Офіційний веб-сайт

Концертні програми 2009-2014 років

Автор(-и): Володимир Шейко / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

 

Концертні програми 2009-2014 років, автор: Заслужений діяч мистецтв України, художній керівник – головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України Володимир Шейко.

Висунуто Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.

 

Концертні програми Володимира Шейка

 

Яскраве розмаїття концертних програм Володимира Шейка включає музику різних стилів і напрямків, має широку географію як в Україні, так і за її межами. Поряд з виступами на головних концертних майданчиках України (Національна філармонія України, Національна опера України, Національний Палац «Україна», зали обласних філармоній України) концертні програми були ним неодноразово з успіхом представлені ще в 11 країнах світу: Південна Корея, Іран, Іспанія, Італія, Алжир, Португалія, Голландія, Люксембург, Бельгія, Польща, Білорусь.

Протягом 2009-2014 років Володимиром Шейком було проведено більш ніж 160 концертів, кожен з них став помітною духовно-просвітницькою акцією, презентує активну мистецьку та суспільну позицію митця, отримав широкий позитивний громадський резонанс.

У своїй концертній діяльності диригент активно пропагує творчість української композиторської школи, регулярно беручи участь у концертах фестивалів «Київ Музик Фест» та «Музичні прем’єри сезону» 2009-2014 років, здійснює записи української музики до фонду Національного радіо України. Серед його творчого доробку цього періоду ‑яскраве виконання у концертах творів видатних українських композиторів, серед них: «Гуцульський триптих» М.Скорика; Симфонічна поема «Ханука» Є.Станковича; Поема для симфонічного оркестру «Пам’яті ТарасаШевченка» та Камерна симфонія для двох скрипок з оркестром В.Губаренка; Симфонічна сюїта за Тарасом Шевченком «Українські ескізи», «Українське концертино для валторни та симфонічного оркестру», Симфонія № 12 Л. Колодуба; Сюїти з балету «Катерина Білокур» Л. Дичко; «Miserere» для хору та оркестру Г. Гаврилець; Ораторія «Скіфська пектораль» та Скрипковий концерт О.Яковчука; Сюїта з балету «Гранатовий браслет»О.Костіна та інші.

Велику увагу диригент приділяє підтримці творчості талановитих митців молодої генерації українських композиторів. Ретельно працюючи з молодими митцями, беручи активну участь у становленні їх творчої майстерності, Володимир Шейко у програмах концертів з успіхом виконав низку оригінальних творів молодих композиторів: «Меседж з України»

І.Небесного; «Гоголіада» (до 200-річчя М.Гоголя) Т.Оскоменко-Парулави; Симфонія №3 «Антитези» Є.Петриченка на вірші Ліни Костенко; Кантата на вірші Т.Шевченка «Спогади Кобзаря» Р. Каналова; «Per aspera» для симфонічного оркестру Н.Рожко; Симфонія-концерт для альта з оркестром Г.Кузіної; «Художник Ваган» для симфонічного оркестру та відео О.Родіна; Симфонія №2 В.Антонюка; «Подих Небес» І.Тараненка; Концерт для фортепіано та симфонічного оркестру І.Гайденка; «Чотири фрагменти» для сопрано, баритону, хору та симфонічного оркестру Д.Мілки; Симфонія №3 B.Янцо та багато інших.

Окремим циклом у творчості диригента є виконання творів українських композиторів, що мають високе соціальне звучання, збагачують історичну пам’ять українського народу, його національну свідомість і самобутність, присвячені трагічним історичним подіям в житті України.

Серед них ‑ високохудожні масштабні полотна: Кантата М. Лисенка на вірші Т.Шевченка «Б’ють пороги»; «Панахида за померлими з голоду» C.Станковича; Духовний концерт-реквієм «Сон» І.Щербакова на вірші Ю.Плаксюка; Симфонія №3 «Відгомін дитинства» на вірші Ю.Сердюка та Концерт для віолончелі з оркестром c-moll О.Яковчука, присвячений жертвам політичних репресій в Україні. Всі концертні програми цього напрямку були записані Українським радіо, відзняті та неодноразово трансльовані державними телеканалами, поповнили національні теле-радіофонди. На матеріалі Симфонії №3 «Спогади дитинства» О.Яковчука за активної участі В. Шейка Першим Національним каналом було створено відеофільм, присвячений 55-й річниці перемоги над фашистськими загарбниками.

Одним з наймасштабніших концертних циклів Володимира Шейка є унікальний музичний медіа-проект «Мистецькі історії» Національної радіокомпанії України. Володимир Шейко є художнім керівником, диригентом проекту, а також його розробником і постановником. Даний цикл концертних програм присвячено знаменним мистецьким датам та подіям в історії та культурі України, окремим темам та видатним особистостям, народним та державним святам тощо.

Коментарі