Офіційний веб-сайт

Монастирська Людмила Вікторівна

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2014 року у номінації «Музичне мистецтво» за вокальні партії в оперних виставах.

Монастирська Людмила Вікторівна народилася 25 травня 1975 року в с. Великі Канівці Черкаської області. Солістка ДП «Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка».

Закінчила Національну музичну академію України 2000 року, за фахом оперна та концертна співачка.

Серед творчих досягнень співачки в театральних сезонах 2009-2013 роках партії Лізи, Тетяни, Іоланти в «Піковій дамі», «Євгенії Онєгіні», «Іоланті» П.Чайковського, Мікаели в «Кармен» Ж.Бізе, Турандот і Тоски в однойменних операх Дж.Пуччіні, Аїди, Амелії та леді Макбет в операх: «Аїда», «Бал-маскарад» та «Макбет» Дж.Верді, Джоконди в однойменній опері А.Понкіеллі, Недди в «Паяцах» Р.Леонкавалло, Сантуцци в «Сільській честі» П.Масканьї та чимало інших. Кожній із згаданих партій у виконанні Л.Монастирської притаманні глибина розуміння творчого задуму композитора, вишуканість вокальної інтерпретації, блискуче поєднання майстерності бельканто з кращими традиціями українського оперного виконавства, зріла творчо-психологічна манера співу.

Впродовж останніх театральних сезонів Л.Монастирська сформувалася в одну з найяскравіших вітчизняних оперних співачок, про що свідчать її виключно насичений і різноплановий репертуар, непересічність вокальної майстерності, довершеність виконавського професіоналізму, визнання не лише вітчизняної, але й світової музичної громадськості, виступи на сцені прославлених Ковент Гардену і Метрополітен опери.

За вагомий внесок у розвиток українського оперно-музичного мистецтва Л.Монастирській у березні 2013 року присвоєно почесне звання заслуженої артистки України.