Офіційний веб-сайт

Концертні програми 2008-2013 рр.

Автор(-и): Іван Сльота / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

Концертні програми 2008-2013 рр., композитор Іван Сльота.

Висунуто Національною всеукраїнською музичною спілкою.

 

Концертні програми композитора Івана Сльоти

 

Концертні програми «А льон цвіте...», «Новорічні та різдвяні пісні», «Українці, будьмо разом», «Моє Полісся голубе» композитора, народного артиста України, професора, художнього керівника Полісського ансамблю пісні і танцю «Льонок» Івана Сльоти, висунені на здобуття Шевченківської премії, на думку музикознавців, є вираженням композиторських, поетичних, композиційних та сценічних пошуків та експериментів.

Концертна програма «А льон цвіте»була реалізована в приміщенні Житомирської філармонії у жовтні 2008 року.Дорепертуару програми, крім народних пісень в аранжуванні Івана Сльоти, включено авторські пісні композитора «А льон цвіте», «Там, де ми ходили (на слова В.Юхимовича), «Ой шумлять хліба» (слова В.Лагоди) «Вишивала я сину сорочку» (на слова І.Бердника) «Пісня-дума про Житомир» (слова і музика І.Сльоти) та інші. За змістом ці пісні відображають духовні цінності українського народу, а з погляду музичного вираження продовжують пісенні традиції України. Для виконання пісень характерні не тільки традиційні форми, а й авторська самобутність, цікаві з погляду художнього вирішення мелодичні нюанси.

Концертна програма «Новорічні та різдвяні пісні»була виконана в січні 2009 року в приміщенні обласного музично-драматичного театру ім. Івана Кочерги. До програми увійшли вокально-хореографічні композиції: «Колядки та щедрівки, «Прийшли щедрувати». Згадані композиції побудовані на фольклорних текстах і мелодіях, підібрані та інтерпретовані з новорічної та різдвяної обрядовості. Музична обробка колядок та щедрівок Іваном Сльотою та їх виконання ансамблем свідчать про творче засвоєння і популяризацію народної словесної і музичної спадщини українського народу.

Концертна програма «Українці, будьмо разом»була представлена в обласній філармонії в грудні 2010 року. До програми увійшли як нові твори, так і вже знайомі слухачам авторські пісні Івана Сльоти: «Ти мене замани» (слова Г.Столярчука), «Бджоли» (слова Д. Павличка), «Не згорає зоря, не згаса» (слова В.Юхимовича), «Чайка степова» (слова А.Славути) та інші. До програми також було включено вокально-хореографічні композиції «Калина», «Тополя» (за мотивами творів Т.Г. Шевченка), створені Іваном Сльотою на основі народних мелодій тощо.

Концертна програма «Моє Полісся голубе»відбулася в Житомирському обласному музично-драматичному театрі ім. І.Кочерги в червні 2011 року. Програма складалась із патріотичних творів, зокрема: «Моє Полісся голубе» (слова Г.Столярчука), «Розійдися туманочку» (слова О.Добахової), «Тополі» (слова М.Бакая), «Україно моя» (слова О.Богачука). Крім того, у програмі використано народні пісні, записані на Поліссі Іваном Сльотою та оброблені ним для виконання ансамблем «Льонок».

Як стверджують вітчизняні музичні критики, творчий успіх концертним програмам ансамблю «Льонок», яким упродовж чотирьох десятиліть керує народний артист України Іван Сльота, забезпечують високохудожній репертуар, професійна режисура, висока виконавська майстерність та вірність народнопісенним ідеалам національного мистецтва України.

  

Іван Сльота, художній керівник Поліського ансамблю пісні і танцю "Льонок"
Іван Сльота, художній керівник Поліського ансамблю пісні і танцю "Льонок"
Коментарі