Офіційний веб-сайт

Романи «Хрещеники Сталіна», «Розчахнута душа»

Автор(-и): Василь Фольварочний / Розділ: Література

 

Романи «Хрещеники Сталіна» і «Розчахнута душа», видавництво «Джура» (м.Тернопіль), роки видання: 2012 і 2014, автор: Василь Фольварочний.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Романи «Хрещеники Сталіна» і «Розчахнута душа» Василя Фольварочного

 

У романі «Хрещеники Сталіна» відображено асиміляційну політику на західноураїнських землях окупаційних польських властей і так званих «визволителів зі сходу». Автор правдиво відтворив сімейні історії кількох поколінь недалекого минулого, віднайшовши оригінальну манеру письма. Створив особливо виразний образ обдарованого від природи енергійного характерологічно напруженого українця Івана Павликова, в долі якого зосереджена драматична історія селян Західної України, які опинилися під владою Польщі. Це той тип українського селянина, який змушений пристосовуватися до соціальних обставин і політичних реалій заради виживання та майбутнього своїх дітей, але який свято береже свою людську і національну гідність, і якщо йде на компроміси, то тільки після глибокого вивірення можливих наслідків для своєї долі, для долі рідних і України.

Кожна влада прагнула Івана «запрягти». Польські жандарми намагалися зробити його «двуйкарем» ‑ своїми очима й вухами в селі. Прийшли совєти ‑ також примушували вірно служити. З приходом німців нічого не змінилося.

У романі, як відзначає у передмові до твору академік Микола Жулинський, закладена переконлива основа для образного «розгортання» в епічному розвитку долі молодшого Павликова ‑ Петра, наростання внутрішньої конфліктності в його мисленні й поведінці. Адже він учився в народній українські школі імені Івана Мазепи, читав книги Олега Ольжича, брошури Коновальця і Бандери, водночас прислухався до слів старшого брата Леоніда і читав подаровані ним «Як гартувалася сталь» Миколи Островського та «Овід» Войнич. Петро дуже любив свого дядька Івана, який найбільше симпатизував оунівцям, просив у нього поради: як бути, за ким іти.

Жахливе у своєму прозрінні хрещення пройшов «хрещеник» Сталіна Петро Павликів серед цинічної комуністичної зграї доки дійшов повного просвітлення своїх думок і почуттів.

Цей роман приваблює правдивим художнім відображенням борінь і переживань української людини в червоному мороці зла, приниження і насильства.

Роман «Розчахнута душа» є продовження першого роману, де герої брати Павликові ‑ українські розчахнуті душі, в яких є вибір і немає вибору. У цьому творі ‑ сповідь сина фронтовика Павликова наймолодшого, дорогою до могили батька, якому болить душа, розчахнута червоним мороком зла радянщини, цинічним нівелюванням особистостей, нищенням талантів, що відстоювали рідне слово, історичну пам’ять українства.

Роман «Розчахнута душа» про людей порядних, більш-менш порядних і тих, які намагалися бути порядними, виборюючи себе, свою душу з ідеологічних пазурів у ті часи.

З подання Національної спілки письменників України

Коментарі