Офіційний веб-сайт

МАЛИШКО Микола Олексійович

(скульптор, заслужений художник України, лауреат премії імені Василя Стуса, член Національної Спілки художників України)

 

Малишко Микола Олексійович народився 15 лютого 1938 року в селі Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області. Закінчив Дніпропетровське художнє училище 1961 року, Київський державний художній інститут 1967 року. Після здобуття вищої освіти працює в галузі монументального мистецтва, графіки, станкового живопису. Входив до кола неофіційного мистецтва в Києві на початку 70-х. Уперше мистецькі  твори Миколи Малишка з’явилися в Національному музеї у Львові. З 1993 року бере активну участь у створенні засад нової української дерев’яної скульптури, представляючи свої роботи на виставках у Німеччині, Угорщині, Австрії. Співпрацює з Арт-мистецьким центром «Я Галерея» та Мистецьким арсеналом. Живе і працює на Київщині в селі Малютянка.

Микола Малишко є співавтором проекту гранітного Козацького хреста «Убієнним синам України», встановленого 2004 року на території меморіалу «Сандармох» у Республіці Карелії (РФ). Серед творчих здобутків – пам’ятний хрест жертвам Голодомору-геноциду 1933 р., встановлений у селі Мирівка Кагарлицького району Київської області, надмогильні хрести-монументи видатним борцям за волю України, з-поміж них – К.Осьмак, В.Кук, В.Стус, О.Тихий, Ю.Литвин, І.Гончар, О.Мешко, І.Світличний, Н.Світлична та ін.

Його персональні мистецькі виставки експонувались в галереї «Совіарт» ‑ «Колір Середовище» 1999 року, в Українському Домі – «Відлуння» 2005 року, Музеї сучасного образотворчого мистецтва України – «Сила людського духу».

Проект «Лінія» (скульптура)Івана Малишка було висунуто на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка у номінації «Візуальні мистецтва» мистецьким центром «Я Галерея».