Офіційний веб-сайт

Опера «Летючий Голландець» Р.Вагнера Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка

Автор(-и): Диригент-постановник Василь Василенко, режисер-постановник Марія Курочка, хормейстер-постановник Людмила Стрельцова, художній керівник проекту Василь Рябенький, артистка Тетяна Плеханова / Розділ: Театральне мистецтво

Постановка опери «Летючий Голландець» ‑це унікальний українсько-німецький культурний проект, присвячений 200-річчю від дня народження Ріхарда Вагнера. Прем’єра опери відбулася 8 та 12 грудня 2012 року і стала головною культурною подією країни. Це перше виконання твору композитора німецькою мовою за оригінальною партитурою в Україні. Проект активно підтримали Донецька обласна державна адміністрація, Донецька обласна рада, посольство Німеччини в Україні та Генеральне консульство Німеччини вДонецьку.

У постановці задіяно понад 250 осіб: постановники та виконавці з України, Німеччини, Австрії, Росії, 12 технічних цехів театру.

В період з 2 по 30 вересня 2013 року колектив Донбас Опери (у кількості 300 чоловік) провів тріумфальний гастрольний тур з оперою «Летючий Голландець» у містах Одеса, Львів та Київ.

Народний артист України, диригент-постановник опери «Летючий Голландець» Р.Вагнера Василь Якович Василенко.

Відомий український диригент, автор багатьох всеукраїнських та міжнародних музичних проектів. Випускник Львівської державної консерваторії ім.М.Лисенка. Стажувався у Большому театрі в місті Москва (Російська Федерація). Диригент-постановник понад 30 оперно-балетних вистав, засновник і художній керівник Міжнародного фестивалю оперного мистецтва «Золота корона». Гастролював з трупою Донбас Опери в Німеччині, Швейцарії, Іспанії. Представляв мистецтво України на провідних концертних сценах світу, в тому числі в Королівському Альберт-Холі у місті Лондон (Велика Британія). Василенко В.Я. має почесне звання «Народний артист України» (2009), нагороджений Орденом «За заслуги» III ступеня (2006).

Режисер-постановник опери «Летючий Голландець» Р.Вагнера Марія Курочка.

Німецький режисер і хореограф з міста Берлін (Німеччина). Закінчила відділення танцю Джульярдської школи в Нью-Йорку (СПІА) ‑ одного з найбільших вищих американських навчальних закладів у галузі мистецтва. Її хореографічні роботи можна побачити в Лінкольн-центрі в Нью-Йорку (СІЛА), на Триєнале в німецькому регіоні Рур, у Камерному театрі в Мюнхені (Німеччина) і на фестивалях в Зальцбурзі (Австрія).

В якості співрежисера протягом багатьох років працює з режисером Ф.Штьольцлєм. Команда інсценувала «Фауста» Ш.Гуно і «Летючого Голландця» Р.Вагнера для театру в місті Базель (Швейцарія), «Рієнци» і «Парсіфаль» ‑ в Німецькому театрі опери та балету в місті Берлін (Німеччина), «Летючу мишу» Й. Штрауса ‑ у Державній опері міста Штутгарт (Німеччина), «Орфей» ‑ у Німецькій державній опері в місті Берлін (Німеччина). Також визнання на міжнародному рівні отримали її відеороботи на повсякденні рухи в мегаполісах. Багаторазово отримувала нагороди.

Хормейстер-постановник опери «Летючий Голландець» Р.Вагнера, народна артистка України Людмила Семенівна Стрельцова.

Головний хормейстер Донецького національного академічного театру опери та балету ім.А.Б.Солов’яненка з 1975 року. Брала участь у постановці понад 50 творів зарубіжної і вітчизняної класики, серед яких опери «Набукко», «Ріголетто», «Травіата», «Фальстаф» Дж. Верді, «Шлюбний вексель», «Севільський цирульник» Дж.Россіні, «Богема», «Тоска», «Турандот» Дж.Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Євгеній Онєгін», «Іоланта» П.Чайковського, «Богдан Хмельницький» К. Данькевича та ін.

Хор театру, очолюваний Людмилою Стрельцовою, є одним з провідних колективів України. Він володіє гарним і потужним звучанням, а його успіх заснований на дбайливому збереженні традицій хорового виконавства і високопрофесійній роботі головного хормейстера.

Хор театру ‑ неодноразовий учасник міжнародних фестивалів оперного мистецтва. Йому аплодували в багатьох містах Росії, Італії, Іспанії, Португалії, Бельгії, Німеччини, Швейцарії, а професіоналізм та висока виконавська майстерність отримали високу оцінку іноземних критиків.

Заслужений діяч мистецтв України, художній керівник українсько-німецького проекту «Летючий Голландець» Василь Іванович Рябенький.

Василь Іванович Рябенький ‑ художній керівник спільного українсько-німецького культурного проекту «Летючий Голландець» до 200-річчя від дня народження Ріхарда Вагнера (вперше в Україні), багатьох всеукраїнських і міжнародних культурно-мистецьких проектів.

Колективом Донбас Опери під керівництвом Рябенького В.І. здійснена велика кількість постановок ‑ кращих зразків світового та вітчизняного оперно-балетного репертуару.

В останні роки репертуарна афіша Донбас Опери поповнилась знаковими прем’єрами опер «Євгеній Онєгін» П.Чайковського, «Богема», «Турандот» Дж.Пуччіні, балетів «Лісова пісня» М.Скорульського, «Собор Паризької Богоматері» Ц.Пуні, Реквіємом Дж.Верді, «Маленької урочистої меси» Дж.Россіні та інші.

Звання та нагороди: заслужений діяч мистецтв України (2006 р.), орден «За заслуги» III ступеню (2009 р.).

Заслужена артистка України, виконавиця головної партії Зенти в опері «Летючий Голландець» Р.Вагнера Тетяна Олександрівна Плеханова.

Закінчила Донецьку державну музичну академію ім.С.С.Прокоф’єва. У її репертуарі партії: Норми в однойменній опері В. Белліні; Аїди в однойменній опері Дж.Верді, Дездемони в опері «Отелло», Аліче в опері «Фальстаф», Леонора в опері «Трубадур» Дж.Верді; Тоски, Мадам Баттерфляй, Турандот з однойменних опери Дж.Пуччіні; Кармен з однойменної опери Ж.Бізе; Недди з опери «Паяци» Р.Леонкавалло; Тетяни, Ларіної з опери «Євгеній Онєгін» П.Чайковського; Ярославни з опери «Князь Ігор» О.Бородіна; Гелени з опери «Богдан Хмельницький» К.Данькевича та інші.

Маючи винятковий, непересічний талант, блискуче презентує українське оперне мистецтво в Італії, Іспанії, Німеччини, Швейцарії. Кожен виступ співачки супроводжують схвальні відгуки українських і зарубіжних ЗМІ. 

Коментарі