Офіційний веб-сайт

Микола Шудря «Яблуко в зерняті»

Видавництво «Український письменник», м.Київ, 2015 р., ISBN 966-01-0320-4 (серія), ISBN978-966-579-457-7

 

Передмова доктора філософських наук, професора, письменника, заслуженого працівника освіти України Віктора Жадька.

 

Анотація

Миколи Архипович Шудря – це зразок того як в одній людині може поєднуватися непересічний талант вченого, письменника і журналіста. Борис Олійник називав свого земляка і однокурсника «…вродженим науковцем, шукачем, безмежно талановитим слідопитом і народознавцем».

Він ‑ філігранний майстер художньої деталі, влучного штриха. Творчій манері Миколи Шудрі притаманні свіжарельєфність характеру, гострозорість, тонке відчуття стилю та форми. Кожен з персонажів, що потрапили під його вправне перо, ніби отримує нове життя – життя в слові.

До книги «Яблуко в зерняті» увійшли найкращі есеї та розвідки М.Шудрі про видатних діячів української історії та культури.

 

Віктор Жадько:

«Зазвичай про Шудрю друзі та знайомі переповідають, що був Микола Архипович обізнаний майже в усьому, як «ходяча енциклопедія». І це є правдою, бо він незліченно багато прочитав книжок, перегорнув, віднайшов цікавих і незайманих пошуковцями матеріалів, до того ж ‑ на будь-які теми. Але ніколи, ніде і ні з ким не проявлялось у нього підкреслене демонстрування своїх знань, чи хизування. Ця скромна людина, торкнувшись у розмові історичної постаті, ніби вже знала про неї все: розповідала спокійно, переконливо, називаючи дати і цифри, повідомляла такі факти, про які слухач ніколи, ймовірно, не чув і не знав. Його розповіді захоплювали кожного бажанням вислухати, збагатитися новими відомостями, викликали повагу до оповідача і проймали власною гордістю, що пощастило це почути та дізнатися саме від всезнаючого Шудрі».