Офіційний веб-сайт

Романи «Борозна у чужому полі», «Вибух у пустелі», «Запізніле кохання Миклухо-Маклая»

Автор(-и): Іван Корсак / Розділ: Література

Романи «Борозна у чужому полі», «Вибух у пустелі», «Запізніле кохання Миклухо-Маклая», автор: Іван Корсак, видавництво «Ярославів Вал», роки видання: 2014, 2015, 2016.

Висунуто лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, прозаїком, літературним критиком, публіцистом, видавцем Михайлом Слабошпицьким.

 

Романи «Борозна у чужому полі», «Вибух у пустелі», «Запізніле кохання Миклухо-Маклая» Івана Корсака

 

У цих історико-біографічних романах розкриваються унікальні долі видатних українців, практично незнаних або мало знаних в Україні. Твори мають серйозну пізнавальну цінність, оскільки не тільки популяризують своїх героїв, а й показують внесок синів нашого народу у світову науку й цивілізацію.

У романах уперше в Україні використано багатющий матеріал, що зберігається в музеях, архівах та наукових інституціях Австралії, Великої Британії, Німеччини, Чилі, Росії, Нової Гвінеї та ін. Автор має всі підстави претендувати на звання доктора honoris causa.

Характерна особливість творчої біографії Корсака: він працює з тим історичним матеріалом, котрий несе в собі сенсаційні моменти. Кожен його твір у цьому сенсі – несподіванка й відкриття. На сьогодні він створив цілу бібліотеку таких творів (романи «Гетьманич Орлик», «Таємниця святого Арсенія», «Тиха правда Модеста Левицького», «Капелан Армії УНР», «Отаман Чайка», «Діти Яфета», «Корона Юрія II», «Немиричів ключ», «Мисливці за маревом» та ін.).

Кілька цих романів уже виходили в перекладах польською та литовською мовами і позитивно оцінені тамтешньою критикою. Важливо, що Корсакові романи схвально оцінені й науковцями-професорами Вітаутосом Йогелою (Литва), Євгеніушем Вільковським (Польща) та ін.

В Україні з-поміж рясноти позитивних рецензій і відгуків глибиною аналізу Корсакових романів, високими оцінками їх та оригінальністю рецензій усього історичного матеріалу в художньому просторі романів треба назвати передовсім виступи Анатолія Дімарова, Дмитра Павличка, Євгена Севрстюка, Василя Слапчука, Володимира Поліщука, а також відомих істориків Володимира Рички й Ігоря Гирича.

Сьогодні історичну прозу нашу без Корсака просто не уявити. Він її беззаперечний лідер і один із тих небагатьох письменників, кого справді читають і чиї твори мають розголос у середовищі національно свідомих читачів. Такі книги сприяють вихованню почуттів національної повноцінності і патріотизму.

 

З подання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, прозаїка, літературного критика, публіциста, видавця Михайла Слабошпицького.

Коментарі