Офіційний веб-сайт

Роман-дилогія «Оголений нерв»

Автор(-и): Світлана Талан / Розділ:

Роман-дилогія «Оголений нерв»; автор: Світлана Талан.

Висунуто Національною Спілкою письменників України

 

Роман-дилогія «Оголений нерв» Світлани Талан

 

У літературному творі Світлани Талан ‑ талановите художнє осмислення трагічних подій нашої історії, тобто агресії Росії на сході України та боротьби з нею справжніх українців ‑ патріотів нашої Вітчизни. Разом із тим відображено її згубний вплив на деформований світогляд багатьох наших співвітчизників, що в силу внутрішніх і зовнішніх чинників втратили найдорожче ‑ відчуття національної самосвідомості. Саме глибоке психологічне дослідження світогляду літературних героїв, що спонукає їх на емоції, почуття, дії та вчинки й визначає ідейно-художню довершеність роману-дилогії Світлани Талан «Оголений нерв» (2015 р.) і «Повернутися дощем» (2016 р.), який став видатним явищем у сучасній українській літературі.

Хоча хронологія роману-дилогії розпочинається із весни 2014 року, а закінчується напередодні 2015 року, однак хронотоп цього літературного твору значно складніший, адже в характерах його літературних персонажів багатолітня історія міжнаціональних стосунків у колишньому Радянському Союзі, що врешті-решт розділяє громадян України по різні боки барикад, а потім і лінії фронту, де відбувалися бойові дії. Щодо місця зображуваних подій, то письменниця прагне осмислити, найбільш знані події, що відбувалися на території Луганської та Донецької областей, а своєрідним епіцентром зображуваного стає місто Сєверодонецьк Луганської області.

У романі-дилогії Світлана Талан намагається із світоглядних, морально-етичних та естетичних позицій дослідити й відтворити найбільш огидне соціальне явище, що дістало назву сепаратизм. Постійні протиріччя між патріотичними й зрадницькими почуттями, що нерідко набувають навіть родинного характеру, змушують читача до більш глибшого осмислення недавніх подій, допомагають дістати відповідь на чимало злободенних питань сьогодення.

За жанровими ознаками дилогія Світлани Талан ‑ це роман-хроніка, де переважає викладення подій у часовій послідовності в житті кількох людей, що містить у собі історію суспільних, політичних, сімейних та інших подій. Найбільша трагедія нашого сьогодення ‑війна на Донбасі, художня та історична правда, стали основою для талановитого осмислення суспільних колізій.

За останні роки навіть перелік книжок Світлани Талан із міста Сєвєродонецька луганської області просто вражає ‑«Розколоте небо», «Не вурдалаки», «Оголений нерв», «Повернутися дощем», «Ракурс», «Матусин оберіг» та багато інших Всі вони побачили світ у харківському видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» і вже знайшли десятки тисяч читачів.

Член НСП України Талан Світлана Олегівна народилася 7 березня 1960 р. в Сумській області Глухівського району с. Слоут у родині вчителів. Закінчила Глухівський педагогічний інститут за спеціальністю вчитель початкових класів. Працювала у дитсадку та школі, з 1989 року мешкає у м.Сєвєродонецьку Луганської області

Тричі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», премії ім.В.Юхимовича, конкурсу літературно-наукового фонду ім.Воляників-Швабінських фундації Українського Вільного Університету, літературно-мистецької премії ім.Пантелеймона Куліша, удостоєна відзнаки «Золотий письменник України» та займає третю сходинку у рейтингу найпопулярніших письменників України за версією журналу «Фокус» та Рахункової палати України (2013 р.). Нагороджена медаллю «За жертовність і любов до України» Української православної церкви Київського патріархату. Почесний громадянин міста Сєвєродонецька.

 

З подання Національної Спілки письменників України

Коментарі