Офіційний веб-сайт

Літературно-художнє видання «Мальована історія Незалежності України»

Автор(-и): Брати Капранови / Розділ: Публіцистика і журналістика

Літературно-художнє видання «Мальована історія Незалежності України», видавництво «Зелений пес», м.Київ, рік видання: 2013, автори: Брати Капранови.

Висунуто Всеукраїнською творчою спілкою «Асоціація українських письменників».

 

Літературно-художнє видання «Мальована історія Незалежності України» Братів Капранових

 

Книга Братів Капранових «Мальована історія Незалежності України» стала провісником української революції 2014-2015 років. Це унікальний публіцистично-науково-художній проект, який розкриває читачам традиційно найзаплутанішу та найнезрозумілішу тему ‑ історію української держави. Лише 80 сторінок з мапами, портретами та коміксами знімають радянсько-російську полуду з очей і розвінчують усі «традиційні» міфи про бездержавність, вторинність, покірливість українців, що їх нав'язували нам століттями. Простий, цікавий, короткий та науково вивірений текст затверджує історію української державності як безперервну з часів скіфів через Русь, Руське королівство Данила Галицького, Велике князівство Литовське та Руське, Військо Запорізьке, Гетьманщину і аж до проголошення Незалежності 1991 року.

Особливо хочеться відзначити те, що вперше в українській історичній публіцистиці історію Криму та кримськотатарського народу подано невід’ємно від історії решти українських земель, а історію кримськотатарської державності разом з історією державності української.

Окрему увагу у книжці приділено історії інших народів України ‑ греків, гагаузів, караїмів, кримчаків, болгар, циган, євреїв ‑ тому, як виникли ці народи і коли оселилися в Україні.

«Мальована історія Незалежності України» ‑ чи не найперша оптимістична книжка з історії, яку можна читати «без брому», всупереч знаменитому твердженню Винниченка. Після її прочитання в душі виникає гордість за те, що ти українець, за своїх предків, які століттями відстоювали державність, за українську державу, яку ми всі вибороли.

Це книжка ‑ для дорослих та дітей одночасно, адже не є таємницею, що для більшості дорослих знання історії України обмежується портретами на купюрах у гаманці. Комікси, над якими працювали провідні художники, дозволяють дитині зануритися у атмосферу старих часів, яскраві та зрозумілі мапи створюють чітке уявлення про те, як творилися кордони сучасної України, що це результат боротьби українців, а не «подарунків» від Катерини чи Сталіна. Текст вивірено провідними істориками, але він легко читається та сприймається дорослими і навіть підлітками, і може бути зрозуміло переказаний малим дітям.

 

Коротко про авторів

Брати Капранови розпочали свою працю в українській літературі у 2001-му році книжкою «Кобзар 2000», з того ж часу почали активно працювати як публіцисти. Гострі статті на актуальні теми, які друкували «Українська правда», «Телекритика», «Майдан», «Газета по-українськи» та інші провідні видання, викликали велику цікавість читачів, але водночас вони містили глибокий культурологічний та історичний підтекст.

Брати Капранови є також авторами художніх книжок «Приворотне зілля», «Розмір має значення», «Зоряний вуйко», «Щоденник моєї секретарки». (За цю останню книжку та загальний внесок у розвиток національного літературного процесу їх було прийнято до лав Асоціації українських письменників).

Крім того, Брати Капранови багато років видають газету та підтримують сайт «Друг читача», який сьогодні є найпопулярнішим ресурсом, що пише про українські книжки. 

Коментарі