Офіційний веб-сайт

Мистецький проект «Код нації»

Автор(-и): Юрій Нагулко / Розділ: Образотворче мистецтво

 

Мистецький проект «Код нації», рік оприлюднення: 2015, автор: Юрій Нагулко.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

 

Мистецький проект «Код нації» Юрія Нагулка

 

Проект «Код нації» заслуженого діяча мистецтв України Юрія Нагулка, в рамках якого виставки: «Скрижалі гідності», «Терени волі» та «Дух істини» були репрезентовані Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником у 2015 році. Проект характерний панорамним зображенням історичної спадщини українського народу, глибоким пізнанням його духовних цінностей, моралі та естетики. Вікові традиції, гірка правда буття, здобутки і падіння, мужність і непереборна жага волі українців з високою художньою майстерністю втілені на полотнах, які склали проект. Попри всі історичні колізії, що наповнюють твори, картини автора несуть могутній заряд віри в непереможність народу, його споконвічну силу і вміння вистояти у найважчі історичні часи. Проект «Код нації» повертає глядача у історичне минуле, і, через заглиблення у витоки творення українського етногенезу, приводить до розуміння такого непростого сьогодення. Для автора характерний особливий погляд на череду історичних подій, філософське осмислення фактів в контексті ментальної духовності українців та глибинних процесів, що характерні для становлення народу та держави.

На полотнах Юрія Нагулка джерела трипілля зливаються з візантійською культурою, подих степових традицій накладається на скандинавській уклад. Все це шумує в потоці часу, на теренах споконвічної землі українців.

Особливу увагу автор приділяє психологічним портретам своїх героїв. Весь спектр душевних та духовних борінь можна прочитати в їхніх очах. Цей особливий дар художника відзначали глядачі його робіт на численних виставках у всьому світі.

Людина незвичайної долі, з нестандартним, довгим та тернистим шляхом до глядача, - художник повертає багатьох співвітчизників до витоків їх родової історії, відриває від повсякдення і занурює в роздуми про те, ‑хто ми, звідки, і для чого, власне, прийшли на цю землю.

Юрій Гандзюк: «Треба зазначити, що українська тема у Юрія Нагулка з'явилась нещодавно. До 2013 року його творчість була зосереджена на дослідженні священства, чернецтва, біблійних історіях, висотах людського духу. Він вивчав і писав на своїх полотнах життя києво-печерських і сирійських старців, афонітів, ‑ їх, на грані можливості людини, духовний подвиг. їздив, відшукуючи уламки візантійської культури, по всьому світу. Юрій Нагулко вважає, що Київ і Україна змогли найліпше «перезавантажити» велику спадщину загиблої імперії в свою самобутню культуру, долучити її досягнення до своїх звершень».

Любов Голота: «В деяких роботах, ‑ мені особливо запам’ятався «Оркестр» з циклу «Сини Ноя», ‑ відкривається безконечність простору і часу. При довгому спогляданні в одній картині постає весь Всесвіт, горизонт змінює горизонт... В той же час, арсенал образотворчих засобів автора аскетично простий, ‑ рисунок світло-коричневою фарбою з виділенням повнокольорового елементу, як, наприклад, в «Оркестрі» ‑ скрипки».

З подання ВУТ «Просвіта» ім.Тараса Шевченка

Коментарі