Офіційний веб-сайт

Проект «Лінія» (скульптура)

Автор(-и): Микола Малишко / Розділ: Візуальні мистецтва

Проект «Лінія» (скульптура), автор Микола Малишко, Дніпропетровський художній музей, рік оприлюднення: 2015.

Висунуто ТОВ «Я Галерея».

 

Проект «Лінія» (скульптура) Миколи Малишка

 

Микола Малишко ‑український скульптор і художник, який розпочав свою творчість ще у 60-і роки XX століття і чий творчий розвиток триває понині. Він є унікальним прикладом митця, шлях якого охоплює тривалий часовий проміжок та вбирає особливості різних поколінь. Фактично, Микола Малишко вже зробив собі статус «сучасного класика».

Творчість скульптора можна охарактеризувати як цілком актуальне звернення до традиційного, до культурної пам'яті. Малишко є автором скульптур, які називають «дереволюдинами», адже вони, нехай і зроблені з деревини попри свою умовність, а може саме завдяки їй, знаходяться у постійній комунікації ‑з простором, одне з одним, з глядачем(«Поклін», «Білі ніжки», «Руки», «В собі думки», «Промені», «Пра...пра...правісь», «Навпочіпки», «На белебні», «Ступ-1». У їхній суті можна спостерігати глибинні зв'язки мистецтва сучасного з архаїчним, поєднання авторської філософії зі сталими архетипами. Микола Малишко не просто транслює свій самобутній мистецький стиль, але вбирає у себе культурні традиції народу.

У 2015 році твори Миколи Малишка вперше потрапили до Дніпропетровського художнього музею, що розташований на батьківщині скульптора.

Із відчуттям, що «час настав», проект «Лінія» демонструє найкращі роботи майстра останніх років. «Постать-1», «Постать-2» «Постать-3» «Постать-4» «Постать-5» «Читач», «Наречена» «Трон сьогодні» «Акторка абсолютно нові скульптури ‑відобразили динаміку розвитку «дереволюдини» та вірувань самого художника. Зі співчуттям і глибоким аналізом, Микола Малишко занурюється  у природу громадянської кризи та вкотре доводить, що мистецтво і є тим дзеркалом самопізнання, котрого потребує людина.

Фіксуючи мить людського буття у скульптурі, художник дослухається до дерева ‑ найбільш близького людині матеріалу. Як жива істота, дереволюдина Малишка проходить усі етапи життя та, йдучи за рукою майстра, втілюється у символах-обелісках. То велична й богоподібна, вона занурює погляд у небо, в пошуках відповіді на всі питання. То маленька й недосконала, вона схиляє голову в молитві чи задумі, розмірковуючи над днем прийдешнім.

Відчувати ‑ замість бачити. Бути ‑ замість існувати. Співпереживати ‑ замість споглядати. Кожна з нових скульптур Малишка 2015 року підбиває підсумки кількарічних розмислів художника над шляхами розвитку людини, в тому числі в умовах суспільних протистоянь.

Заглядаючи в скульптуру як книгу, глядачу пропонується зазирнути всередину себе. Не коли-небудь потім, а саме зараз, відкинувши компроміси, нарешті обрати бік добра чи зла. Модерністично досконалий, скульптурний задум Малишка протистоїть постмодерністському хаосу, в якому людині відведено лише роль носія точок зору. Тоді як час вимагає стати на тверду позицію.

Надавши кожній постаті певне ім’я, художник, однак, стверджує, що його назва ‑лише одна з багатьох можливих. І лише глядач може вирішити, що означає для нього Наречена, Друга чи П'ята постать, і яким, врешті-решт, є його особисте Сьогодні.

 

З подання ТОВ «Я Галерея».

Скульптор Микола Малишко
Скульптор Микола Малишко
Коментарі