Офіційний веб-сайт

Роман «Король Ринкової вулиці»

Автор(-и): Олександр Бакуменко / Розділ: Література

 

Роман «Король Ринкової вулиці», видавництво «Преса України» (м.Київ), рік видання: 2013, автор: Олександр Бакуменко.

Висунуто Національною Спілкою краєзнавців України.

 

Роман «Король Ринкової вулиці» Олександра Бакуменка

 

Упродовж останніх двох десятиліть українська література відчуває гострий дефіцит якісної художньої прози для юнацтва. Тому вважаємо помітною подією в українській літературі соціальний роман Олександра Бакуменка «Король Ринкової вулиці», що побачив світ 2013 року у Державному видавництві «Преса України» за підтримки Київської міської державної адміністрації. Мабуть, не кожен сучасний письменник наважиться взятися за художнє осмислення, відтворення окремих сторін нинішнього життя-буття. А от Олександр Бакуменко, який, до речі, виступає в різних літературних жанрах, наважився. І, на наш погляд, представив читацькій аудиторії твір високого громадянського звучання, успішно звернувшись до важливої теми виховання підростаючого покоління.

У соціальному романі відомого українського письменника розповідається про складне життя і становлення характеру хлопця-сироти, який наперекір усім поневірянням вуличного життя став успішною людиною. У творі порушується безліч соціальних проблем українського суспільства, що стали каменем спотикання для розвитку нової людини у новому суспільстві. На шляху боротьби майбутнього з минулим відбувається перевтілення головного героя, який на очах у читача з малолітнього правопорушника стає успішною людиною в нинішньому суспільстві. Навіть у самій назві твору простежується цікавий підтекст. Назва «Король Ринкової вулиці» має подвійне значення. Адже головний герой роману Богдан Вогневода з кривої бандитської стежки справжнісінької брудної вулиці, що розташована біля міського ринку, виходить на велику дорогу підступного бізнесу. Пам’ятаєте, свого часу серед людей існувало поширене метафоричне визначення щодо особливо небезпечних злочинців ‑ «бандит з великої дороги». Тож, головний герой роману «Король Ринкової вулиці» Богдан Вогневода, як відтворення сучасних стандартів, з кривої стежки дрібного крадія-правопорушника, кримінального авантюриста виходить на велику вулицю сучасного економічного ринку, великого бізнесу, який у своєму контексті передбачає не завжди чесні правила збагачення будь-якої людини. Нова якість, нове суспільне місце, у якому зрештою опинився головний герой роману, у нинішньому соціумі вважається величезним успіхом для людини і стає для багатьох молодих людей взірцем, навіть прикладом для наслідування у досягненні життєвого успіху. У багатьох чинниках з такою позицією молоді можна погоджуватися й не погоджуватися, а в деяких моментах і сперечатися. Адже власне щастя, власний добробут на чужому горі не збудуєш. А великий бізнес без брудної боротьби конкурентів, претендентів на успішне процвітання у світі капіталу не існує. Принаймні, так ми сьогодні можемо говорити, спостерігаючи глибоке розшарування суспільства на два протилежних табори людей - багатих і бідних...

Автор побудував свій гострий роман у вигляді дев’ятнадцяти, поєднаних однією сюжетною лінією, художньо-викінчених новел, які підсвідомо ділять роман навпіл.

З подання Національної Спілки краєзнавців України

Коментарі