Офіційний веб-сайт

Моновистави «Прекрасний звір у серці», «Новеченто (1900-й)», «Про Ромео і Джульєтту… тільки звали їх Маргарита і Абульфаз», «Бій з тінню»

Автор(-и): Олексій Кужельний / Розділ: Театральне мистецтво

Моновистави «Прекрасний звір у серці», «Новеченто (1900-й)», «Про Ромео і Джульєтту… тільки звали їх Маргарита і Абульфаз», «Бій з тінню», автор Олексій Кужельний, роки оприлюднення: 2014-2017.

Висунуто членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Олексієм Богдановичем.

 

Моновистави «Прекрасний звір у серці», «Новеченто (1900-й)», «Про Ромео і Джульєтту… тільки звали їх Маргарита і Абульфаз», «Бій з тінню» Олексія Кужельного

 

Олексій Кужельний працює в Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» (КАМТМ «Сузір’я») від дня заснування театру, а отже, у березні 2018 року, саме на Шевченківські дні, виповниться рівно 30 років. За цей час Олексій Кужельний як режисер здійснив постановку кількох знакових вистав, що представили українському глядачеві непересічні твори сучасної світової літератури, оприявнивши філософсько-світоглядні проблеми нашого часу. В усіх виставах ідеться про конфлікт індивідуальності та суспільства, про важливість збереження в собі людського, утвердження гуманістичних цінностей та ідеалів.

Матеріалом, із яким працює Олексій Кужельний, є твори Нобелівської лауреатки з літератури Світлани Алексієвич, класика сербської літератури Драгослава Михаїловича, відомого сучасного італійського прозаїка Алессандро Барікко тощо. У цих творах порушено складні психологічні та соціальні проблеми. Скажімо, у виставі «Бій з тінню» головний герой, боксер Сретенович розповідає свою історію про вибір між помстою і прощенням, пошук нетривної межі, за якої правда стає обманом. Це вистава про самозвинувачення й самозахист людини, її спокуту й моральне очищення від гріха. Усі представлені вистави позначені глибоким психологізмом, пошуком людиною власної ідентичності, самості, дошукуванням відповідей на непрості морально-етичні питання. У цих виставах людина проходить через різні ситуації «очищення», катарсису, зіткнення з реальністю, і у цих життєвих колізіях (режисер показує, що життя ‑ це постійний опір реальності) важливо не втратити себе, а уміти пробачати й підтримувати, примножувати те світло, яке є в людську серці, й утверджувати правду.

Мушу зауважити, що Олексій Кужельний зрежисерував понад 300 мистецьких акцій, серед яких «Міст тисячоліть» ‑ зустріч Нового 2000-го року на площі Незалежності, свято Гімна України, День прапора України, церемонія післяреставраційного відкриття Андріївської церкви та Золотих воріт тощо. Вважливою постає й та організаційна діяльність Олексія Кужельного, пов'язана з підтримкою молодих авторів і режисерів, театральними експериментами. З 2002 року при КАМТМ «Сузір'я» відкрито мікросцену, на якій працюють молоді режисери. Саме тут відбуваються різні важливі мистецькі проекти, як читання сучасної драматургії, відеоуніверситет та ін.

Усе це засвідчує важливу культурницьку діяльність Олексія Кужельного, який прагне об'єднати різні мистецькі покоління та напрями, утвердити нові художні пошуки як принцип функціонування культури, яка має бути адекватною своєму часові й глядачеві. Вистави режисера зрозумілі не лише українському, а й зарубіжному глядачеві, багато разів вони були показані на міжнародних театральних фестивалях у Єгипті, Йорданії, Італії, Німеччині, США ‑ усього в 24 країнах світу. Надзвичайно важливо, що Олексій Кужельний як «Посол сучасного українського театру у світі» прагне розповісти про здобутки українського мистецтва, водночас залучаючи до української режисури та сценографії режисерські досягнення нинішнього світового мистецтва й долаючи у такий спосіб колоніальні проблеми нашої культури.

З огляду на значний людинотворчий і смислобуттєвий потенціал, представлених у поданні вистав, режисерська робота Олексія Кужельного гідна відзначення Національною премією України імені Тараса Шевченка.

 

 

З подання члена Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Олексія Богдановича

Народний артист України Олексій Кужельний
Народний артист України Олексій Кужельний
Коментарі