Офіційний веб-сайт

Пам’ятник гетьману України Івану Мазепі, цикл скульптурних робіт «Любов земна»

Автор(-и): Микола Білик / Розділ: Візуальні мистецтва

Пам’ятник гетьману України Івану Мазепі, цикл скульптурних робіт «Любов земна», автор Микола Білик, роки оприлюднення: 2014-2017.

Висунуто Національною академією мистецтв України.

 

Пам’ятник гетьману України Івану Мазепі, цикл скульптурних робіт «Любов земна» Миколи Білика

 

Національна академія мистецтв України представляє на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року за напрямом візуальне мистецтво ‑ пам'ятник гетьману України Івану Мазепі та цикл скульптурних робіт «Любов земна» народного художника України, члена-кореспондента відділення образотворчого мистецтва НАМ України, члена Національної Спілки художників України Миколи Білика.

Микола Білик ‑ відомий скульптор, народний художник України працює в галузі станкової та монументальної скульптури. Микола Білик є автором багатьох станкових, монументальних, ландшафтних скульптур. Для творчості Миколи Білика головними напрямками натхнення є історія України, образ жінки та екологічні проблеми людства. Його значний творчий доробок налічує понад 500 художніх творів (скульптура, графіка).

Микола Білик ‑ один з найвідоміших митців нашого часу, якому притаманні глибоке знання проблем сучасної світової образотворчої культури, аналітичний підхід до втілення значущих тем історії та сьогодення. Поєднавши в своєї творчості високі традиції української школи образотворчості з найкращими здобутками європейського мистецтва, скульптор досяг неповторності, самобутності самовираження. Його почерк не сплутаєш із жодним іншим. У своїх скульптурах художник прагне досягти гармонії, розгадати таємниці народних традицій, наповнити композиції глибоким змістом та духовністю.

Цикл високохудожніх скульптурних творів «Любов земна» експоновано в завершеному вигляді у музеї «Духовні скарби України» в листопаді-грудні 2014 року, а монументальний пам'ятник гетьманові Іванові Мазепі було урочисто відкрито у травні 2016 року на Соборній площі у місті Полтаві. Це перший повноцінний пам'ятник гетьману, тоді як його бюсти встановлено в декількох українських містах, і навіть у США та Австралії.

Творчість Миколи Білика ‑ яскраве новітнє художнє явище в сучасному мистецтві скульптури, що діє на глядача широким діапазоном засобів візуального пластичного мистецтва. Мистецький проект «Любов земна» ‑ важливий феномен нашого часу. Цей масштабний проект ‑ свідчення того, що в нашому мистецькому житті є місце для Високого, про нього можна сказати так виразно і гостро, як це робить автор. У той же час пам'ятник гетьманові Іванові Мазепі надихає на утвердження державності, пробуджує почуття гордості за важку, сповнену звитяжних подвигів, величну історію українського народу.

Цикл художника «Любов земна», що складається з окремих творів, сприймається як єдине ціле, приваблюючи композиційною майстерністю і стилістичною гармонійністю, які в цілому спрямовані на глибоке розкриття образу, тонку передачу психологічного стану. Сформувавши власний неповторний стиль, скульптор досяг вишуканих узагальнень, які творять палітру його творів. Скульптурні композиції Миколи Білика ‑ це особливий світ символів, які спонукають до мисленого діалогу. Для творчості Миколи Білика головними напрямами натхнення є історія України, образ жінки та екологічні проблеми людства.

Твори митця характеризують його як великого майстра в багатьох жанрах скульптури. Для творчості Миколи Білика характерні глибоке розуміння епохи та психологічне розкриття образу. Водночас він уміє знайти відповідні до задачі засоби виразності, прийоми, обрати матеріал, пластичні та композиційні засоби, що в цілому творять неповторний образ. Микола Білик віртуозно володіє різноманітними матеріалами: бронзою, мармуром, гранітом, деревом.

Микола Білик ‑ один з найвідоміших митців нашого часу, якому притаманні глибоке знання проблем сучасної світової образотворчої культури, аналітичний підхід до втілення значущих тем історії та сьогодення. Національна академія мистецтв України вважає, що Микола Біликсвоїми творчими здобутками в царині образотворчого мистецтва заслуговує на здобуття найпрестижнішої премії ‑ Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

 

З подання Національної академії мистецтв України

 

Пам’ятник гетьману України Івану Мазепі на Соборній площі у Полтаві
Пам’ятник гетьману України Івану Мазепі на Соборній площі у Полтаві
Скульптура "Біля криниці" із циклу скульптурних робіт «Любов земна»
Скульптура "Біля криниці" із циклу скульптурних робіт «Любов земна»
Коментарі