Офіційний веб-сайт

Літературознавче та еврестичне дослідження і коментарі до раритетів Тараса Шевченка "Вірші", "Альбом 1845 р.", "Повернені шевченківські раритети".

Автор(-и): Сергій Гальченко / Розділ: Літературознавство та мистецтвознавство

Літературознавче та еврестичне дослідження і коментарі до раритетів Тараса Шевченка "Вірші", "Альбом 1845 р.", "Повернені шевченківські раритети"  Сергія Гальченка висунуто Національною спілкою краєзнавців України.     С 

 

Літературознавче та еврестичне дослідження і коментарі до раритетів Тараса Шевченка «Вірші», «Альбом 1845 р.», «Повернені шевченківські раритети» Сергія Гальченка

 

Факсимільне видання рукописної збірки творів Т.Г. Шевченка («Кобзар» 1840 року, поеми «Гайдамаки» і «Гамалія»), переписаних латиницею та проілюстрованих художниками Михайлом Башиловим і Яковом де Бальменом у 1844 році ‑ це перша публікація унікальної літературно-мистецької пам’ятки, що зберігається із 1933 року у відділі рукописних фондів та текстології Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України. Ця збірка не вийшла в світ за царського режиму через арешт поета у квітні 1847 року і залишалася неопублікованою і за радянської влади. Цінність цієї публікації в тому, що літературознавці отримали автентичні тексти поетичних творів, які після переписувачів прочитав, виправив і доповнив Тарас Шевченко, а широке коло мистецтвознавців мають нині доступ до першої найповніше проілюстрованої збірки поезій. Ґрунтовна наукова стаття Сергія Гальченка описує історію появи цієї збірки та її побутування.

Ще в 1992 pоціCергій Гальченко виявив в архіві Української Вільної Академії Наук у США частину шевченківських матеріалів, вивезених у 1943 року із Київського будинку-музею Т.Г. Шевченка і тоді ж частково перевіз їх в Україну і долучив до рукописних фондів Інституту літератури. У 2006 році згідно рішення Управи УВАН було повернуто в Україну оригінальні рукописи, гравюри і прижиттєві видання і світлини Т.Г. Шевченка, а також численні документи і матеріали, вивезені з Києва в 1943 р. перед його звільненням від німецьких загарбників. Усі повернуті матеріали були долучені до архіву Т.Г. Шевченка як окрема частка фондової колекції. Завдяки фінансовій підтримці Американського посольського фонду зі збереження культурної спадщини, що стало можливим завдяки старанням Саргія Гальченка, найцікавіші матеріали з цієї колекції були оприлюднені у виданні «Повернені шевченківські раритети», в якому, крім цікавої передмови «Доля Шевченкових раритетів», опубліковані документи, привезені Сергієм Гальченком із США в 1992 pоці, що розкривають історію пограбування німецькою владою фондової колекції Київського будинку-музею Т.Г. Шевченка.

В Інституті літератури, крім рукописної спадщини Т.Г. Шевченка, зберігається і чотири альбоми його малюнків. Найцікавішим із них є альбом 1845 pоку, коли Тарас Шевченко як художник Київської археографічної комісії їздив по містах і селах Чернігівської, Полтавської і Київської губерній і замальовував пам’ятки старовини. Йому вдалося зафіксувати на папері храми Густинського монастиря, Переяславщини, Чигиринщини. Деякі з цих пам’яток не збереглися, але завдяки Шевченку-художнику до наших днів дійшли їхні зображення, до яких Сергієм Гальченком зроблені детальні наукові описи малюнків та історичних місцевостей.

Усі три названі видання підготовлені на високому науковому рівні, мають ексклюзивний характер і користуються великою популярністю серед вчених, музейних працівників і, особливо, краєзнавців, які одержали можливість для експонування в музеях тих місцевостей, де перебував Тарас Шевченко.

 

Сергій Гальченко працює в Інституті літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України із листопада 1982 року на посадах молодшого наукового співробітника, вченого хранителя фондів і завідувача відділу рукописних фондів і текстології, а з грудня 2005 року ‑ заступник директора з наукової та видавничої діяльності.

Висунуті три роботи на здобуття Шевченківської премії ‑ це лише частина наукового доробку відомого текстолога і літературного джерелознавця, шевченкознавця Сергія Гальченка, який у 2000-2005 pоках очолював Національний музей Тараса Шевченка. В його науковому доробку факсимільне видання: Шевченко Т. «Мар’яна-черниця» (К., 1997). Сергій Гальченко ‑ упорядник і коментатор текстів кількох масових видань поезій Шевченка (2001-2012); з його ініціативи і передмовами видано альбоми: Національний музей Тараса Шевченка (К., 2002), «Святий Київ наш Великий» (К., 2004); Вибрана поезія. Живопис. Графіка. Selected Poems. Paintings. Graphik Works, (укр. та англ. мовами; К., 2007). Антонович Д. Шевченко-маляр (К., 2004; передмова «Дослідник скарбів неоціненних») та інші. 

"Повернені шевченківські раритети"
"Повернені шевченківські раритети"
"Вірші. 1844: Кобзар. 1840, Гайдамаки. 1841, Гамалія. 1843: Факсимільне відтворення.
"Вірші. 1844: Кобзар. 1840, Гайдамаки. 1841, Гамалія. 1843: Факсимільне відтворення.
Тарас Шевченко. Альбом 1845 року. Факсимільне видання.
Тарас Шевченко. Альбом 1845 року. Факсимільне видання.
Коментарі