Офіційний веб-сайт

Концертна програма «Українська скрипкова соната», «Sonata quasi una Fantasia»

Автор(-и): Лідія Шутко, Олександр Козаренко / Розділ: Музичне мистецтво

Концертна програма «Українська скрипкова соната», «Sonata quasi una Fantasia» для скрипки та фортепіано; виконавці: Лідія Шутко (скрипка) та Олександр Козаренко (фортепіано, композиція).

Висунуто Львівською організацією Національної спілки композиторів України.

 

Концертна програма «Українська скрипкова соната», «Sonata quasi una Fantasia» Лідії Шутко та Олександра Козаренка

 

Концертна програма «Українська скрипкова соната», підготована і виконувана впродовж останніх років народною артисткою України, лауреатом міжнародних конкурсів Лідією Шутко та заслуженим діячем мистецтв України Олександром Козаренком, стала знаковим явищем культурно-мистецького життя України. Це підсумок багатолітньої концертної діяльності музикантів, спрямованої на популяризацію творчості українських композиторів, що була представлена в багатьох містах України та за кордоном (Франція, Німеччина, Польща). В програму ввійшли видатні твори Бориса Лятошинського, Мирослава Скорика, Олександра Козаренка. Ця програма була записана і видана на компакт-диску, що з’явився з нагоди ювілею видатної скрипальки, яка прислужилася до створення українськими композиторами скрипкової музики та її пропаганди впродовж багатьох років. Лідія Шутко була першою виконавицею творів Станіслава Людкевича, Анатолія Кос-Анатольського, Мирослава Скорика, Віктора Камінського та цілої плеяди львівських композиторів. Представлення Лідії Шутко на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка стало достойним вшанування багатолітнього самовідданого служіння скрипальки українській музиці.

Впродовж останніх 25-ти років Лідія Шутко виступає в ансамблі з Олександром Козаренком, який є лауреатом Всеукраїнського конкурсу піаністів імені Миколи Лисенка. Відомий в Європі як виконавець української фортепіанної музики, в ансамблі з Лідією Шутко він продовжує цю репертуарну лінію.

Вдалим доповненням до представленої концертної програми «Українська скрипкова соната» став твір Олександра Козаренка «Sonata quasi una Fantasia». Автор, відзначений кількома преміями Міністерства культури України в галузі композиції (ім.Л.Ревуцького, ім.М.Лисенка, ім.Б.Лятошинського) виявляє себе як достойний продовжувач традицій української скрипкової музики, зокрема свого вчителя Мирослава Скорика. «Sonata quasi una Fantasia» Олександра Козаренка, представлена на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка, є самобутньою сторінкою української скрипкової музики, а представлена програма є панорамою скрипкової творчості українських композиторів майже за століття ‑ від 1924 року, коли була написана Соната Б.Лятошинського, до сьогодні.

 

З подання Львівської організації

Національної спілки композиторів України

Олександр Козаренко та Лідія Шутко
Олександр Козаренко та Лідія Шутко
Коментарі