Офіційний веб-сайт

Концертні програми з творів сучасних українських композиторів

Автор(-и): Ігор Пилатюк / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

Концертні програми з творів сучасних українських композиторів, автор: Ігор Пилатюк, період оприлюднення: 2009-2013.

Висунуто Національною спілкою композиторів України.

 

Концертні програми з творів сучасних українських композиторів Ігоря Пилатюка

 

Пилатюк Ігор Михайлович ‑ народний артист України, лауреат обласної премії ім.С.Людкевича, член-кореспондент Національної Академії мистецтв України, професор, ректор Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка належить до музикантів, які не лише постійно проводять плідну концертну роботу, але й беруть участь в організації мистецьких проектів. Він сам пропонує нові ідеї, котрі потім реалізує в оригінальних формах. Його діяльність реально сприяє популяризації української національної музичної культури на світовому рівні. Як педагог, котрий виховав понад 40 лауреатів міжнародних конкурсів, він постійно націлює своїх вихованців на виконання української музики та включення її в концертні програми підчас гастролей країнами Європи та Америки.

До знаменних творчих подій належать: світові та львівські прем’єри творів М.Скорика, В.Камінського, Ю.Ланюка, Б.Фроляк, О.Козаренка, І.Щербакова, А.Гаврилець, монографічні програми з творів М.Колесси, Є.Станковича, І.Карабиця, Г.Ляшенка, В.Губаренка, М.Скорика, В.Камінського.

Особливо оригінальним і вартісним можна з повним правом вважати проект І.Пилатюка «П’ять скрипкових концертів Мирослава Скорика» в рамках ювілейного «Тижня музики Мирослава Скорика». Ігор Пилатюк доручив виконання концертів своїм вихованцям, а сам став за диригентський пульт перед симфонічним оркестром оперної студії Академії. Виконання концертів одного композитора в один вечір, тим більше учнями одного педагога, а ще більше ‑ якщо цей педагог стає за диригентський пульт, є рідкісним артефактом, що заслуговує на особливу відзнаку. Концерти відбулися не лише у Львові, але і в інших містах України, зокрема в Одесі на фестивалі сучасної музики «Два дні і дві ночі». У 2013 році, як продовження цієї ідеї, буде виконано вісім скрипкових концертів М.Скорика в один вечір.

Ігор Пилатюк з оркестром «Академія» є постійними учасниками міжнародних музичних фестивалів «Віртуози», «Контрасти», «Київ-Мюзік-Фест», «Дні Європи», «Музика українського зарубіжжя», Фестивалів музики М.Колесси, М.Скорика (Львів, Харків, Луцьк, Ужгород, Чернівці, Тернопіль), концертів в Національній філармонії та Національній опері (м. Київ), в Луганську, Феодосії, Москві, Ризі, Вільнюсі, вагомих концертних заходів у Польщі ‑ у Ланьцуті, фестивалів української культури у Щецині, Перемишлі, Гданську, Сопоті, концертів у Кракові, Варшаві, в тому числі в Посольстві України, у Катовіцах, Зеленій Гурі та багатьох інших, у Німеччині ‑ в Байройті, Берліні, Турнау, Пегніці, Форшгаймі, у Швеції ‑ Стокгольмі, Ескільстуні, Нурі, в Іспанії ‑ Мадриді та ін. Стали традиційними проекти «Різдвяні музичні дарунки» на яких обов’язково виконуються прем’єри творів українських композиторів. З Оркестром «Академія» здійснено фондові записи на Національному Радіо, безліч телевізійних програм, в тому числі «Classik-прем’єр», «Акорди», «Імпреза», «Львів музичний». Випущено низку компакт-дисків з творами українських композиторів та композиторів-класиків.

З творчим колективом Оперної студії Львівської Національної академії ім.М.В.Лисенка підготовлено концертну програму «Пам’яті Кобзаря», до якої увійшли кантати українських композиторів Миколи Лисенка, Дениса Січинського та Левка Ревуцького на тексти Тараса Шевченка.

Концертна діяльність Ігоря Пилатюка отримала схвальні рецензії критики в Україні та за її межами.

 

Про автора

Закінчив Львівську державну консерваторію ім. М.Лисенка (1978 р.). З 1999 року ректор Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка.

В 2008 році нагороджений обласною премією ім.С.Людкевича.

Серед найцікавіших проектів останніх років, підготованих самим Ігоря Пилатюком або реалізованих за його участю, варто згадати концертну програму «Пам’яті Кобзаря», в яку увійшли кантати українських компорзиторів на тексти Тараса Шевченка, творчий проект Мирослава Отковича у Львівській опері та Національному заповіднику «Софія Київська», де камерний оркестр «Академія» Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка під орудою Ігоря Пилатюка виконав знаменитий твір віденського класика Йозефа Гайдна «Сім слів Христа на Хресті», а єпископ Йосип Милян проголосив тексти з Євангелії та відповідні за змістом поетичні фрагменти Олександра Олеся, Ліни Костенко та Уляни Кравченко, візуальний ряд представляли сім монументальних полотен Мирослава Отковича на тему Страстей Христових. Виконання оркестром складної і філософської музики Гайдна склало справжню окрасу мистецької акції.

Особливо оригінальним і вартісним можна з повним правом вважати проект самого І.Пилатюка «П'ять скрипкових концертів Мирослава Скорика», «П'ять фортепіанних концертів Людвіга ван Бетховена», виконання концертних програм з творів Ф.Ліста, Ф.Шопена, Й.С.Баха та інших композиторів.

Ще одним вельми цікавим проектом І.Пилатюка стало виконання в одній програмі оркестрових творів сучасних львівських композиторів М.Скорика, В.Камінського, О.Козаренка, Б.Фроляк, О.Мануляка.

Як диригент, який співпрацює з різними львівськими колективами (серед них ‑ камерний оркестр «Академія», заслужена академічна капела України «Трембіта», симфонічний оркестр оперної студії Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка) Ігор Пилатюк найбільшу увагу приділяє виконанню української музики як минулого, так і сучасності. Особливу увагу він надає популяризації творчості львівських композиторів. Серед сучасних митців, що живуть і творять у Львові, немає жодного, чий доробок не увійшов би в концертні програми Ігоря Пилатюка, ‑ Мирослав Скорик, Віктор Камінський, Олександр Козаренко, Юрій Ланюк, Богдана Фроляк, кожен з провідних галицьких авторів викликає професійний інтерес виконавця.

З великою пошаною ставиться І.Пилатюк до класичної спадщини ‑ творчості Д.Бортнянського, М.Лисенка, Я.Степового, К.Стеценка, Д.Січинського, С.Людкевича, В.Барвінського, М.Колесси. Концертні програми з їх творами не раз пропонувались Ігорем Пилатюком львівській публіці, а також були репрезентовані в багатьох містах України та за кордоном. Його діяльність сприяє популяризації української національної музичної культури на світовому рівні. Як педагог, він постійно націлює своїх вихованців на виконання української музики та включення її в концертні програми підчас гастролей країнами Європи та Америки.

Концертна діяльність Ігоря Пилатюка отримала схвальні рецензії критики в Україні та за її межами.

Як ректор, Ігор Пилатюк особливо сприяє налагодженню і зміцненню міжнародних творчих контактів академії. На базі академії проводяться міжнародні та всеукраїнські виконавські конкурси.

Ігор Пилатюк ‑ член журі багатьох міжнародних конкурсів в Україні, Угорщині, Польщі, Італії; член Президії Українського фонду культури.

Нагороджений урядовими нагородами: орденами «За заслуги III ст.», «Ярослава Мудрого V ст.», грамотами та відзнаками Міністерства культури України. 

Народний артист України Ігор Пилатюк
Народний артист України Ігор Пилатюк
Коментарі