Офіційний веб-сайт

Науково-популярне видання «Стефан Турчак»

Автор(-и): Володимир Рожок / Розділ: Літературознавство та мистецтвознавство

Науково-популярне видання «Стефан Турчак», автор: Володимир Рожок, видавництво «Либідь», рік видання: 2013, м. Київ.

Висунуто Національною Спілкою композиторів України.

 

Книга «Стефан Турчак» Володимира Рожка

 

Науково-популярне видання доктора мистецтвознавства, професора, члена-кореспондента Національної академії мистецтв України, народного артиста України Рожка Володимира Івановича присвячене одному з найвидатніших діячів української культури XX століття ‑ диригенту і педагогу Стефану Турчаку. Автор розкриває унікальну постать музиканта в усій повноті його творчої діяльності. Життєвий і творчий шлях маестро відтворений у вимірі всього музично-театрального процесу України 60-80-х років минулого сторіччя, внаслідок чого книга сприймається як науково-популярний літопис мистецтва того часу. Панорамний аналітичний матеріал про сотні музично-театральних вистав і концертів, гастрольну діяльність і педагогічну працю диригента подано у контексті творчого поступу митця та його впливу на визначальні тенденції музичної культури України другої половини XX сторіччя. Зокрема, простежуються формування художнього рівня і вплив на репертуар музичних колективів, керованих Стефаном Турчаком, його співпраця з композиторами, наслідком якої стала ціла низка прем’єрних виконань. Книга засвідчує, що саме, завдяки Стефану Турчаку мистецьке життя України поповнилося звучанням багатьох зразків класичної і сучасної музики, а українське виконавське мистецтво набуло визнання у світовому мистецькому просторі. Розкриваючи секрети диригентської майстерності видатного маестро, книга, водночас, відтворює панораму становлення української диригентської, оперної, хорової та вокальної шкіл. Наведений на її сторінках значний ілюстративний матеріал, більшість з якого подається вперше, є своєрідним фотоальбомом, що унаочнює сторінки життєпису і творчості музиканта та його мистецьке оточення. Книга, що розрахована на найширше коло ‑ від мистецтвознавців до тих, хто цікавиться культурою, ‑ набула значний резонанс і користується серед читачів великим попитом.

 

Про автора книги

Володимир Рожок належить до когорти діячів музичної культури України, хто цілеспрямовано і плідно працює на ниві розбудови національного мистецтва держави вже понад 40 років. Вміло поєднуючи яскраві організаторські здібності з талантом науковця ‑ аналітика, Володимир Рожок на всіх найвідповідальніших постах державної і культурно-мистецької діяльності демонструє високий професіоналізм, уміння відстояти свою ідею, довести її до практичного завершення.

Працюючи в Національній музичній академії України імені П.І.Чайковського двадцять шість років, професор Володимир Рожок багато робить для удосконалення навчально-виховної і науково-дослідної роботи, піднесення рівня професійної підготовки студентів, аспірантів, докторантів Володимир Рожок видав дві монографії, декілька десятків науково-публіцистичних статей, великою популярністю користуються його виступи на конференціях, симпозіумах, круглих столах, творчих вечорах. Він є членом двох спеціалізованих Вчених Рад по захисту докторських дисертацій, виступає офіційним опонентом, керує аспірантами.

Обіймаючи посади заступника Міністра культури і мистецтв України, а згодом керівника Управління з гуманітарних питань Адміністрації Президента України, Володимир Рожок багато зробив для піднесення іміджу українського мистецтва у світовому співтоваристві. За його безпосередньої участі в Україні були започатковані популярні нині у світі і в нашій державі Міжнародні конкурси юних скрипалів Б.Которовича і юних піаністів В.Крайнєва у Харкові; бандуристів імені Г.Хоткевича; піаністів пам’яті В.Горовиця; балету імені С.Лифаря; національних хорових диригентів і симфонічних диригентів імені С.Турчака.

Професор Володимир Рожок відомий в Україні і за кордоном хоровий диригент. Під його орудою хор хлопчиків та юнаків Київської середньої спеціальної музичної школи-інтернату імені Миколи Лисенка з великим успіхом виступав з сольними концертами в Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України, Національній опері України імені Т.Г.Шевченка, в країнах Західної Європи (Австрія, Швейцарія, Угорщина, Франція, Іспанія). Високу оцінку хору хлопчиків і його керівнику дали всесвітньовідомі музиканти: композитор К.Пендерецький і диригент В.Співаков після спільних концертів у Національній філармонії України та Національній опері України імені Т.Г.Шевченка.

У 2001-2004 роках Володимир Рожок знаходився на дипломатичній роботі у якості Радника Посольства України в Росії (м. Москва) та нагороджений Орденом Дружби РФ (2007).

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток культури і мистецтва України, творчі здобутки Указом Президента України професору Володимиру Рожку у 2008 році присвоєно почесне звання «Народний артист України», а 2013 року його було обрано членом-кореспондентом Національної академії мистецтв України.

Коментарі