Офіційний веб-сайт

Літературно-художнє видання «Кедрове Божелісся»

Автор(-и): Марія Влад / Розділ: Література

Літературно-художнє видання «Кедрове Божелісся», видавництво «Писаний камінь», м.Косів, рік видання: 2013, автор: Марія Влад.

Висунуто Національною Спілкою письменників України.

 

Книга «Кедрове Божелісся» Марії Влад

 

Гуцульщина завжди хвилювала і щедро дарувала яскраві історії для творчості Івану Франку, Василю Стефанику, Марку Черемшині, Юрію Федьковичу, Сидору Воробкевичу, Богдану Лейкому, Михайлу Коцюбинському, Гнату Хоткевичу, Тарасу Мельниченку, Василю Герасим'юку, та багатьом іншим відомим українським письменникам.

Для Марії Влад, яка народилася в селі Розтоки Косівського району на Прикарпатті, Гуцульщина ‑ край, де вона виросла і сформувалася як особистість. Тож її книжка «Кедрове Божелісся» ‑ данина любові своїй малій Батьківщині. До книжки Марії Миколаївни Влад (Ганцяк) «Кедрове Божелісся» увійшли твори про народні звичаї та вірування гуцулів. Книжка має етнографічний характер і складається з двох розділів «Стрітеннє» та «Кедрове Божелісся».

У першому розділі «Стрітеннє» розповідається про особливості гуцульської хати, викладено гуцульську версію космогонічного міфу про створення світу, подаються роздуми про пієтет гуцулів до освіти й науки, про зільництво на околицях Чорногори, про ставлення гуцулів до тварин, про те, як гуцули сприймають час, розглядається гуцульський образ смерті, а також вкладено історії про опришків.

У другому розділі «Кедрове Божелісся» розповідаються оповідки про бійців УПА, церкву в Криворівні, складні долі гуцульських жінок, про переплетення національних традицій з радянськими та сучасними українськими реаліями. Марія Влад збирала все своє життя народну давнину, звичаї та вірування гуцулів, давнє літочислення, побут в селах і на полонинах, співанки, гуцульський космос, численні перекази про народних месників-опришків. Письменниця втілила весь цей дивовижний світ нашої первокультури в книжку «Кедрове Божелісся» висунуту на здобуття Національної премії ім. Т. Шевченка 2015 року. Легка в читанні, проникнута гумором, ця книжка увійшла в шкільні програми, пройшла численні презентації серед читачів в Україні і за кордоном, по радіо і на телебаченні, серед учасників Євромайдану та АТО.

Марія Миколаївна Влад (Ганцяк) увійшла в літературу в 1971 році поетичною збіркою «Грають у дримби вітри», і вже своєю першою книжкою внесла в українську поезію тонкі переживання і високу культуру письма. її наступні збірки «Живиця», «Мелодії травня», «Чиста злива», «Мова полонини», «Час пробудження птиць», «Віно», «Вірші та поеми» стали новим словом у багатій на імена українській поезії.

Але, крім поезії, Марія Влад доволі успішно працює в прозі. В її прозовому доробку книжки «Стрітення», «Який цей світ», «Святий Йосиф Обручник», «Бурштинове диво», кіносценарій «Український миротворчий батальйон» (Боснія ‑ 1993). Вона ‑ лауреатка премії «Благовіст» за книжку новел «Який цей світ» та дипломантка конкурсу «Коронація слова» за роман «Святий Йосиф Обручник». Нагороджена орденом Княгині Ольги III ст. Письменниця, відома громадська діячка, нагороджена медалями, орденами Княгині Ольги III ст., військовою відзнакою «Офіцерський Хрест з мечами» та журналістською відзнакою «Золоте перо».

Нині на пенсії. Останнє місце роботи ‑ «Українське радіо», ведуча художньої програми. 

Коментарі