Офіційний веб-сайт

Концертні програми 2012-2017 років, цикл аудіо записів творів українських композиторів до Фонду Українського радіо

Автор(-и): Володимир Шейко / Розділ: Музичне мистецтво

Концертні програми 2012-2017 років, цикл аудіо записів творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, автор Володимир Шейко.

Висунуто ПАТ НСТУ «Центральна дирекція «Українське радіо».

 

Концертні програми 2012-2017 років, цикл аудіо записів Володимира Шейка

 

Яскраве розмаїття концертних програм Володимира Шейка включає музику різних стилів і напрямків, має широку географію як в Україні, так і за її межами. Своєю місією В.Шейко обрав пропагування українського музичного мистецтва у вітчизняному медійному просторі та за кордоном.

Твори української сучасної музики, записані Симфонічним оркестром Українського радіо під орудою Володимира Шейка, регулярно звучать у ефірах каналів Європейської мовної спілки «European Broadcasting Union» (56 країн світу).

Поряд з виступами на головних концертних майданчиках України (Національна філармонія України, Національна опера України, Національний Палац «Україна», зали обласних філармоній України), концертні програми були ним неодноразово з успіхом представлені на трьох континентах у 14 країнах світу на їх головних сценах, серед яких: Китай Гонконг Сіті Холл (Гонконг), Національна філармонія (Пекін); Алжир Національний Театр; Туніс Колізей Ель-Джем, Амфітеатр Карфагену; Іспанія Аудиторіо Національ де ла Музика, Театро Монументаль (Мадрид), Гран Театре дель Лісеу, Палау де ла Музика (Барселона); Італія Театро Петруцеллі (Барі), Театро Політеама Гарібальді (Палермо), Санта Марія ді Арачеллі (Рим); Португалія Колісео, Каса да Музика (Порто), Колісео дос Рекрейос (Лісабон); Голландія Концертгебау (Амстердам), Де Доелен (Роттердам); Бельгія Зал Королеви Єлизавети (Антверпен); Польща Філармонія Народова (Варшава).

За період 2012-2017 рр. Володимиром Шейком було проведено близько 150 концертів, кожен із них став помітною духовно-просвітницькою акцією, презентує активну мистецьку та суспільну позицію митця, отримав широкий позитивний громадський резонанс.

У своїй концертній діяльності диригент активно пропагує творчість сучасних українських композиторів, щорічно беручи участь у концертах фестивалів «Київ Музик Фест» та «Музичні прем'єри сезону» (2012-2017 рр.), здійснюючи записи творів української сучасної музики до Фонду Національного радіо України та виконуючи їх за кордоном.

Серед його творчого доробку цього періоду ‑ яскраве виконання у концертах та теле- та радіо- ефірах творів видатних українських композиторів, творів світової класики, що стало визначними мистецькими подіями у культурному житті країни.

Видатні твори Є.Станковича (Концерт № 2 для віолончелі з оркестром ‑ світова прем'єра, Концерт № 4 для скрипки з оркестром - світова прем'єра, Сюїта з балету «Прометей», Симфонічна поема «Дніпро», Симфонічна поема «Ханука», Симфонія № 11 «Дотик янгола»); М.Скорика (Концерт № 2 для віолончелі з оркестром ‑ світова прем'єра, «Гуцульський триптих», «Каприси для симфонічного оркестру»); В.Губаренка (Камерна симфонія для двох скрипок з оркестром); І.Карабиця (Концерт для оркестру); Л.Дичко («Ода музиці», Сюїта з балету «Катерина Білокур»); Л.Колодуба (Симфонічна сюїта «Українські ескізи», «Українські танці», сюїта № 4); І.Щербакова ( Концерт № 2 для фортепіано з оркестром, «Баркарола» для фортепіано з оркестром, «Аве Марія»); Г.Гаврилець («Осіння музика» для 2-х саксофонів з оркестром); В.Степурка («Вепесіісйіз») та твори Л.Бетховена (Симфонія № 9), Дж.Верді («Реквієм»), К.Орфа («Карміна Бурана»), С.Рахманінова (Симфонія № 2), П.Чайковського (Симфонія № 6 «Патетична»), М.Мусоргського («Картинки з виставки») та багато інших, були неодноразово представлені багатомільйонній теле-радіо аудиторії у виконанні Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо під орудою народного артиста України Володимира Шейка.

Велику увагу диригент приділяє підтримці творчості талановитих митців молодої генерації. Беручи активну участь у становленні їх творчої майстерності, Володимир Шейко у програмах концертів з успіхом виконав низку оригінальних творів молодих композиторів: «Вже котрий це до тебе лист...» на вірші В. Стуса для сопрано та симфонічного оркестру, «Меседж з України» для симфонічного оркестру, хору та електрогітари, «А Бог Адама створив рукама» для мішаного хору, солістів, електронних звуків та симфонічного оркестру І.Небесного; Сюїта «Книга сновидінь», «Художник Ваган» для симфонічного оркестру та відео О.Родіна; Симфонія № 4 «Система бажань» В.Антонюка; цикл «Симфонічне щедрування» І.Тараненка; Симфонія №2 Н.Рожко; Симфонія ‑ концерт для скрипки з оркестром Г.Кузіної; Концерт для 2-х саксофонів з оркестром Д.Савенка та багато інших.

Окремим циклом у творчості диригента є виконання творів українських композиторів, що мають високе соціальне звучання, збагачують історичну пам'ять українського народу, його національну свідомість і самобутність, присвячені трагічним історичним подіям у житті України.

Серед них ‑ високохудожні масштабні полотна: «Страсті за Тарасом» та «Панахида за померлими з голоду» Є. Станковича; «Елегія мовчазного Майдану» для сопрано з оркестром І.Щербакова; «Іп тешогіат» для баса, мішаного хору та симфонічного оркестру Г.Кузіної; Кантата «Б'ють пороги» М. Лисенка на вірші Т. Шевченка.

У період з 2012 по 2017 рр. Володимиром Шейком було створено колекцію унікальних записівтворів української класики, корифеїв вітчизняного музичного мистецтва, творів молодої композиторської генерації. Серед них: «Страсті за Тарасом», Концерт № 2 для віолончелі з оркестром, Симфонічні поеми «Дніпро» та «Ханука» Є.Станковича; Концерт № 2 для віолончелі з оркестром М.Скорика; Сюїта з музики до фільму «Тарас Шевченко» Б. Лятошинського; Кантата «Б'ють пороги» М.Лисенка; «Елегія мовчазного Майдану», Концерт № 2 для фортепіано з оркестром, «Баркарола» для фортепіано з оркестром І. Щербакова; «Осіння музика» для 2-х саксофонів з оркестром Г.Гаврилець, «In memoriam» Г.Кузіної та багато інших.

Твори увійшли до Фонду Українського радіо на довічне зберігання для передачі майбутнім поколінням.

Володимир Шейко створив оригінальні циклічні теле- радіо проекти, що наповнюють медійний простір України, популяризуючи  вітчизняне  музичне мистецтво широкому загалу.

Ідеологічною основою проектів є значущість української культури в загальносвітовому мистецькому просторі.

Одним із таких масштабних концертних циклів (25 теле- радіо концертів) є унікальний музичний медіа-проект «Мистецькі історії», у якому Володимир Шейко ‑ художній керівник, диригент проекту, а також його розробник і постановник. «Мистецькі історії» присвячено знаменним мистецьким датам, державним, народним святам, видатним особистостям України, презентації шедеврів української та світової музичної спадщини. Серед цих концертних програм: «Магія Штрауса», Різдвяна програма «Із Янголом на плечі», «Барвистий світ музичного бароко»; «ОСНОВОПОЛОЖНИК» (до ювілею М. Лисенка); «Музика українського кіно», «Срібні струни України» (концерт за участі симфонічного оркестру презентує українську бандуру), «Співана поезія», «Високий стиль», «Музика на всі часи», «Скрипковий Всесвіт», «Сгозз Оуєг Вазз або Вечір низьких частот», «Музика Небес» (Великодня програма), «Нова пісенна Шевченкіана» та інші. Концерти проекту здійснено у Великій Концертній Студії Будинку Звукозапису Українського радіо.

«Мистецькі історії» користуються колосальною популярністю глядача, стали сторінками культурного літопису України, постійно транслюються на чотирьох каналах Українського радіо («Перший», «Промінь», «Культура», «Всесвітня Служба Радіо Україна») та телеканалах «ІІА:Перший», «ІІА: Культура», «ТОНІС».

Найбільш масштабною програмою в рамках проекту «Мистецькі історії» стала «Нова пісенна Шевченкіана»,у якій Володимир Шейко втілив ідею проведення всеукраїнського конкурсу з написання музичних творів на вірші Кобзаря. Було здійснено аранжування для великого симфонічного оркестру 20 кращих пісень на вірші Т.Г.Шевченка, представлених авторами у жанрах рок-, поп-, полістилістичної музики і записано до Фонду Українського радіо. У супроводі Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо під керуванням Володимира Шейка сучасні рок-композиції молодих музикантів прозвучали як потужні та експресивні промови-звернення молодого покоління до своєї країни.

Володимир Шейко ‑ талановитий митець, що належить до плеяди видатних диригентів України, продовжує найкращі традиції української диригентської школи. Його творчість ‑ великий особистий внесок у розвиток української музичної культури, що долучає широку глядацьку аудиторію до національних культурних процесів, національної та світової музичної спадщини, стверджує значущість місця української культури в  загальносвітовому мистецькому просторі.

 

З подання ПАТ НСТУ «Центральна дирекція «Українське радіо»

Коментарі