Офіційний веб-сайт

Літературно-художнє видання «Майдани і магнати»

Автор(-и): Станіслав Бондаренко / Розділ: Література

Літературно-художнє видання «Майдани і магнати», видавництво «Український пріоритет», м. Київ, рік видання: 2014, автор: Станіслав Бондаренко.

Висунуто Національною Спілкою письменників України.

 

Книга «Майдани і магнати» Станіслава Бондаренка

 

Книга «Майдани і магнати» без перебільшення є новаторською за змістом і формою та по-справжньому актуальною, адже відображає головні устремління, порухи душ і тіл сучасних українців. До неї входять три поеми, дві з яких вже добре відомі не лише вітчизняним читачам: «Нічну розмову з Європою» (2011 р.), яку критики назвали «передчуттям Євромайдану», вже перекладено п’ятьма мовами (англійською, французькою, російською, польською, грузинською), цього року видано в Парижі окремою книжкою. Минулого року книжку Станіслава Бондаренка «Пікнік із мільярдером» (куди ввійшли «Нічна розмова з Європою» та друга поема-кліп «Пікнік із мільярдером, або Травми трав») теж було номіновано на Шевченківську премію. Нині ж маємо завершену поемну трилогію, де два попередні твори пов’язані з останньою поемою не лише розвитком подій та... надій, а й «сполучені» тими самими головними героями (магнат Хо, поет Ярослав, «афганець» Борода), які діють вже за інших обставин: на Майдані і в «під майданні». І якщо раніше ці герої були антагоністами-ворогами, то в останній поемі стають соратниками. У «Пікніку із мільярдером» автор, на думку окремих критиків, вперше у нашій літературі занурює читача у внутрішній світ українського олігарха, який хоч і відчуває дискомфорт у суспільстві, та все ж не усвідомлює себе українцем. Але поступово втаємничений багатій Хо перетворюється з «нового руського» на «нового українця», тепер ‑ після зустрічі з майданівцями «на лінії вогню» й під Майданом, де народжується «мрія на руїнах», де викривається зрада й шпигунство, де «б’ється серце Європи» ‑ його поєднує з «афганцем» Бородою та поетом Ярославом спільна мета ‑ боротьба за Гідність і Свободу. Магнат стає свідомим захисником людської і державницької Гідності ‑ це надважливе суспільне явище також першим осмислив Станіслав Бондаренко.

У третій поемі «Майдани і магнати, або Магія магми» властивий авторові екзистенційно-духовний києвоцентризм набуває більш укрупненого фокусу й перетворюється у майданоцентризм.

Як зазначають критики, «автор у цьому поемному триптиху відкрив новий тип рефлекторно-філософської лірики, базованої на експресивній суб’єктно-образній стратегії. Поеми відзначаються динамічною з’явою несподіваних художніх асоціацій і символів, внутрішньою потребою репродукування особистих вражень та прагненням «розколоти» слово, завдяки віртуозній «пробі на зуб», і добути з цього горішка нові семантичні смисли:

Когось вели сюди співчуття,

чуття співщастя чи спів життя...

Поет Станіслав Бондаренко вже раніше підтвердив, що передбачення йому вдаються, як показав час ‑ навіть щодо появи того ж Євромайдану. Тепер книжкою «Майдани і магнати» він говорить нам, що з трикутника ‑ влада, громада, багатії (маючи на увазі ту частину, яка справді свідома свого українства) ‑ може витворитися надійне рятівне коло чи оберіг Держави. Це якщо до рівня громади будуть підтягуватися й дві інші складові суспільства, а багатії боротимуться не за надприбутки, а за країну.

Про автора

Станіслав Григорович Бондаренко народився 17 грудня 1954 р. в с. Лозуватка П' ятихатського району Дніпропетровської області в сім’ї в’язня трьох концтаборів, у тому числі Бухенвальду: саме ця обставина з юності загострила інтерес Станіслава до нашої правдивої історії та пошуків соціальної справедливості. Закінчив філологічний факультет Київського державного університету ім.Т.Шевченка. Працював кореспондентом, оглядачем столичних та всеукраїнських газет, нині ‑ заступник головного редактора газети «Літературна Україна». Його численні статті й інтерв’ю з українськими й зарубіжними літераторами (від Б.Олійника, І.Драча. Ліни Костенко до М.Павича, Т.Ружевича, Р.Гамзатова, Ч.Айтматова) сприяли популяризації як окремих особистостей, так і літератури в цілому на міжнародному рівні.

Автор багатьох книг, в тому числі збірок поезії: «Я сам із дат печалі» (1992), «Кирилиця київських вулиць» (2011); «Бенкет під час Кучми» (2002), «Євангеліє від тюрми» (2003), «Нова Енеїда, або Дер-жа-вю» (2004), вибраного «СНГеній», романів-паліндромів «Ніша Волошина» та «От я вся -я свято» (2007), книг віршів для дітей «Струмок» (1989), «Чайка-нескучайка» (1991), перекладів на російську «Любимые стихоВЫтворения», «Улюблені вірші» (кращі твори для дітей від Шевченка до Вінграновського) та «Що то було?» Даниїла Хармса ‑ українською. Лауреат конкурсу «Коронація слова», лідер Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2009». Член НСПУ з 2011 р. 

Коментарі