Офіційний веб-сайт

Публіцистичні твори, опубліковані за останні п’ять років у журналі «Соборність»

Автор(-и): Олександр Деко (Ізраїль) / Розділ: Публіцистика і журналістика

Публіцистичні твори Олександра Деко, опубліковані за останні п’ять років ужурналі «Соборність», висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Публіцистичні твори Олександра Деко, опубліковані

ужурналі «Соборність»

Неоціненне значення для письменників сучасної української літературної діаспори має й періодичне видання українською мовою ‑ міжнародний літературно-публіцистичний журнал українських письменників «Соборність», заснований Олександром Деко ще в Києві навесні 1997 року, і який він досі незмінно редагує та видає спонсорським коштом. Питання взаємодії культур народів світу, українсько-єврейської співпраці в боротьбі за незалежну Україну, трагічні сторінки вітчизняної історії, зокрема ‑ «Євреї під захистом Української Повстанської Армії» («Соборність» №2, 2007), тема голодомору в Україні 1933-го року, матеріали з актуальних подій життя сучасної України ‑ ось головне ідейно-тематичне спрямування видання. Національна спілка письменників України нагородила його Почесною Відзнакою. Президент України ‑ орденом «За заслуги» III ступеня.

Саме в «Соборності» були опубліковані його найвидатніші публіцистичні твори. Серед них ‑ передмова до публікації брошури Василя Гришка «Хто з ким і проти кого? Відкритий лист-відповідь Юрію Смоличу, 1959». Сам факт віднайдення цієї брошури та інформація про її автора ‑ могутнє заперечення фальшивої агітки, яку свого часу написав Юрій Смолич, тавруючи українців, які начебто виступали проти рідного народу, рятуючись втечею на Захід від кривавої сталінщини.

Вступ до статті «Українська революція» («Соборність» №1-2, 2010) ‑ це одна з найважливіших літературних розвідок про жорстоке поневолення України російсько-комуністичною імперією. Автор наводить численні аргументи на користь установлення та розвитку взаємин Росії й України як рівноправних незалежних держав.

Стаття «Хто використовує українську кату проти євреїв, а єврейську — проти України» («Соборність» №2-3, 2012) ‑ фундаментальна публіцистична праця, де показано, як російськомовне населення Ізраїлю використовується сьогодні великодержавними російськими шовіністами проти держави Ізраїль, намагаючись розколоти її на два табори замовною ознакою.

Олександра Дека. В його творах викривається великодержавний шовінізм російськомовної письменницької організації і Ізраїлі, шовінізм, який наважився підтримати ідею запровадження другої державної російської мови на святій землі.

Своїми духовними скарбами Олександр Деко щедро ділиться з Україною. Для подолян його творчість особливо цінна ще й тим, що він підтримує активні творчі стосунки з письменниками та мистецькими організаціями Вінниччини, популяризує їхню творчість, зокрема творчу спадщину Марка Вовчка в Ізраїлі та за його межами. За вагомий внесок у творчий загальноукраїнський та світовий літературний процес, активну громадсько-просвітницьку роботу та популяризацію творчості українських письменників за кордоном та за повість у новелах «Сніг на червоних маках» (Єрусалим: Вид-во «Соборність», 2008) Вінницька обласна краєзнавча літературно-мистецька організація «Велика рідня» нагородила Олександра Деко літературно-мистецькою премією імені Марка Вовчка.

  

Коментарі