Офіційний веб-сайт

Пластична драма «Спокушені спрагою»

Автор(-и): Олександр Бєльський / Розділ:

Пластична драма «Спокушені спрагою», автор: Олександр Бєльський.

Висунуто членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Григорієм Гусейновим.

 

Пластична драма «Спокушені спрагою» драматурга, сценографа, режисера-постановника Олександра Бєльського

 

Я, член Шевченківського комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка, Григорій Гусейнов представляю на здобуття Шевченківської премії за 2019 рік Бєльського Олександра Гнатовича, директора, художнього керівника Криворізького академічного міського театру музично-пластичних мистецтв («Академія руху»), драматурга, сценографа і режисера-постановника пластичної драми «Спокушені спрагою». Прем'єра вистави відбулася в березні 2018 року. На театральному фестивалі-конкурсі на здобуття вищої нагороди Придніпров'я «Січеславна 2018» отримала диплом переможця в номінації «Краща поетична вистава».

 

Член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Григорій Гусейнов

 

Довідково

Свою професійну діяльність Бєльський Олександр Гнатович розпочав у м.Кривому Розі в 1974 р. зі створення власного пластичного театру, який пройшов шлях від першого народного театру пантоміми України (1983 р.) до професійного.

Свої перші уроки з акторської майстерності та режисури пантоміми Бєльський О.Г. одержав у великого майстра французької сцени міма Марселя Марсо (1968,1973 рр.) і професора Ленінградського інституту театру, музики і кіно ‑ фундатора радянської школи сценічного руху І.Е.Коха (1976 р.).

Професійну підготовку режисера пластичної драми одержав у Харківському державному інституті культури (1987 р.). пройшов курс підвищення кваліфікації у режисерській лабораторії СТД СРСР із проблем пластичного театру у Г.Мацкявічуса. О.Маркової. А.Дрозніна та І.Рутберга (1991, 2011 р.р.).

У 1994 р. рішенням Криворізького міськвиконкому створено професійний театр музично-пластичних мистецтв «Академія Руху» ‑ авторський театр Олександра і Антоніни Бєльських.

За роки своєї діяльності О.Г. Бєльським здійснено понад 70-ти постановок за власною драматургією, своєрідним перекладом на мову пластичного театру вітчизняної та світової класики. Серед них: «Пурпурові вітрила», «Лісова пісня», «Краплина меду», «Вінчальна фата П’єрети», «Лускунчик», «Сцени із російського життя». «Шанс, або етюди в місячному сяйві», «Остання стрічка Креппа», «Маленькі трагедії». «Безсоння», «Камінний хрест», «Прощавай, зброє!», «Старий і море», «Пер Гюнт». «Акакій». «Дідух». «Спокушені спрагою», та багато інших ‑ за мотивами творів О.Гріна. Л.Українки. О.Туманяна. А.Шніцлера. П.Чайковського. М.Гоголя. С.Беккета. О.Пушкіна. Т.Шевченка. В.Стефаника. Е.Хемінгуея, Г.Ібсена та за власною драматургією.

О.Г.Бєльський не тільки режисер, педагог, організатор пластичного театру зі своїм творчим обличчям, а і самобутній актор. Ним талановито зіграні пластичні мініатюри «Балада про дерево». «Мцирі». «Гладіатор»: ролі: Майстра у виставі «Миттєвості». Солдата у «Пам'яті», Чічікова у «Сценах із російського життя». Старого у пластичній драмі «Шанс, або етюди в місячному сяйві» та багато інших.

Керований ним колектив неодноразово брав участь у Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях, у тому числі ‑ Всесвітньому молоді і студентів у Москві (1985 р.) міжнародному фестивалі вуличних театрів «Караван Миру» у Ленінграді (1989 р.). Серед нагород, одержаний театром Гран-Прі міжнародних фестивалів «Підводні фантазії і «Добрий Театр» (1994, 1998 р.р.); дипломи XXI Всесвітнього фестивалю «Зображення підводного світу» у Франції (1994 р.), IV та VII Всесвітніх фестивалів дитячих театрів під егідою ЮНЕСКО у Данії та Німеччині (1996, 2002 р.р.); звання лауреата премії «Обдаровані діти ‑ надія України» (1997 р.)

Крім того. «Академія руху», починаючи з 1996 р. і до теперішнього часу, активно бере участь у фестивалі-конкурсі на вищу театральну нагороду Придніпров'я «СІЧЕСЛАВНА» і в своєму активі має 4 Гран-прі ‑ за виставу «Краплина меду» (1997 р.). за виставу «Безсоння» (2004 р.). за пластичну драму «Пер Гюнт» (2014 р.) за мотивами однойменної драми Г.Ібсена і за пластичну драму «Дідух» (2015 р.) за мотивами новел В.Стефаника.

В 2004 р. театр стає володарем Гран-прі Всеукраїнського театрального фестивалю «Шевченко в моєму серці». Національна спілка театральних діячів України в 2005 р. висуває колектив і його керівника О.Г.Бєльського на здобуття вищої Національної премії України імені Тараса Шевченка пластичною драмою «Безсоння» за мотивами поем Тараса Шевченка «Катерина» і «Гайдамаки». Колектив достойно виступив у фіналі конкурсу разом з Київським Національним драматичним театром ім. Франка.

В 2006 р. творчий колектив театру на чолі з режисером-постановником Бєльським О.Г., ‑ отримав премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва у номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» за виставу «Безсоння».

У 2008 році О.Г.Бєльський створив і втілив в життя пластичну драму «Незгасима свічка», присвячену пам'яті жертв Голодомору в 1932-10933 рр. в Україні. Прем'єра цієї вистави відбулась у столиці Швеції Стокгольмі, де театр приймав участь у міжнародній акції Пам'яті, започаткованій у квітні в Австралії, яка пройшла через серця українців 33 країн світу і фінішувала в столиці України Києві в листопаді.

Театр, керований О.Г.Бєльським, ініціював і провів у Кривому Розі декілька міжнародних і Всеукраїнських  театральних фестивалів: пластичних театрів і клоунади «Мім-сесія» (1990, 1991, 2003 роках ) та «Леся Українка і Театр на межі тисячоліть» (2001 р.). На базі театру також двічі відбулася творча Лабораторія з проблем пластичного театру.

З 1995 року в театрі «Академія руху» створена і успішно працює театральна школа музично-пластичних мистецтв О.Г.Бєльського.

З 2005 року на базі театру у співпраці з Дніпропетровським обласним театрально-художнім коледжем, спираючись на підтримку обласного керівництва, відкрито акторський спецкурс Олександра Бєльського. Три випуски цього курсу відбулись у 2009, 2013 і 2017 роках.

Керований Бєльським О.Г. колектив гідно представив місто і Україну (2016 р.), беручи участь у євротурі «Кривий Ріг ‑ сталеве серце України відкриває творчу душу» пластичною драмою «Акакій» за мотивами повісті М.В.Гоголя «Шинель» і здобув дуже високі професійні відгуки спеціалістів.

Новаторство у пошуку оригінальної форми створення художнього образу через пантоміму, драму, музику і балет, глибокий філософський підтекст сценічної дії, яка втілюється органічною грою акторів, вивірена репертуарна політика, дозволили Криворізькому театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху» зайняти гідне місце в театральному середовищі України, здобути повагу та визнання на міжнародній сцені. Рішенням Національної Спілки театральних діячів України Бєльському О.Г. «за мистецькі здобутки і створення унікального пластичного театру» присуджена премія «Експеримент»(1997 р.). Він нагороджений почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України «За багаторічну плідну працю в галузі культури і мистецтв» (2003 р.), нагрудним знаком «За заслуги перед містом» 1, 2 і 3 ступеня. У 2014 р. Олександр Гнатович удостоєний високого звання «Почесний громадянин міста Кривого Рогу».

За значний особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток Дніпропетровської області, вагомі трудові досягнення та з нагоди Дня соборності України Бєльський Олександр Гнатович Указом Президента України 20 січня 2006 року отримав почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».

О.Г.Бєльський бере активну участь у громадському житті міста і області. Він є постановником багатьох міських та обласних театралізованих заходів.

Коментарі