Офіційний веб-сайт

Міжнародний проект-конкурс «Шевченко єднає народи»

Автор(-и): Галина Яблонська / Розділ: Візуальні мистецтва

Міжнародний проект-конкурс «Шевченко єднає народи», автор: народна артистка України Галина Яблонська, рік оприлюднення: 2016.

Висунуто Громадською організацією «Федерація жінок за мир у всьому світі».

 

Міжнародний проект-конкурс «Шевченко єднає народи» Галини Яблонської

 

Народна артистка України Галина Яблонська ‑ народилась 2 січня 1928 р. у місті Умані Черкаської області (від народження ‑ Сіденко Галина Юхимівна, усиновлена Яблонським Плярієм Антоновичем).

У шестирічному віці, вперше виступила на сцені, оскільки батьки були акторами.

Під час Другої світової війни і батько, і вітчим загинули. Залишилась з матір'ю.

По війні, ще навчаючись в школі, почала працювати актрисою допоміжного складу; не припиняючи роботи в театрі навчалась у Дніпропетровському театральному училищі (1949-1951 рр.).

Після кількох років роботи в периферійних театрах України, де працювала разом з матір'ю (Могилів-Подільський, Вінниця, Дніпродзержинськ) була переведена Комітетом у справах мистецтв у 1951 році до Київського академічного українського драматичного театру ім.І.Франка, де і працює до цього часу.

За цей період, бувши однією з провідних актрис театру, зіграла багато ролей в репертуарі української та зарубіжної класики, у виставах сучасних драматургів. Найбільш значні з них ‑ Галя «Назар Стодоля» Т.Шевченка; Марина в одноіменній п'єсі М.Зарудного, за мотивами Т.Шевченка; Олена «Глитай або ж павук» М.Кропивницького; Катерина «Не судилось», Маруся «Маруся Богуславка», Галя «Лиха доля» М.Старицького; Софія «Безталанна», Маруся «Житейське море», Василина «Суєта» І.Карпенко-Карого; Регіна «Перехресні стежки», Анеля «Для домашнього вогнища», Настя «Украдене щастя» І.Франка; мадам Консепсіньйон «Камінний господар», Гелена «Касандра» Л.Українки; леді Макдуф «Макбет» В.Шекспіра; Ольга «Тил», Ольга «Веселка» М.Зарудного; Катря «Фараони», Доброніга «Камінь Русина» О.Коломійця; Чайка «Банкір», Вероніка «Сторінка щоденника» О.Корнійчука; Васілуца «Каса маре» Й. руце, Олеся Богданівна «Самотня леді» І.Афанасьєва, Ольга Франко «Таїна буття» Т.Іващенко та багато інших. Співпрацювала з такими видатними діячами українського театру, з такими видатними діячами театру, як Наталія Ужвій, Богдан Ступка та режисерами, як Г.Юра, А.Бучма, М.Крушельницький, В.Скляренко, С.Данченко.

Крім театру багато працювала як актриса-читець ‑ майстер художнього слова, проводила широку концертну діяльність, маючи самостійні читецькі програми. Протягом багатьох років працювала на радіо і телебаченні, рідше знімалась в кіно.

Читецькі програми робила за творами таких авторів: Тарас Шевченко, Л.Українка, І.Франко, О.Кобилянська, Марко Вовчок, П.Тичина, М.Рильський, В.Сосюра, П.Панч, П.Усенко, О.Гончар, В.Василевська, Д.Павличко, Любов Забашта, Наум Тихий, Ліна Костенко, пізніше ‑ В.Стус, Олена Теліга, Є.Маланюк, О.Ольжич і багатьох, багатьох інших. В Золотому Фонді Республіканського радіо зберігаються записи з участю Г.Яблонської.

Багато років співпрацює з Національною спілкою письменників України.

Є багаторічним членом Національної спілки театральних діячів України.

Крім професійної діяльності брала участь у громадському житті.

Є членом журі багатьох конкурсів, оглядів, Республіканських фестивалів в жанрі театрального мистецтва та художнього читання.

Веде в цих жанрах професійну консультативну роботу.

1960 р. ‑ присвоєно почесне звання Заслуженої артистки УРСР.

1970 р. ‑ нагороджено Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР.

1982 р. ‑ нагороджено медаллю «1500-ліття Києва».

1982 р. ‑ присвоєно почесне звання Народної артистки УРСР.

1985 р. ‑ нагороджено медаллю «Ветеран праці».

Як ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році занесена до Почесної книги Республіканської профспілки працівників культури.

З початком державотворчих перетворень в Україні мистецько-творчу діяльність поєднує з активною участю у громадсько-політичному житті України.

Галина Яблонська ‑ засновник та багаторічний Президент Міжнародної Ліги «Матері і сестри ‑ молоді України».

За роки діяльності МЛ «МІСМУ» здобула великий досвід організаційно-адміністративної роботи по проведенню широкомасштабних мистецько-просвітницьких акцій, конференцій, круглих столів, розширюючи коло діяльності Ліги відповідно до потреб, які висуває сьогодення.

Указом Президента України нагороджена Орденом Княгині Ольги І, ІІ і III ступеня.

У 2006 році МОУ нагороджена медаллю «15 років Збройним Силам України». Спілкою офіцерів України відзначена медаллю «За заслуги».

З 2007 року має статус «Учасника війни».

У 2007 році за ініціативи Яблонської при МЛ «МІСМУ» було створено Героїчний театр «Пам’ять», засновником і керівником якого вона і стала.

В кінці 2007 року була проведена Перша Всеукраїнська науково-практична конференція «Вплив мистецтва на процес формування світогляду молоді», мета якої відстояти право мистецтва на активну участь у виховному процесі, а отже ‑ у процесі державотворення, що відноситься до питання національної безпеки України.

Нагороджена багатьма грамотами та подяками.

У 2009 році нагороджена Міністерством культури і туризму Почесною грамотою.

У 2010 році стала Лауреатом театральної премії «Броник», заснованої родиною Амвросія Бучми.

Голова та член журі багатьох міських та всеукраїнських фестивалів і конкурсів шкільних театральних колективів.

30 травня 2012 року нагороджена Святійшим Філаретом орденом Святої великомучениці Варвари за заслуги з відродження духовності в Україні.

20 грудня 2012 року Торгово-промисловою палатою України нагороджена золотою медаллю «За трудові заслуги».

29 травня 2014 року стала Лауреатом мистецької премії «Київ» імені Амвросія Бучми КМДА за виконання ролі Олесі Богданівни у виставі «Самотня леді».

16 квітня 2015 року Українською православною церквою Київського Патріархату нагороджена медаллю «За жертовність і любов до України», указ Патріарха Київського І всієї Руси-України святійшого Філарета за №1824.

28 квітня 2015 року Головою Верховної Ради України п.Гройсманом нагороджена Почесною Грамотою Верховної Ради України за особливі заслуги перед Українським народом.

26 травня 2015 року Національною гвардією України нагороджена Почесною Грамотою за активну участь у сприянні утвердження патріотичних засад серед особового складу Національної гвардії України та просвітницьку діяльність поступу «Мистецького спецназу».

У 2016 році стала переможцем у Всеукраїнському фестивалі за роль Олесі Богданівни у виставі «Самотня леді».

19 серпня 2016 року Указом Президента України за №336 нагороджена Ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

В серпні 2016 року відзначена Національною Радою жінок України орденом «Поступ миру та любові».

Проведення минулого року Міжнародного проекту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи» є вагомим підтвердженням громадської діяльності Галини Яблонської (матеріали Конкурсу передані на ознайомлення членів та експертів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка).

 

З подання Громадської організації «Федерація жінок за мир у всьому світі».

Публікується зі скороченнями.

Народна артистка України Галина Яблонська
Народна артистка України Галина Яблонська
Коментарі