Офіційний веб-сайт

Оркестр з 20-ти інноваційних струнно-смичкових музичних інструментів

Автор(-и): Флоріан Юр’єв / Розділ: Народне і декоративно-прикладне мистецтво

Оркестр з 20-ти інноваційних струнно-смичкових музичних інструментів, створених Флоріаном Юр’євим.

Висунуто Національною всеукраїнською музичною спілкою.

 

Струнно-смичкові музичні інструменти майстра-художника Флоріана Юр’єва

 

В новітній історії України кожен нащадок наших предків, спадкоємець рідної культури та її славетної історії може і повинен не тільки зберігати отриманий національний скарб, але примножувати його. Ніколи наша земля не переставала народжувати таланти. Так у царині української культури проявилась обдарована особистість Флоріана Ілліча Юр’єва, чий талант творить дійсно національний скарб. Мистецтво і Наука ‑ два крила митця. Своїм обов’язком Флоріан Юр'єв вважає працю творця, яка дає силу обом крилам, щоб рідна Україна змогла бути гармонійною у діаманті культури людства.

Представлена робота видатного співвітчизника, сучасного майстра міжнародного класу Флоріана Ілліча Юр’єва ‑ Оркестр з 20-ти унікальних інноваційних струнно-смичкових музичних інструментів, це художнє явище здатне возвеличити український народ, його культуру, чого так прагнув, палаючи життям, і заповідав нам нащадкам Тарас Шевченко.

Загальний склад оркестру: 10 скрипок, 5 альтів, 4 віолончелі, 1 контрабас.

Інструменти оркестру використовуються і як цілісний оркестр у повному складі, і як окремі квартетні ансамблі та окремі сольні інструменти. Новітні інструменти створеного оркестру фахівці вважають справді безцінним надбанням української культури. Представлена частина з творчого доробку майстра є прогресивним внеском у справу відродження національної української школи скрипкобудування, розробником інноваційного шляху розвитку якої виступив Флоріан Юр’єв. Інструменти Флоріана Юр’єва оригінальні. Кожен новий інструмент майстра ‑ єдиний у своєму роді, в ньому втілена нова ідея, впроваджений новий винахід. Скрипки, альти, віолончелі, контрабас створені ним, як майстром класичної Кремонської школи, який пізнав скрипкове канонізоване ремесло і мистецтво. Але канони не створюють нових шедеврів. Флоріан Юр’єв досконало вивчив прийоми роботи, технологію давніх майстрів, але не для наслідування, а для їх творчого розвитку. Майстер на основі сучасної науки (теорії опору матеріалів і теорії акустики, фізики і математики) обґрунтував сучасну «теорію дизайну скрипки». Через п’ять століть теоретично довівши те, що емпірична знахідка Страдіварі відносно неканонічної (не «барочної») форми скрипки є акустично більш досконалою, Флоріан Юр’єв у відповідності зі своєю теорією створив ще більш досконалі за формою, конструкцією, а головне – за звучанням, скрипки, альти і віолончелі. Теорія Флоріана Юр’єва універсальна, і будь-який музичний струнний чи клавішний інструмент може стати більш досконалим, якщо буде збудований за цією теорією. Вкладені майстром у представлені шедеври власні конструктивні, акустичні та технологічні інновації запатентовані ‑ 7 патентів (5 українських і 2 міжнародних), а по музичним якостям ці інструменти гідно конкурують зі славетними творіннями майстрів різних шкіл. Беззаперечно це закладення фундаменту нової ери є історії галузі створення національних музичних інструментів та відродження народної української скрипки.

 

Про автора проекту

Флоріан Ілліч Юр’єв ‑ музикант, майстер-художник та реставратор скрипкових музичних інструментів, архітектор-художник, композитор, мистецтвознавець, поет, винахідник, кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України, Ветеран праці.

ЗакінчивІркутське училище мистецтв, Київський державний художній інститут, аспірантуру Московського поліграфічного інституту (мистецтвознавство), докторантуру Львівського поліграфічного інституту ім.Івана Федорова.

Скрипковій справі вчився у місті Києві у майстрів ‑ Феодосія Драпія, Никифора Лупича, Івана Бітуса; в місті Москва у майстра Юрія Почекіна; в Італії ‑ у представника кремонської школи майстра Джиобатта Морассі; в штаті Нью-Джерсі (США) ‑ у відомого майстра Романа Маца.

Композиції вчився в класах видатних українських композиторів ‑ народного артиста СРСР Андрія Яковича Штогаренка, Юдіф Григорівни Рожавської.

Клас вокалу проходив у видатного соліста-вокаліста, провідного баса Київської опери, педагога Київської консерваторії, заслуженого діяча мистецтв України Олександра Олександровича Гродзинського.

Відзнаки:

Перша премія Конкурсу молодих виконавців Східного Сибіру за виконання на альті власного музичного твору «Боярин Орша», Іркутськ, 1948 р.; Cпеціальна премія Держбуду СРСР «За новаторство в архітектурі», 1980 р.; скрипковий майстер-художник вищої кваліфікації (Сертифікат № 3 Вищої кваліфікаційної комісії Всеукраїнської музичної спілки (нині Національна всеукраїнська музична спілка) та Київської державної консерваторії імені П.І.Чайковського (нині Національна музична академія України ім. П.І.Чаковського), 1995 р.;

12 дипломів учасника художніх виставок у містах Києві, Москві, Будапешті; Золота медаль та спеціальний диплом Doctor Of Art;

Міжнародного біографічного центру за особисті досягнення у світовій культурі та мистецтві, Кембридж, Великобританія, 1997 р.;

Американським біографічним інститутом США Ф.Юр’єва проголошено «Людиною року» за фундаментальну теорію кольоросприймання, апробовану в Принстоні та внесок у гуманітарні науки і інтелектуальну діяльність, 2000 р.;

За нову теорію акустики смичкових інструментів та її художнє втілення Ф.Юр’єва нагороджено «Золотою медаллю імені І.А.Батова», присудженої Союзом майстрів-художників Росії, 2004 р.;

Володар мистецької премії та золотої медалі Національної всеукраїнської музичної спілки «За вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, знакові досягнення, плідну творчу і науково-дослідну діяльність та інновації в галузі української школи скрипкобудування», 2009 р. та ін. 

Майстер-художник Ф.Юр'єв та концертмейстер Лондонського симфонічного оркестру А.Вітович
Майстер-художник Ф.Юр'єв та концертмейстер Лондонського симфонічного оркестру А.Вітович
Скрипки, створені Флоріаном Юр'євим
Скрипки, створені Флоріаном Юр'євим
Коментарі