Офіційний веб-сайт

Концертні програми 2010-2014 років

Автор(-и): Олександр Василенко / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

Концертні програми 2010-2014 років, автор: н.а. України, лауреат міжнародних конкурсів Олександр Василенко.

Висунуто Творчою спілкою «Асоціація діячів естрадного мистецтва України».

 

Концертні програми Олександра Василенка

 

Репертуар Концертних програм (2010-2014 pp.) н.а. України, лауреата міжнародних конкурсів Олександра Миколайовича Василенка включає твори вітчизняної та зарубіжної класики, сучасних авторів: партії з опер і оперет, романси, фрагменти з ораторій і кантат, а також українські народні і сучасні, неаполітанські, американські і російські пісні.

Особливу сторінку цих «Концертних програм» у виконанні О.Василенка складають твори на слова Т.Г.Шевченка, серед них: арія Тараса з опери «Тарас Бульба» М.Лисенка, українські народні пісні «Реве та стогне Дніпр широкий», «Зоря моя вечірняя», «Заповіт», «Така її доля», «Нащо мені женитися», «Не женися на багатій» та інші, а також твори зі скарбниці світової музичної спадщини: Г.Генделя, Д.Перголезі, Д.Верді, Ш.Гуно, В.Моцарта, Ф.Шуберта, Р.Шумана, П.Чайковського, С.Рахманінова, М.Глінки, О.Даргомижського, С.Гулака-Артемовського, М.Лисенка, інших представників класичної школи.

Яскравий професійний репертуар «Концертних програм» виконавця доповнюють численні класичні романси П.Булахова, О.Варламова, М.Глінки, О.Гурильова, О.Даргомижського, Б.Фоміна, М.Лисенка, М.Стеценка, Я.Степового, сучасних авторів ‑ О.Білаша, А.Кос-Анатольського, Г.Майбороди, І.Шамо та багатьох інших. Окрема сторінка цих концертних програм О.Василенка присвячена виконанню творів на духовну тематику ‑ ця тема висвітлена у змісті компакт-диску «Дивлюсь я на небо» (2012 р.) з творами різних авторів: «Хрещення Київської Русі», «Слово до Різдва Світла», «Єрусалим золотий», «Аллілуйя», «Святая Трійця», «Молитва за Україну», «Віру кріпіть», «Я вибрав Божий шлях», «Від свічечки до свічечки», «Як сонця промінь», «Українці», «Голодував мій дух», «Сурмач сурмить», «Боже Великий єдиний». Поважне місце займають у «Концертних програмах 2010-2014 pp.» О.Василенка українські народні пісні: близько 100 творів виконується ним і записано до Золотого фонду Українського радіо, яке цього року відзначає своє 90-річчя від дня заснування. Також численні записи виконавця розміщено на компакт-дисках і відеоносіях.

Популярна класика у репертуарі співака посідає чільне місце, зокрема такі твори, що призначені для виконання високопрофесійним бельканто: серед них: А.Ларр «Grenada», И.Веласкес «Be same mucho», П.Чіореллі «Non persare'm», Е.Куртіс «Мені не забути тебе», О.Гамбарделла «Морячок» (неаполітанська серенада) тощо. Необхідно підкреслити, що в «Концертних програмах 2010-2014 pp.» О.Василенка постійно виконуються вокальні твори українською, російською, англійською, азербайджанською, італійською, білоруською, болгарською, єврейською, корейською, німецькою, польською, чеською, сербською мовами ‑ авторські твори, фольклор.

Традиційно О.Василенко виконує у цих програмах арії з опер, оперет, мюзиклів: «Тарас Бульба» і «Наталка Полтавка» М.Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського, «Алеко» С.Рахманінова, «Євгеній Онєгін» П.Чайковського, «Князь Ігор» О.Бородіна, «Іван Сусанін» М.Глінки, «Ріголетто» і «Травіата» Д.Верді, «Фауст» ПІ.Гуно, «Севільський цирюльник» Д.Россіні, «Дон Жуан» В.Моцарта, оперет И.Штрауса «Летюча миша», «Принцеса цирку» І.Кальмана, «Моя чарівна леді» Ф.Лоу.

Безперечно, Олександр Василенко є видатним виконавцем пісень вітчизняних авторів: композиторів О.Білаша, І.Карабиця, О.Кос-Анатольського, П.Майбороди, І.Поклада, І.Шамо, Л.Дичко, І.Кириліної, Ю.Шевченка та багатьох інших на слова Б.Олійника, М.Луківа, Д.Луценка, В.Крищенка, М.Сингаївського, Б.Стельмаха, М.Ткача, Ю.Рибчинського, першовиконавцем багатьох із них на Всеукраїнських фестивалях сучасної естрадної пісні «Пісенний вернісаж», «Пісня року», а також в усіх концертно-мистецьких заходах, які проводить Всеукраїнська ТС «АДЕМ України».

Вищезазначений обсяг виконавського репертуару Народного артиста України О.М.Василенка засвідчує багатогранність художньо-мистецьких стилів, професійних художніх устремлінь виконавця, а також його свідоме спрямування на найвищий рівень досягнення майстерності з метою піднесення вітчизняного мистецтва на сучасному етапі розвитку.

 

Про автора

Олександр Василенко ‑ один із тих митців, чий голос став унікальним духовним скарбом української землі. Кожен виступ співака, кожна пісня у його виконанні ‑ явище в культурному просторі України. І не лише України: оваціями, почасти стоячи, зустрічали українського співака у Франції, Чехії, Словаччині, Болгарії, Ізраїлі, Іспанії, Італії, Польщі, Югославії, США, Північній Кореї (з 1987 по 2011 pp.). В Італії він мав щасливу зустріч із Святійшим Папою Римським Іоанном Павлом II, отримавши його благословення на служіння великому мистецтву, перш за все, Людині й українському народові. І там же в Італії, на батьківщині бельканто, під час проведення міжнародного фестивалю мистецтв «Світ музики», куди з’їхалися митці майже з понад 50-ти країн світу, український співак отримав гран-прі, вимогливе журі фестивалю нагородило його титулом «Голос унікальної краси».

Особливо активними у творчості митця були 2010-2014 pp. Співак брав участь у міжнародному фестивалі в Італії (м. Рим), у Днях культури у Вірменії, в творчих вечорах поетів В.Крищенка, М.Луківа, М.Сингаївського, В.Василенка, О.Чухрая (Л.Федорука), Н.Шаварської, народного артиста України, піаніста А.Кухарєва. Виступав із концертами під час проведення благодійних акцій для ветеранів Великої Вітчизняної війни, в госпіталях ‑ для поранених українських бійців-патріотів, учасників АТО, для дітей-сиріт та інвалідів Дитячих будинків і школах-інтернатів України. У зв'язку з відзначенням 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, 9 березня 2014 року в парку імені Тараса Шевченка у підніжжя пам’ятнику Кобзарю О.Василенко виконав «Пісню Тараса» з опери М.Лисенка «Тарас Бульба».

Протягом 2010-2014 pp. знято два кліпи (на пісні «Листопадові сни» та «Хуртовина»), а також співак знявся у короткометражному художньому фільмі «Міст» (студія «Укртелефільм», 2011 p.), статті про його творчість надруковано у виданнях: «Золота книга України», «Мистецький олімп», «Обличчя України», Українська музична енциклопедія (ІМФЕ імені М.Рильського НАН України) та ін. З 2004 по 2012 pp. він ‑голова журі Міжнародного дитячого фестивалю-конкурсу «Зоряний Симеїз» (м. Ялта), член журі фестивалю «Осіннє рандеву» (м. Миргород Полтавської області).

Маючи невичерпний творчий потенціал,артист перебуває у безперервному пошуку нових виконавських стилів, напрямків, течій, наповнення змісту й форми. Олександр Василенко ‑одна з найзнаковіших постатей національної української культури, митець, котрий талановито, самовіддано і невпинно працює на ниві духовного збагачення української нації. 

Коментарі