Офіційний веб-сайт

Роман «Аеропорт»

Автор(-и): Сергій Лойко / Розділ: Література

Роман «Аеропорт», автор Сергій Лойко, видавництво «Брайт стар паблішинг», м. Київ, 2016 рік.

Висунуто Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.

 

Роман «Аеропорт» Сергія Лойка

 

Роман «Аеропорт» ‑ одна з найдостовірніших книг про війну в Україні, яку написав росіянин, на той час журналіст «Los Angeles Time».

Дія роману починається в аеропорті і розгортається похвилинно протягом останніх п’яти днів понад 240-денної облоги.

Маленький український гарнізон аеропорту днями і ночами відбиває атаки супротивника, який у багато разів переважав їх у живій силі й техніці. Але тут, у цьому зруйнованому до підвалин аеропорті, підступні і жорстокі вороги зіштовхуються з чимось неочікуваним і неймовірним. З кіборгами. Вороги самі так назвали захисників аеропорту за їхню нелюдську живучість та впертість приречених.

Разом із кіборгами в аеропорті перебуває американський фотограф, який через низку причин переживає цю необов’язкову війну як особисту драму. Його очима, наче в калейдоскопі, в перервах між боями в аеропорті читач бачить усю історію того, що об'єктивні історики назвуть не інакше ніж російсько-українською війною.

Роман Сергія Лойка вмішує в собі суть часу, в який ми живимо, суть подій, які переживає наше покоління, й котрі сприймаються як знаки сучасної доби.

Найкращі книги про війну ‑ це антивоєнні твори, яких у світовій літературі на так уже й багато. Не зайвим буде нагадати про романи «На західному фронті без змін» Еріха Марії Ремарка, який через його антивоєнну спрямованість довгий час відмовлялися друкувати, також «Прощавай, зброє!» Ернеста Хемінгуея. Таким самим, сповненим любові до життя і ненависті до війни, є «Аеропорт» Сергія Лойка, де ця проста істина проголошена у підназві: «Головна книга про війну, якої не мало бути і про героїв, які хотіли жити, але вмирали».

Книжка Сергія Лойка відзначається трьома речами: багатоплановістю оповіді, багатопроблемністю, закладеною у розгалуженому сюжеті, і граничною емоційністю викладу. Провівши одну з ротацій у Донецькому аеропорту, письменник із зрозумілих причин не міг спокійно та врівноважено описувати побачене: сама тема, здається, обирала засоби, за допомогою яких виливався біль втрат безпідставної війни, розв'язаної на території України іншою державою. Про вплив «Аеропорту» на свідомість читача автор не міг не знати, тому чесно попереджає у передмові, що його твір «мало кого залишить байдужим».

Назва «Аеропорт» є у певному плані образною і символічною, адже йдеться про глобальну картину новітньої української історії, де письменник простежує причини і наслідки багатьох важливих подій. Серед основних, звичайно, Євромайдан і Революція гідності, ганебна анексія Кримського півострову, поширення «руського міра» на території Донбасу, Іловайська трагедія, захист кіборгами Донецького аеропорту.

Паралельно з українською відстежується недалека історія Російської Федерації, розв'язана війна у Чечні, процеси занепаду провінції, що своєю чергою вплинуло на ситуацію у сусідніх державах.

У главі роману «МВЧ» виведено образ Маленького Великого Чоловіка, в особі якого вгадуються риси диктатора: персонаж сидить на високому троні, аби відвідувачам не впадала у вічі його щупла, невеличка постать, і вершить долю України, війну, яку він успішно розв'язав. Цей гротескний уривок, який, з огляду на сучасний стан речей, здатен розшифрувати навіть школяр, ясно дає зрозуміти, що хоча автор і «не робить політичних висновків» , проте читачі до них таки дійдуть самостійно, «якщо вже не зробили [їх] й без прочитання цього роману».

Чому назва саме «Аеропорт»? Сам автор неодноразово пояснював назву на презентаціях тим, що для нього захист Донецького аеропорту кіборгами-добровольцями, які, перебуваючи майже у цілковитому оточенні, героїчно тримали оборону 242 дні, дорівнює за силою духу Майдану на війні. З іншого боку, аеропорт ‑ це символ безглуздості, деструктиву війни, коли нова будівля, досягнення цивілізації знищується, а при її захисті гинуть найкращі. Аеропорт ‑ це символ нескореності та незламності, мужності та самовідданості українців.

З подання Держкомтелерадіо України

Коментарі