Офіційний веб-сайт

Літературно-художнє видання «Спитати в янгола»

Автор(-и): Марія Людкевич / Розділ: Література

Літературно-художнє видання «Спитати в янгола», видавництво «Мамине сонечко», м. Київ, рік видання: 2012, автор: Марія (Білоус) Людкевич.

Висунуто Національною Спілкою письменників України.

 

Поетична збірка «Спитати в янгола» Марії Людкевич

 

Збірка «Спитати в янгола» пронизана тонким відчуттям поетичного слова, справжнім творчим обдаруванням. Слово поетеси ‑ точне і грановане, як самоцвітна перлина, а задум кожного вірша народжений нашою дійсністю і любов’ю до України.

Минуле і вічність, пристрасть і любов ‑ такі основні мотиви поетичної збірки «Спитати в янгола». Досконало володіючи технікою віршування, її авторка подає своєрідний зріз часу, в якому живе, і творить хвилюючий образ сьогоднішньої України, а також нашого сучасника, який, власне, і будує цю Україну, хай і не в легких умовах. У цій книзі вражає притаманне поетесі глибоке поєднання словотвірності і чуттєвості, пронизливої філософічності і наскрізного ліризму,  що є справжнім продовженням української поетичної традиції.

40 років в українській літературі присутній поетичний голос сучасної письменниці Марії Людкевич. З ранніх літ (ще під час навчання в школі) вона заявила про себе соковитими ліричними строфами, в яких звучала життєва правда в усій повноті ‑ з радістю, подекуди з болем і смутком, але завжди оптимістично налаштована. Цю тональність поетеса пронесла через усе життя і яскраво проявила її в своїй останній за часом виходу книзі «Спитати в янгола». У цій глибоко змістовній книзі читач має щасливу нагоду пізнати радість доброго слова.

Марія Людкевич є авторкою 35 книг, зокрема таких поетичних збірок: «Теплі гнізда» (1981), «Червнева повінь» (1983), «Продовження літа» (1986), «На Білій горі» (1990), «Старий годинникар» (1991), «Благослови, Маріє» та «Коротке літо в раю» (1995), «Ностальгія за тим, що не сталося» (1999), «Срібна тінь сосни» (2003), «А час ‑ як вітер» і «Квітка, якою тішиться Бог» (2007), «Спитати в янгола» (2012); прозових книг: «Спів пташки на фруктовому дереві» (2002), «Петрова гора з диким терном» (2007); книг для дітей: «Джмелятко» (1987), «Левеня із міста Лева» (1991), «Ми на святі в левеняти» (2009), «Пізнаємо місто рідне» (2010), «Сім днів із принцесою Казкарією» (2011). Крім цього, понад 26 років вона керує літстудією «Джерельце», з якої вийшло багато обдарованої творчої молоді. Поетеса бере активну участь у пропаганді рідного слова, за що пошанована Міжнародною премією ім.Дмитра Нитченка.

Книга «Спитати в янгола» Марії Людкевич ще переконливіше засвідчує її високу майстерність, глибоку любов до рідної України, переживання за історичну та нинішню долю нашого народу. 

Коментарі