковичу, І.Ольбрахту, І.Качалі, В.Сливці, Ф.Лісту, І.Добо, Н.Плотені, И.Брамсу, Г.Матяшу, І.Струку, О.Митраку, П.Лінтуру, М.Чайковському, Ф.Потушняку, Е.Ременьї, Ф.Злоцькому, А.Кабалкжу, Ф.Зубаничу, О.Росулу, С.Мустяновичу та іншим.

Михайло Белень є автором сімнадцяти пам’ятників. Перший він відкрив у рідному селі Лісковець 1979 року. Це бронзове погруддя поета Ілька Грудзана. Другий бронзовий пам’ятник 1987 року присвятив загиблим пілотам Другої світової війни, що загинули на Дуклянському перевалі в боях за визволення Чехословаччини в 1944-1945 роках. За ним була створена нова серія творів, присвячених, зокрема, пілоту-винищувачу Захару Мозговому в Тересві (1988 р.), офіцеру-свободівцю Степану Вайді в Тячеві (1990 р.), історику Юрію Венеліну-Гуці в Сваляві (1992-2000 рр.), письменникам Василю Гренджі-Донському в Міжгір’ї (1997-2000 рр.) та Івану Ольбрахту в Колочаві, політичному діячеві та команданту Карпатської Січі Дмитру Климпушу в Ясіні (1997 р.) тощо. На вершині гори Говерла за його проектом споруджено пам’ятний знак на честь п’ятої річниці незалежності України (1996 р.). В останні роки ним створено пам’ятники: Тарасу Шевченку у Мукачеві (2012 р.), «Карпатська Мадонна» (2011 р.), «Оранта-Богоматір України» (2010 р.), «Пам’ятник воїнам-авганцям» (2008 р.) та ін.

Твори автора експонуються в музеях України, зокрема, в Національному художньому музеї України, Національному історичному музеї України, музеї сучасного мистецтва України, музеї І.Гончара, Львівській Національній картинній галерей.

Учасник обласних, республіканських (всесоюзних) міжнародних та всесвітніх художніх виставок.

Михайло Белень є авторомп’ятикниг, серед них: «Смерековий хрест», «Карпатська Україна у портретах», «Скарби предків», «Олександр Духнович» та інші.

 

Народився Михайло Беленьу селі Лісковець, Міжгірського району, Закарпатської області. Навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Закінчив Київський державний художній інститут (нині ‑ Національна Академія образотворчих мистецтв і архітектури).

Член Національних спілок України: художників, журналістів, дизайнерів. Лауреат Республіканської премії ім. М.Островського. Лауреат Закарпатської молодіжної демократичної спілки ім. Д.Вакарова. Заслужений художник України. Захистив докторську дисертацію. Присвоєно Почесне звання професора Ужгородської Української Богословської академії ім. СвятихКирила і Мефодія.

  

Коментарі