Офіційний веб-сайт

Публіцистичне видання «Де ти, доле України?»

Автор(-и): Левко Лук'яненко / Розділ: Публіцистика і журналістика

Публіцистичне видання «Де ти, доле України?», видавництво ПП «Телерадіокомпанія «ІК», рік видання: 2011, м. Київ, автор: Левко Лук’яненко.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Книга «Де ти, доле України?» Левка Лук’яненка

 

Автор присвячує цю книгу двом темам. Перша – формуванню індивідуалістичної вдачі українців, їх позитивних і негативних рис. Друга – формуванню націоналістичної свідомості українців Західної України (1920-1945 рр.) та питанню коли і за яких умов українці Наддніпрянської України стають націоналістичними і в Україні почнеться справжнє національне відродження.

Як зазначає у поданні на здобуття Національної премії книги «Де ти, доле України?» голова ВУТ «Просвіта», лауреат Шевченківської премії, письменник Павло Мовчан, «Левко Лук’яненко ‑ один із когорти творців сучасної державницької ідеології, за основу якої слушно вважає історію та осмислення її з позиції екзистенції української нації на тлі міжнародного права нації на самовизначення. Його творчість можна поділити на три категорії: мемуаристику, історико-політичні та історико-філософські розмірковування і дещо за межами цих двох категорій наприклад «На землі кленового листка», «До історії УГС».

Твору «Де ти, доле України?» передували «Незнищенність» та «Національна ідея і національна воля». Як допомогти українському народові перейти до нового патріотичного мислення ‑ ось проблема, що постійно турбує цього автора. Проникаючи в глибини проблем, Лук’яненко створив видатний твір, який користується широким попитом у людей, які думають про долю України і поза всяким сумнівом користуватимуться попитом і в майбутньому.

Характерною особливістю праці Левка Лук’яненка є не філософствування на тему долі Української нації в історичній ретроспективі, а радше прикладне завдання: як зробити Україну українською, а кожного українця вольовим і дійовим патріотом, «бо хочу бачити, ‑ пише автор, ‑ українців щасливими, а Україну передовою розвинутою, справедливою й моральною країною».

Лук’яненко чи не вперше в історії українського суспільства і політичної філософії не лише відповідає на питання, що таке нація, націоналізм, національна свідомість, а й пояснює, для чого це потрібно кожному українцеві й українській нації загалом. Розглядаючи генеалогію української нації, зокрема формування індивідуалістичного характеру, автор простежує еволюцію українців в історичному часі від давнини до сучасності. Дає відповідь на питання, чого нація не захистила незалежність Української народної республіки, причини поразки кубанських українців, де шукати джерел для відродження України, яка геополітична роль України і т.ін.

Автор у книжці «Де ти, доле України?» ретельно проаналізував зміну поколінь: процес відмирання антиукраїнської промосковської ідеології та вихід на авансцену молодого покоління, народженого у незалежній країні, його переваги і неминучість перемоги над старим комуністичним минулим». 

Коментарі