Офіційний веб-сайт

Мистецький проект «Обрані часом»

Автор(-и): Заслужений діяч мистецтв України, народний художник України Володимир Слєпченко / Розділ: Образотворче мистецтво

Мистецький проект «Обрані часом» Володимира Слєпченка

Володимир Слєпченко народився 13 листопада 1947 р. у м. Олексіївка, Бєлгородської області. У 1981 р. закінчив факультет графіки Української академії друкарства, м. Львів.

Живописець, графік, монументаліст, майстер психологічного портрету.

Працює у мистецькому напрямі романтичного символізму, винайшов свою авторську техніку і власну манеру «арт-лайн» (мистецтво лінії). Його живописні та графічні твори знаходяться в музеях , галереях та приватних колекціях України та багатьох країн світу. За творчий період з 2010 р по 2014 рр. створив кілька живописних проектів, циклів і серій: «Рожаниця», «Мелодії старого міста», «Відгомін прадавніх часів України», «Київ як проект» і інших.

Головний проект « Обрані часом», мета якого ‑ долучитись до відродження і розвитку національної патріотичної ідеї української держави шляхом створення великої галереї портретів славетних українців з часів Київської Русі і до нашого часу. Паралельно мистець працює над серією «Генії світової цивілізації» того ж проекту.

Павло Мовчан, голова ВУТ «Просвіта», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, поет:

«Знаю багато років Володимира Слєпченка як прекрасного художника. Неодноразово відвідував його персональні виставки, і взагалі я тривалий час стежу за його еволюцією як непересічного митця. Особлива сторінка його творчості ‑ живописні роботи з проекту «Обрані часом» ‑ галерея портретів славетних українців і цикл портретів «Генії світової цивілізації». Стилістично й за манерою виконання портрети утворюють певну цілісність. Вони немов виткані, адже зображення утворене з горизонтальних або вертикальних живописних «ниток» ‑ тонких смужок різної довжини. Надається також порівняння з кадрами кіно- або фотоплівки через динаміку руху як оптичного ефекту, утвореного співіснуванням смужок-кадрів у межах полотна. Його портрети історичних діячів і наших сучасників ‑ віртуальна реальність, у якій відчувається пульсація вічності. В.Слєпченко називає цю авторську живописну манеру «арт-лайн» ‑ мистецтво лінії,бо він «складає» образ із кольорових смужок-стрічок, а часом ‑ і з прямокутників».

Любов Голота, головний редактор газети «Слово Просвіти», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, поетеса:

«Здається, що художникові Володимиру Слєпченку підвладні всі таємниці малярства: його міські пейзажі, натюрморти, графіка, портрети завдяки самобутності пензля цього митця давно вже присутні в коло обігу не лише вітчизняного, але й світового світу виставкових залів, галерей, колекцій, про його творчий шлях і мистецьку неординарність видано цілий ряд монографій. Все це почалося ще у минулому столітті, коли, здавалося б, художник Слєпченко дійшов «свого росту і сили». Втім, той період можна порівняти з силою ракети-носія, яка виходить на свою орбіту, набираючи максимальної висоти і стрімкості: починається київський період творчості Володимира Слєпченка, якому, здається, вже не досить творити «штуку для штуки», він прагне освоїти цілі галактики таких тем, як «Трипілля і трипільці», «Давній Київ та історія Київської Руси» («Князь Кий», «Нестор-Літописець», «Княгиня» та ін..), все більше розробляючи жанр портрета-картини (чи картини-портрета), Шевченківської теми, де немає загального тла, а є цільний образ історичної персони і її діянь, є сіль землі, яка вбирає в себе тривимірну суть України: минуле ‑ нинішнє ‑ майбутнє».

Мистецький проект "Обрані часом" Володимира Слєпченка висунуто на здобуття Національної премії ВУТ "Просвіта".

Заслужений діяч мистецтв України, народний художник України Володимир Слєпченко
Заслужений діяч мистецтв України, народний художник України Володимир Слєпченко
Портрет Тараса Шевченка, мистецький проект "Обрані часом"
Портрет Тараса Шевченка, мистецький проект "Обрані часом"
Коментарі